Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Προς απελευθέρωση των τιμών ΜΗΣΥΦΑ

Τον δρόμο για την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων άνοιξε και ουσιαστικά υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με
την "Καθημερινή", η υπουργική απόφαση –η έκδοση της οποίας προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης– ορίζει τον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού μιας ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης που θα αναγράφεται στις συσκευασίες των ΜΗΣΥΦΑ, η οποία, αν και δεν θα είναι υποχρεωτική για όσους διαθέτουν τα φάρμακα, θα είναι προφανώς δεσμευτική.
 Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να βάλει εμπόδια σε ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσής τους.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς είναι αρνητικές, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να χαρακτηρίζει την υπουργική απόφαση "ανεφάρμοστη και απαράδεκτη".
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στην εξωτερική συσκευασία των ΜΗΣΥΦΑ, αναγράφεται υποχρεωτικά σε εμφανές σημείο μία ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης. Η βάση για την εξαγωγή της τιμής αυτής διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ε.Ε, ενώ περιγράφονται και εναλλακτικοί τρόποι για το ενδεχόμενο να μην κυκλοφορεί το προϊόν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
"Η τιμή που αναζητείται αφορά σε τιμές παραγωγού (ex factory), ή στην τιμή παραγωγού που μπορεί να εξαχθεί από την έρευνα σε λοιπά είδη τιμών (ήτοι εισαγωγού ή χονδρική ή λιανική). Ως ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης ορίζεται η τιμή βάσης που προκύπτει δυνάμει της προηγούμενης παραγράφου, προσαυξημένη κατά 30%, πλέον του προβλεπόμενου ΦΠΑ", αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με την απόφαση, "η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης δεν είναι υποχρεωτική για όσους διαθέτουν τα φάρμακα (σ.σ. φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί και σούπερ μάρκετ), οι οποίοι μπορούν ελεύθερα να καθορίσουν την τιμολογιακή τους πολιτική ως προς τα προϊόντα αυτά".

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να αναγράφεται η ενδεικτική λιανική τιμή στις συσκευασίες κατά τρόπο αυθαίρετο και αδιευκρίνιστο από τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με τον τρόπο αυτό οι φαρμακοποιοί εμμέσως δεσμεύονται για τιμές που οι παραγωγοί έχουν αναγράψει, χωρίς να διευκρινίζεται ποια είναι η χονδρική τιμή. "Από τη διατύπωση της υπουργικής απόφασης είναι προφανές ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα οδηγηθούν σε αυξήσεις τιμών, παρά τη διαφαινόμενη αγωνία του υπουργείου να υπάρχει ένας υποτυπώδης έλεγχος μέσω του ΕΟΦ", τονίζει.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου