Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Citi: Τα δεινά της Ελλάδας δεν τελειώνουν με το κλείσιμο της αξιολόγησης

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος (και 4-6 μήνες πίσω το αρχικό χρονοδιάγραμμα), η Ελλάδα συμφώνησε σήμερα να λάβει νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 (κυρίως περικοπές των συντάξεων) και ένα
άλλο 1% το 2020 (κυρίως φορολογική μεταρρύθμιση), που πρέπει να νομοθετηθούν τώρα, όπως σημειώνει η Citi σε νέο έκτακτο report της για την Ελλάδα.

Ο Dijsselbloem δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει την επιστροφή των πιστωτών στην Αθήνα "το συντομότερο δυνατόν” για να οριστικοποιήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA).

Αυτό που είναι καθοριστικής σημασίας, τονίζει η Citi, είναι ότι το ΔΝΤ ενέκρινε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο Eurogroup σήμερα, λέγοντας ότι "υπάρχουν καλές προοπτικές" για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Αρκετά πράγματα μένουν ακόμη ανοιχτά

Η συμφωνία είναι ανάλογη των προσδοκιών που υπήρξαν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά πολύ πιο "λίγη" από ότι μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και δεν δίνει το πράσινο φως για την επόμενη εκταμίευση, αλλά είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Μερικά βασικά εκκρεμή ζητήματα παραμένουν άλυτα:
(i) η συμμετοχή του ΔΝΤ,
(ii) μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι (π.χ., αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα διατηρηθεί και για πόσο χρονικό διάστημα μετά)
(iii) αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις (δηλαδή, ομαδικές απολύσεις και αγορά ενέργειαw) και
(iv) η μείωση του χρέους.

Οι προϋποθέσεις (ii), (iii) και (iv) είναι το κλειδί για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ουσιαστικά, το ΔΝΤ, αν και εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο, είπε ότι μια "αξιόπιστη στρατηγική" για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους είναι επίσης απαραίτητη πριν το συμβούλιό του πάρει μια απόφαση.
Η δήλωση του ΔΝΤ ωστόσο αυξάνει τις πιθανότητες ότι μια τελική συμφωνία, και η επόμενη εκταμίευση του δανείου, θα συμβούν εγκαίρως για τις αποπληρωμές του χρέους τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη και μένει ακόμα να δούμε αν η κυβέρνηση μπορεί να περάσει αυτά τα νέα μέτρα λιτότητας από τη Βουλή.
Ο κίνδυνος για πρόωρες εκλογές εξακολουθεί να υπάρχουν, έστω και αν αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο της Citi.
Δεν έχει έρθει το τέλος του "έπους" του ελληνικού προγράμματος

Υπήρξε επείγουσα ανάγκη να ξεμπλοκάρει το πολύμηνο αδιέξοδο γύρω από τις διαπραγματεύσεις, και όχι μόνο λόγω των πληρωμών του Ιουλίου, όπως υπογραμμίζει η αμερικάνικη τράπεζα.
 Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παλεύει να επιπλεύσει ( μετά από ύφεση 1,2% τριμηνιαίως στο δ’ τρίμηνο του 2016 και την περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής εμπιστοσύνης στο α’ τρίμηνο του 2017), καθώς οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη και πιθανόν επίσης να προκαλέσουν περαιτέρω εκροές καταθέσεων.

Το γεγονός αυτό καθιστά τους στόχους για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθούν και έτσι μειώνει τις πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές αλλά και ένταξης στο QE, πριν από το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Όπως σημειώνει η Citi, η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση και θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου , αλλά αυτό δεν θα είναι το τελευταίο επεισόδιο του "έπους" του ελληνικού προγράμματος, που κρατά ήδη επτά χρόνια.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου