Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Παγκόσμιος αποτροπιασμός για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ

Στη σύλληψη ενός 23χρονου που φέρεται να σχετίζεται με την τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena προχώρησε η αστυνομία το μεσημέρι της Τρίτης
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν και 59 ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Ariana Grande στο Μάντσεστερ.

Ένας 23χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο
Μάντσεστερ, ανακοίνωσε η αστυνομία, ενώ η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη
Το ΙΚ ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στη συναυλία στο Manchester Arena.

Ακόμη 13 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι και μερικοί εκφράζουν φόβους πως ο συνολικός αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, σύντομα, ακόμα περισσότερο.

Νωρίτερα, ο θείος της 8χρονης Saffie Rose Roussos που συγκαταλεγόταν μεταξύ των αγνοουμένων από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, Chris Roussou ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ανιψιά του είναι νεκρή: αυτό ανέφερε αρμόδιος του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του κυπριακού ΥΠΕΞ στο ΑΠΕ –ΜΠΕ.
Το κοριτσάκι περιλαμβάνεται μεταξύ των 22 νεκρών της χθεσινοβραδινής επίθεσης στο Μάντσεστερ, ανακοίνωσε η κομητεία του Λάνκασιρ.
Η τοπική αρχή της βορειοδυτικής Αγγλίας ανακοίνωσε πως πρόκειται για την Saffie Rose Roussos. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το οκτάχρονο κορίτσι είχε παρακολουθήσει τη συναυλία με τη μητέρα της και την αδελφή της

Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του πρώτου θύματος της επίθεσης: Πρόκειται για την 18χρονη Georgina Bethany Callander.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης σκοτώθηκε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε λίγο μετά τις 22:33 τοπική ώρα (00:33 ώρα Ελλάδας) στο Manchester Arena, που έχει χωρητικότητα 21.000 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά, τόνισε η αστυνομία. Οι αρχές εξετάζουν τώρα το κατά πόσο ο δράστης ενήργησε ως «μοναχικός λύκος» ή ήταν μέλος ενός ευρύτερου κυκλώματος τρομοκρατίας.

Δώδεκα παιδιά νοσηλεύονται τραυματισμένα από την επίθεση στο Μάντσεστερ

Η κατάσταση αριθμού τραυματιών παραμένει σοβαρή και περισσότερα από δώδεκα παιδιά νοσηλεύονται μετά τον θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στη διάρκεια συναυλίας της αμερικανίδας τραγουδίστριας Ariana Grande στο Μάντσεστερ, δήλωσαν σήμερα βρετανοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας.

«Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που έχουν πολύ, πολύ σοβαρά τραύματα και λαμβάνουν εντατική φροντίδα και άνθρωποι που θα μείνουν στο νοσοκομείο για πολύ καιρό λόγω αυτής της θεραπείας», δήλωσε ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής λειτουργός του Συνεταιρισμού Υγειονομικής και Κοινωνικής Φροντίδας του Ευρύτερου Μάντσεστερ (Greater Manchester Health and Social Care Partnership).

«Δώδεκα παιδιά έχουν διακομιστεί στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων του Μάντσεστερ... Τα άλλα νοσοκομεία δέχθηκαν κυρίως ενηλίκους και υπάρχουν επίσης τραυματίες που μπορούσαν να περπατήσουν που θα έχουν πάει σε διάφορα κέντρα, ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να είναι παιδιά», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράντκλιφ, ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων North West.
«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ian Hopkins στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος ενός δικτύου», πρόσθεσε.
«Ο δράστης (…) πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Hopkins.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May δήλωσε ότι οι αρχές θεωρούν το συμβάν τρομοκρατική επίθεση, γεγονός που την καθιστά την πιο αιματηρή επίθεση στη Βρετανία μετά την επίθεση του Ιουλίου του 2005 όταν 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Ο χώρος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο στο εσωτερικό του σταδίου, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες, αλλά και να μεταφέρουν όσους ήθελαν στα σπίτια τους, καθώς ο υπόγειος σιδηρόδρομος της περιοχής, δεν θα λειτουργήσει σήμερα.

Συγκλονισμένη η αμερικανίδα τραγουδίστρια εξέφρασε τη λύπη της με ανάρτησή της στο twitter. 

Αυξημένη η αστυνομική παρουσία 
Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα υπάρχει αυξημένη παρουσία αστυνομικών, αλλά και στρατιωτών στους δρόμους του Μάντσεστερ. Αστυνομικοί θα περιπολούν σε κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως επίσης και στα τρένα, ενώ η εφαρμογή των μέτρων επεκτείνεται και σε ολόκληρη την Βρετανία.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan ανακοίνωσε ότι θα σταλούν αστυνομικές ενισχύσεις στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. "Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με την Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία επανεξετάζει το θέμα της ασφάλειας στο Λονδίνο. Οι κάτοικοι του Λονδίνου θα δουν περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους του σήμερα", ανέφερε ο Khan σε ανακοίνωσή του που ανήρτησε στο Twitter. 
Μία μεγάλη περιοχή γύρω από το κεντρικό στάδιο του Μάντσεστερ έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο σταθμός τρένων Βικτόρια που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, δεν θα λειτουργήσει σήμερα.
Οι αστυνομικές αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μην πλησιάζουν στην περιοχή που έχει αποκλειστεί και να αναφέρουν οποιαδήποτε συμπεριφορά θα θεωρήσουν ύποπτη.
Η τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας του Μάντσεστερ κάνει λόγο για μια περίπλοκη και ευρεία έρευνα.

Ειδική τηλεφωνική γραμμή
Τα στοιχεία των θυμάτων δεν έχουν γίνει γνωστά, όπως επίσης και τα στοιχεία των τραυματιών.
 Η αστυνομία του Μάντσεστερ έδωσε στη δημοσιότητα ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς και τους φίλους, όσων βρίσκονταν χθες το βράδυ στο στάδιο, όπου έγινε η αιματηρή έκρηξη.
Ο τηλεφωνικός αριθμός που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι ο ακόλουθος: 0161 856 9400

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Photos by Dave Thompson/Getty Images/Ideal Image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου