Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Oι εκτιμήσεις της Saxo Bank για την πορεία των παγκόσμιων αγορών, αλλά και τις βασικές επενδυτικές προτάσεις για το Β’ τρίμηνο του 2017



ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΗΠΑ

Τα ευρωπαϊκά αξιόγραφα, με την εξαίρεση των γερμανικών προϊόντων σταθερού εισοδήματος, ξεκινούν το Β’ τρίμηνο του 2017 με μικρή ή μεγαλύτερη έκπτωση, εξαιτίας του διάχυτου εκνευρισμού για τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές και το τελικό αποτέλεσμα του Brexit. Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο ότι τα
επόμενα τέσσερα χρόνια η ευρωπαϊκή οικονομία θα παρουσιάσει υπεραποδόσεις έναντι της οικονομίας των ΗΠΑ, εκτιμούμε ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις και την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά αξιόγραφα, γεγονός που θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες αγορών για τους επενδυτές το Β’ τρίμηνο του 2017.

Σχολιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση, ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος & Επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank, δηλώνει:
«Στο ξεκίνημα του Β’ τριμήνου γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι το αφήγημα περί ευρωπαϊκής αστάθειας είναι μάλλον υπερβολικό. Η Γηραιά Ήπειρος ετοιμάζεται για υπεραποδόσεις έναντι των ΗΠΑ, οι οποίες εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από το φαινόμενο Τραμπ.
Αυτό που οι μη Ευρωπαίοι συχνά ξεχνούν να λάβουν υπόψη στις εκτιμήσεις τους είναι το τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στην Ευρώπη και το ευρώ.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν ελάχιστες ή μηδενικές πιθανότητες η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ –ανεξάρτητα αν η Μαρί Λε Πεν κερδίσει τις εκλογές ή όχιαναμένουμε σημαντική μεταβολή της αξίας του ευρώ μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογικές αναμετρήσεις το Γ’ τρίμηνο.
Η Ευρώπη διαθέτει τεράστιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, η ΕΚΤ κινείται προς την κατεύθυνση μιας λιγότερο χαλαρής πολιτικής και η περιοχή ΚΑΕ συνεχίζει να παρουσιάζει υπεραποδόσεις, με μέσα επίπεδα ανάπτυξης άνω του 3%.
 Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία υποδεικνύουν ότι το Β’ τρίμηνο η Ευρώπη θα τα πάει καλύτερα από τις ΗΠΑ, εξακολουθούμε να θεωρούμε πιθανή την εμφάνιση ύφεσης σε 12-18μηνο ορίζοντα, καθώς ο πιστωτικός παλμός κορυφώνεται παράλληλα με τον παγκόσμιο πληθωρισμό», σημειώνει ο Jakobsen.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές θα είναι μάλλον ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ τριμήνου.
Ωστόσο, η Saxo Bank καλεί τους επενδυτές, επαγγελματίες και μη, να παρακολουθήσουν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου για να αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα για τη μελλοντική πορεία της Γαλλίας.

Ο Christopher Dembik, Επικεφαλής Μακροοικονομικής Ανάλυσης στη Saxo Bank, αναφέρει: «Δύο είναι τα πιθανά σενάρια εδώ.
Είτε η Λε Πεν εκλέγεται πρόεδρος αλλά χάνει κάθε πραγματική εξουσία μαζί με τις βουλευτικές εκλογές, είτε εκλέγεται πρόεδρος ο Μακρόν, αλλά δυσκολεύεται να διαχειριστεί την εξαιρετικά ετερογενή πλειοψηφία του.
Για πρώτη φορά μετά το 1958 οι βουλευτές έχουν την ευκαιρία για μια δυναμική επιστροφή στο προσκήνιο – κάτι το οποίο, κρίνοντας από τις εμπειρίες της Τρίτης και Τέταρτης Δημοκρατίας, δεν αποτελεί θετική ένδειξη. Στο τέλος είναι πιθανό το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στη Γαλλία», καταλήγει ο Dembik.

ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙ
Το αντιπληθωριστικό κύμα που ξεκίνησε πριν από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ενισχύθηκε το Α’ τρίμηνο με την αναπάντεχη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων.
Η Saxo Bank σημειώνει ότι η αντιπληθωριστική έξαρση ενδέχεται να λήξει το Β’ τρίμηνο με υγιείς διορθώσεις στις παγκόσμιες μετοχές.

Ο Peter Garnry, Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών στη Saxo Bank, σχολιάζει σχετικά: «Ενώ οι επενδυτές επικεντρώνονται στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό λόγω των επερχόμενων εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία, μοιάζουν να ξεχνούν ότι το ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αυξηθεί σχεδόν στο 3% ετησιοποιημένο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δείκτη Eurocoin από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας.

Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, στην ανοδική πίεση των τιμών και στην αυξανόμενη επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Αυτή η θετική οικονομική εικόνα και πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με την έκπτωση αποτίμησης έναντι των αμερικανικών μετοχών, και αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους που υποστηρίζουμε την έμφαση στα ευρωπαϊκά αξιόγραφα και τη χαμηλή έκθεση στους τίτλους από τις ΗΠΑ.
 Αν ο Μακρόν κερδίσει τις γαλλικές εκλογές, πιστεύουμε ότι το Β’ τρίμηνο οι γαλλικές μετοχές θα παρουσιάσουν υπεραποδόσεις έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών αγορών μετοχών».

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Το Β’ τρίμηνο είναι πιθανό ότι θα εξαλειφθεί μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας για το ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι, ενώ θα καταστεί πιο σαφές αν ο Τραμπ θα καταφέρει να διαχειριστεί την ισχνή πλειοψηφία του στον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία ώστε να περάσει πολιτικές που θα ενισχύσουν το USD. Σε κάθε περίπτωση, η εντυπωσιακή απουσία μεταβλητότητας του Α’ τριμήνου ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο έντονη μεταβλητότητα των αγορών το Β’ τρίμηνο, λόγω σορταρίσματος με αφορμή σημαντικά γεγονότα και δεδομένης της κορύφωσης στα επίπεδα παγκόσμιου εφησυχασμού το Α’ τρίμηνο.

Ο John J. Hardy, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος στη Saxo Bank, σχολιάζει:
«Ο κίνδυνος για το USD το Β’ τρίμηνο προέρχεται από δύο κατευθύνσεις, και εξαρτάται κυρίως από τον Τραμπ, αν και η προοπτική ανόδου έχει αυξηθεί λόγω του αυξανόμενου σκεπτικισμού που επικρατεί στην αγορά.
 Αναμένουμε ότι το ευρώ θα συνεχίσει να δέχεται στήριξη από τα νέα θετικά στοιχεία από ολόκληρη την Ευρώπη και καθώς η ΕΚΤ θα υιοθετεί λιγότερο χαλαρές πολιτικές.
Ωστόσο, αποφασιστικός παράγοντας μετά το Β’ τρίμηνο θα είναι πώς θα διαχειριστούν οι πιο αδύναμες χώρες της περιφέρειας, και κυρίως η Ιταλία, τους περιορισμούς που θα θέσει η ΕΚΤ.
Μια έκπτωση της στερλίνας θα ήταν δικαιολογημένη αν λάβουμε υπόψη μας το δίδυμο έλλειμμα του Ηνωμ. Βασιλείου που παραμένει υψηλό και την εκκρεμή αβεβαιότητα για το Brexit.
 Ωστόσο η διαδικασία του Brexit ενδέχεται να απαιτήσει πολλά χρόνια, και αυτό είναι πιθανό να εξομαλύνει σταδιακά την έκπτωση λόγω αβεβαιότητας.
Τέλος, η απόσυρση της κινεζικής ρευστότητας είναι πιθανό να επηρεάσει τις προβλέψεις για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών το Β’ τρίμηνο αλλά και αργότερα, μετριάζοντας ανάλογα τον ενθουσιασμό για το αντιπληθωριστικό κύμα».

ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Με το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κινδύνου να εξαφανίζεται μετά τις γαλλικές εκλογές, προσδοκούμε ένα ράλι ανακούφισης στα αξιόγραφα υψηλότερου κινδύνου, αλλά και την αναίρεση του αντιτίμου ασφαλούς καταφυγίου σε βασικές αγορές όπως η αγορά ομολόγων της Γερμανία, της Ολλανδίας και της Δανίας, γεγονός που θα οδηγήσει συνολικά τις βασικές αποδόσεις σε υψηλότερα επίπεδα.
Τον Σεπτέμβριο, οι γερμανικές εκλογές ενδέχεται να δώσουν το έναυσμα για άλλο ένα μετριοπαθές κύμα αποφυγής του κινδύνου, αν και προς το παρόν δεν παρατηρούμε εξίσου έντονες ανησυχίες για τις γερμανικές εκλογές όσο για τις γαλλικές.

Ο Simon Fasdal, Επικεφαλής Συναλλαγών Σταθερού Εισοδήματος στη Saxo Bank, αναφέρει: «Αυτό ίσως να είναι το τρίμηνο που θα χαρίσει σχετική σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, με τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις να κινούνται ανοδικά.
 Ωστόσο, μια βουτιά των τιμών πετρελαίου ή των γεωπολιτικών κινδύνων ενδέχεται να αποτελέσει τον παράγοντα που θα ανατρέψει αυτή την εξέλιξη».

ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΕΥΝΟΪΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ
Όσοι προσδοκούν άνοδο των εμπορευμάτων μάλλον ξεκίνησαν το Α’ τρίμηνο με ένα κύμα ενθουσιασμού, λόγω της σημαντικής αντιπληθωριστικής τάσης.
Ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα φαίνεται να λειτούργησε θετικά για τον χρυσό και αρνητικά για το πετρέλαιο.

Ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank, σχολιάζει:
«Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, αυτό που κατέστη σαφές το Α’ τρίμηνο ήταν η απουσία δυναμικής στην τιμή που θα δικαιολογούσε αυτή την επιθετική άνοδο των κερδοσκοπικών τοποθετήσεων. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η αγορά για το Β’ τρίμηνο είναι η σταθεροποίηση του αργού Brent γύρω στα 50 USD/βαρέλι, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε μια προσωρινή πτώση στα 45 USD/βαρέλι.
Μειώσαμε την πρόβλεψή μας για το τέλος του έτους στα 58 USD/βαρέλι, με την πεποίθηση ότι η αύξηση της ζήτησης και οι περικοπές στο πλεόνασμα θα επηρεάσουν τελικά θετικά την τιμή του πετρελαίου».

«Ο χρυσός, απέναντι στον οποίο οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση, με ταχεία ανάπτυξη κερδοσκοπικών θέσεων αγοράς που ξεφούσκωσαν γρήγορα ενόψει της συνάντησης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), θα ευνοηθεί αν οι ανοδικές προσδοκίες για το δολάριο και τις ομολογιακές αποδόσεις αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες στο μέλλον. Διατηρούμε αμετάβλητη την πρόβλεψή μας για το τέλος του έτους στα 1.325 USD/ουγγιά, ενώ κρίνοντας από την άνοδο στα βιομηχανικά μέταλλα, θεωρούμε ότι ο άργυρος είναι πιθανό να αγγίξει τα 19 USD/ουγγιά».

bankwars.gr/money-talks

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου