Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Εικόνες κατάρρευσης...

Του Κώστα Στούπα 

Δεν ξέρω τι μυαλά κουβαλάνε εκεί στην κυβέρνηση και περιμένουν ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας αλλά τα μηνύματα που έρχονται από την οικονομία δεν είναι καλά...

Η ΕΛΣΤΑΤ τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τα
πρώτα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο. Καθώς όμως το πρώτο τρίμηνο του 2016 ήταν πεσμένο οποιοδήποτε αρνητικό πρόσημο θα σημαίνει βύθιση. Το πρόβλημα για το 2017 έγκειται στο γεγονός πως το δεύτερο τρίμηνο ενδέχεται να πάει ακόμη χειρότερα.
Ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση και εκταμιευτούν οι δόσεις ή ακόμη και αν η ΕΚΤ συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στην ποσοτική χαλάρωση, στην οικονομία έχουν διαμορφωθεί συνθήκες κατάρρευσης.
Καθώς η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει βγάλει ακόμη στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2017 όλες οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι στα τυφλά. Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις πανικού στην αγορά...

Η στήλη συγκέντρωσε μερικά από τα μηνύματα που έλαβε τις τελευταίες μέρες και είναι ενδεικτικά της κατάστασης.
Ιδού μερικά από αυτά:

"Καλημέρα κύριε Στούπα, Από τις αρχές Απριλίου υπάρχει μια πρωτοφανής πτώση στη λιανική, ίσως η μεγαλύτερη μηνιαία από την αρχή της κρίσης, ενώ ο Μάιος παραμένει αναιμικός παρά το δεκαήμερο εκπτώσεων... Σε εμάς -40% ο Απρίλιος, μετά από ένα σταθερό πρώτο τρίμηνο...". 
Ανάρτησα το μήνυμα στο φ/β και είχαν ενδιαφέρον τα σχόλια που ακολούθησαν από ανθρώπους της αγοράς.
D. K. Ακριβώς έτσι κι από Θεσσαλονίκη. Ο Μάιος ξεκίνησε πιο άτονα κι απ’ τον Απρίλιο.
M. P. Ναι ισχύει και είναι ολοφάνερο σε όσους ασχολούμαστε και με το χονδρεμπόριο...
Μ.Ψ : Οι ρυθμοί στο πρώτο τετράμηνο του 2017 τρέχουν με -20 έως -25% σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο στις λευκές οικιακές συσκευές και τα προϊόντα ήχου εικόνας και νοικοκυριού!!!

Άλλο μήνυμα από το χώρο της ένδυσης: "Κοίτα εγώ συνεργάζομαι με μεγάλους όπως ...  που έχουν και δικά τους σημεία στα πολυκαταστήματα και στα εμπορικά κέντρα αλλά έχουν και ένα δίκτυο πελατών σαν και εμένα σ’ όλη την Ελλάδα.
Η εικόνα που μου δίνουν ότι η κατάσταση είναι απολύτως οριακή στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με βάση τα μελλούμενα ο κλάδος μας θα διαλυθεί προβλέπω..."

Κάποιες άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για εξάπλωση της κρίσης στο χώρο των τροφίμων που λόγω ανελαστικότητας της ζήτησης ήταν από αυτούς που άντεξαν τα τελευταία χρόνια...

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μείωση της κατανάλωσης σε γάλα και κρέας περί το 10%.  Κάτι τέτοιο για μια κοινωνία που τα τελευταία 50 χρόνια έχει δει μόνο βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της διατροφής μπορεί να έχει καταλυτικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.

Οι περισσότεροι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας κάνουν λόγο για συνθήκες που μοιάζουν με τις αρχές του καλοκαιριού του 2015 πριν το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls ή της άνοιξης του 2012 πριν τις εκλογές που κέρδισε η ΝΔ.

To ρεπορτάζ του Capital.gr την περασμένη εβδομάδα ήταν ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί...
"Απώλειες, οι οποίες ξεπερνούν από τις αρχές του έτους έως και σήμερα, τα 200 εκατ. ευρώ, μετρά το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων και κατ’ επέκταση οι βιομηχανίες και οι προμηθευτές. Εξέλιξη η οποία οδηγεί σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το σύνολο της χρονιάς όπου εκτιμάται ότι η αγορά θα κλείσει με πτώση 7% από 4% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις.
Η πτώση της κατανάλωσης τον Απρίλιο, μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου η αγορά ανέμενε εξισορρόπηση λόγω και της περιόδου του Πάσχα, άγγιξε το -10% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τις εταιρείες μέτρησης της κατανάλωσης, με την υποχώρηση του τζίρου τη Μεγάλη Εβδομάδα να διαμορφώνεται στο -11%..."

Στα καύσιμα τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής 7ης Μαΐου: "Απρόσμενη μείωση παρουσίασε η ζήτηση καυσίμων στην εγχώρια αγορά τον Απρίλιο, με το πετρέλαιο κίνησης να δίνει τον τόνο, καταγράφοντας βουτιά 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και έναντι αύξησης 8,5% τον Μάρτιο του 2017.
Εντυπωσιακά ποσοστά υποχώρησης που κυμαίνονται μεταξύ 5% και 10% (ανάλογα με την εταιρεία) εμφανίζουν και οι βενζίνες, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε το Πάσχα, που συνοδεύθηκε από τουλάχιστον αντίστοιχη με την περυσινή αύξηση της κίνησης στις εθνικές οδούς αλλά και τα τοπικά οδικά δίκτυα.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη τον Απρίλιο έρχεται ύστερα από συνολική υποχώρηση της ζήτησης καυσίμων σε ποσοστό 4% τον Μάρτιο…"

Στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν γιατί το 2016 κατάφεραν να παρουσιάσουν πρωτογενές πλεόνασμα οκταπλάσιο από αυτό που απαιτούσε το τρίτο μνημόνιο. 
Ευελπιστούν, αφελώς νομίζω, πως μόλις κλείσουν την αξιολόγηση η κατάσταση ισορροπίας θα αποκατασταθεί. Φοβάμαι πως γι’ άλλη μια φορά ποντάρουν στην εκτίναξη ελατηρίων που έχουν σπάσει προ πολλού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου