Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΚfW: Καλή εποχή για επενδύσεις στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι είναι καλή εποχή για επενδύσεις στην Ελλάδα διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρ Νόμπερτ Κλόπενμπουργκ (Norbert Kloppenburg),(ΦΩΤΟ) μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου της κορυφαίας αναπτυξιακής τράπεζας της Γερμανίας, ΚfW, ενώ πρόσθεσε ότι η
πρόβλεψη της KfW για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική.



 
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη για την υπογραφή νέας πιστωτικής γραμμής, ύψους 100 εκατ. δολάρια, με την Παρευξείνια Τράπεζα, ο δρ Κλόπενμπουργκ επισήμανε ότι, βάσει των τελευταίων στοιχείων, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
 “Περιμένουμε καλύτερη τουριστική σεζόν το 2017, ενώ και ο αριθμός των γερμανικών επιχειρήσεων, που επενδύουν σε υποδομές στην Ελλάδα, είναι αυξημένος.
 Η περίοδος μοιάζει να είναι καλή για επενδύσεις στη χώρα” υπογράμμισε.
 
Ερωτηθείς για το συνολικό ύψος της παρουσίας της KfW στην Ελλάδα ο ίδιος την προσδιόρισε σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εξηγώντας ωστόσο ότι αυτή είναι δύσκολο να υπολογιστεί επακριβώς χωρίς να ανατρέξει κάποιος στα στοιχεία, γιατί αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς. “Δεν έχουμε μόνο μία πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα. 
Έχουμε παρουσία στη ναυτιλία, την ενέργεια και συμμετοχές σε funds, καθώς και χρηματοδοτήσεις σε οδικά έργα” σημείωσε, ενώ σχετικά με το αν έχει μεταβληθεί ο βαθμός έκθεσης (exposure) της KfW στη χώρα προ και μετά κρίσης, επισήμανε ότι αυτός δεν έχει σημαντικές διακυμάνσεις, καθώς πριν υπήρχε μεγάλη παρουσία στη ναυτιλία, τις υποδομές και τα οδικά έργα, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί η δραστηριότητα στον κλάδο της ενέργειας.
 
Γιατί εγκαταλείφθηκε το εγχείρημα ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα
Νωρίτερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δρ Κλόπενμπουργκ ερωτήθηκε από δημοσιογράφους αν έχει πλήρως εγκαταλειφθεί το εγχείρημα δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή της KfW.
 “Θυμάμαι πολύ καλά τις συζητήσεις για την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας προ διετίας. Η ίδρυση ενός οικονομικού οργανισμού, ωστόσο, απαιτεί πάντα χρόνο και ψάξαμε λύσεις για να εφαρμόσουμε κάτι ταχύτερα.
 Στο τέλος καταλήξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο (αποτέλεσμα) αξιοποιώντας ήδη υφιστάμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για αυτό και δώσαμε πιστωτικές γραμμές σε υφιστάμενες τράπεζες κι ενθαρρύναμε τη γερμανική ProCredit Bank να ανοίξει κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας και το μερίδιό μας σε αυτή, με αποτέλεσμα να είμαστε πλέον από τους βασικούς επενδυτές” επισήμανε.
Υπενθυμίζεται ότι η ιδρυθείσα το 1948 KfW συγκαταλέγεται στις κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες παγκοσμίως.
Η Τράπεζα ανήκει κατά το 80% στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και κατά το υπόλοιπο 20% στα ομόσπονδα κράτη.
Υλοποιεί το γερμανικό πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες εξ ονόματος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.
Ως στόχοι της αναφέρονται η καταπολέμηση της φτώχειας, η διασφάλιση της ειρήνης, η προστασία του περιβάλλοντος και η δίκαιη παγκοσμιοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου