Τρίτη 30 Μαΐου 2017

«Σπορ για λίγους» η μεταβίβαση των οικογενειακών επιχειρήσεων στη νέα γενιά

Μόνο 3 στις 10 οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη «επιβιώνουν» μετά την μεταβίβασή τους στην επόμενη γενιά, όπως τόνισε 
ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιωργος Καββαθάς, μιλώντας σε
δημόσια ακρόαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής.

Επιπλέον, μόλις μία στις 10 επιβιώνουν της μετάβασης τους  στην τρίτη γενιά ενώ στην τέταρτη γενιά περνά και επιβιώνει μόνο το 3% των οικογενειακών επιχειρήσεων.
«Στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να βαδίζει στο ακανθώδες μονοπάτι της κρίσης, αλλά και στην αναποτελεσματική διαχείρισή της, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι ακόμη οξύτερα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κάνοντας λόγο για περιορισμένα κίνητρα και αντιαναπτυξιακό πλαίσιο. 
Παρότι η μεταβίβαση των οικογενειακών και παραδοσιακών επιχειρήσεων είναι σημαντική πτυχή της περιφερειακής ανάπτυξης, το οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας δεν διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους, αφού δεν προβλέπεται κάποια φοροαπαλλαγή και οι υψηλές οφειλές καθιστούν για πολλούς αδύνατη μια τέτοια προοπτική.

Υπολογίζεται πως οι οικογενειακές επιχειρήσεις συνεισφέρουν κατά 67% στο ΑΕΠ και στις θέσεις απασχόλησης, αποτελώντας την πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστά 60% έως 90% (ανάλογα με το κράτος-μέλος).
Σε αυτές περιλαμβάνονται όσες εταιρείες, ανεξαρτήτως αντικειμένου διατηρούν τον οικογενειακό χαρακτήρα στη χάραξη της στρατηγικής και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με τη διοικητική ιεραρχία να αποτελείται πλειοψηφικά από συγγενείς και μέλη της ευρύτερης οικογένειας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι τόσο φορολογικά (υψηλή φορολογία μεταβίβασης) όσο και θεσμικά (ελλιπής ενημέρωση για τη σχετική διαδικασία).Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από την πλευρά της δράσεις που θα ενισχύσουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις και θα συμβάλουν, όχι απλά στην επιβίωσή τους αλλά στην ουσιαστική ανάπτυξή τους.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου