Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ο Ιβάν διχάζει τη ΝΔ: Για πολιτικό χαρακίρι κάνουν λόγο γαλάζιοι βουλευτές

Ο Ιβάν διχάζει τη ΝΔ: Για πολιτικό χαρακίρι κάνουν λόγο γαλάζιοι βουλευτές
Πυρ και μανία είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς για την επιλογή της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ να καταγγείλει ως φωτογραφική την τροπολογία που αφορά και την ΣΕΚΑΠ γιατί δήθεν ευνοεί τον «Ρώσο ολιγάρχη» Ιβάν Σαββίδη.
 Ενώ αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές κάνουν λόγο για πολιτικό χαρακίρι.

Και το αιτιολογούν παραθέτοντας δύο γεγονότα:
 το πρώτο, ότι
η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2013 από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη έγινε μετά τις ασφυκτικές πιέσεις και παρακλήσεις... εθνικού περιεχομένου από τον τότε πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
Το δεύτερο, ότι 15 «γαλάζιοι» βουλευτές, μεταξύ αυτών και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, επέλεξαν να απουσιάσουν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι Βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ μετά το μέτωπο που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Και φαίνεται ότι, σιωπηρά, συγκροτούν ένα… μέτωπο οργής απέναντι σε πολλά στελέχη και βουλευτές του κόμματος που προέρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και υποστηρίζουν αφειδώς τη σκληρή γραμμή, όπως ο πάντα πρόθυμος Αδωνης Γεωργιάδης.
Οι πληροφορίες τούς εμφανίζουν να έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στο Μοσχάτο, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι στη διένεξη με τον επιχειρηματία ελέω… ΠΑΟΚ, Ποντίων, αλλά και εκατοντάδων εργαζομένων που, όπως τονίζουν: «Δεν θα πλήξουν μόνο τους ίδιους αλλά και το ίδιο το κόμμα»…
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, βουλευτές και στελέχη του κόμματος μόλις ενημερώθηκαν για την πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να βγει επιθετικά προς τον Ιβάν Σαββίδη με αφορμή την τροπολογία στη Βουλή είχαν από πολύ νωρίς επισημάνει στην Πειραιώς ότι «θα πληγούν οι ψηφοδόχοι του κόμματος».
Πέρα από τις απουσίες που καταγράφηκαν στη Βουλή, δεν είναι τυχαίο ότι κανείς βουλευτής της ΝΔ από τη βόρεια Ελλάδα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια στο γάντι που σήκωσε ο επιχειρηματίας με τη συνέντευξη-ποταμό κατά του προέδρου της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς θεωρούν ανοίκεια την επίθεσή του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.
 Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και όταν τοποθετούνται επισημαίνουν μετ’ επιτάσεως να τηρηθεί το off the record.

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές της βόρειας Ελλάδας δεν συμμερίζονται την άποψη συναδέλφων τους ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έπρεπε να συγκρουστεί ανοιχτά με τον επιχειρηματία. Επισημαίνουν ότι «η βόρεια Ελλάδα είναι ΠΑΟΚ, είναι Πόντιοι και εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ» και μεταφέρουν την εικόνα ότι «πολλοί από τους ψηφοφόρους της ΝΔ αισθάνονται πικρία από αυτή την εξέλιξη». Εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι τα περισσότερα στελέχη του κόμματος δεν δίνουν δημόσια συνέχεια στην αντιδικία που έχει ξεσπάσει, θεωρώντας ότι υπάρχει κεντρική γραμμή προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι βουλευτές με τους οποίους μιλήσαμε αποδίδουν επίσης τις αναφορές του κ. Σαββίδη στον πρώην πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή στην «προσωπική μέριμνα» του επιχειρηματία να μη θίξει τον δικό του στρατό στη βόρεια Ελλάδα, με δεδομένο ότι «ο Κων. Καραμανλής είναι ταμπού» για όλους τους Βορειοελλαδίτες, «ΠΑΟΚτσήδες και μη»…

Οργισμένοι και οι πρώην
Η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να μην ψηφίσει την τροπολογία έκανε έξαλλους, επίσης, τους Κων. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento, ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Κυρ. Μητσοτάκη του εξήγησε πως θα ήταν πολιτικό λάθος το κόμμα να καταψηφίσει την τροπολογία. Ο πρώην πρωθυπουργός μετά την κουβέντα έμεινε με την εντύπωση πως η ΝΔ θα την υπερψήφιζε, αλλά το βράδυ της ίδιας μέρας πληροφορήθηκε πως ο Μητσοτάκης αποφάσισε την καταψήφισή της. Το αποτέλεσμα ήταν να μην πάει στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας.
Το ίδιο οργισμένος αισθάνεται και ο Αντ. Σαμαράς, αφενός γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν μπήκε στον κόπο να τον ενημερώσει για το θέμα, αφετέρου γιατί έμαθε από μεγαλοδημοσιογράφο μεγάλης πρωινής εφημερίδας ότι η ΝΔ θα καταψήφιζε την τροπολογία. Συνομιλώντας με τους στενούς του συνεργάτες δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την «ακατανόητη», όπως είπε, στάση του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ υπήρξαν και αναφορές για συγκεκριμένους μεγαλοεκδότες οι οποίοι, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «έσυραν» τον Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική πανωλεθρία.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως συνολικά 15 βουλευτές της ΝΔ απουσίαζαν από την ψηφοφορία.
Συγκεκριμένα, απόντες ήταν: Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Τζαβάρας, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Γκιουλέκας Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, Κώστας Κουκοδήμος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κασαπίδης και Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο… ευλύγιστος Αδωνης
Μια κατηγορία από μόνος του είναι και στην υπόθεση Σαββίδη ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος έχει επίσης προκαλέσει την οργή των «γαλάζιων» Βορειοελλαδιτών και όχι μόνο γι’ αυτό το θέμα. Ο πάντα πρόθυμος και εξαιρετικά ευλύγιστος αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε σε συνεντεύξεις του πότε να εξυμνεί τον Ιβάν Σαββίδη και πότε να τον… κατακεραυνώνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε επί του θέματος της τροπολογίας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, του έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σαββίδης ήταν και είναι ευπρόσδεκτος, ως ένας άνθρωπος που θέλει να επενδύσει εκατομμύρια στη χώρα. Η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Ιβάν Σαββίδη, είναι ψευδές αυτό».

Λίγες ώρες μετά, όμως, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» της ΕΡΤ, το… πήρε αλλιώς, λέγοντας: «Επιτρέπεται εμείς οι δημοκρατικοί πολίτες να δεχθούμε ότι ένας κύριος Χ Σαββίδης επειδή έχει λεφτά θα θέλει να κάνει κουμάντο στην Ελλάδα;», προσθέτοντας ότι μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Σαββίδης «δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτος επενδυτής».

Το σόου ολοκληρώθηκε την επομένη με μία ακόμη συνέντευξη, αυτήν τη φορά στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95,5. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτηση εάν το υψηλό πρόστιμο θα μπορούσε να οδηγήσει τη ΣΕΚΑΠ σε αδιέξοδο, απάντησε ξεκάθαρα ως πολιτικός που σκίζει τα ρούχα του για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα: «Ας την κλείσει»!

Πηγή: documentonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου