Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Bloomberg: Οι πιο αμφίρροπες εκλογές όλων των εποχών στη Γαλλία - Τέσσερις υποψήφιοι για δύο θέσεις

Macron (24,5%), Le Pen (22,5%), Fillon (19,5%) και Melenchon (18.5%) διεκδικούν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με αξιώσεις την προεδρία
Μετά από μία ταραχώδη προεκλογική περίοδο, κατά την οποία άλλαξε τρεις φορές το πρώτο φαβορί για την προεδρία, ενώ συνέβησαν σκάνδαλα, τρομοκρατικές και
διαδικτυακές επιθέσεις, οι Γάλλοι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αύριο Κυριακή 23/4.
Οι δημοσκοπήσεις σταμάτησαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 21/4 προς Σάββατο 22/4, ενώ η ψηφοφορία στη μητροπολιτική Γαλλία θα αρχίσει στις 8:00 τοπική ώρα (9:00 ώρα Ελλάδας).
Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) και οι δύο πρώτοι από τους 11 συνολικά υποψήφιους θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 7 Μαϊου.
Η προεκλογική εκστρατεία ήταν μία ανατροπή όσων ίσχυαν μέχρι τώρα στη Γαλλία.
Ο κεντρώος Εmmanuel Macron, ηλικίας 39 ετών, θεωρείται το φαβορί, αν και το κόμμα που ίδρυσε έχει μόλις ένα χρόνο ζωής.
Τον συναγωνίζεται για την πρώτη θέση η 48χρονη Marine Le Pen, που μετακίνησε το κόμμα του πατέρα της Εθνικό Μέτωπο από ένα μία αποδεκτό μόρφωμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αν και ακόμα διατηρεί την αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή του στάση.
Ο κεντροδεξιός Francois Fillon χτυπήθηκε από το σκάνδαλο σχετικά το αν υπήρχε αργομισθία της γυναίκας του και έχασε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο αριστερός Jean Luc Melenchon βρέθηκε αναπάντεχα στην τέταρτη θέση, εκμεταλλευόμενος και την εκταταμένη χρήση των social media, αλλά και των ολογραμμάτων, μέσω των οποίων έκανε συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την Παρασκευή 21/4 έδειξαν ότι και οι τέσσερις μπορεί να βρεθούν στον δεύτερο γύρο.
"Οι εκλογές θα μας εκπλήξουν" ανέφερε η Dominique Reynie, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Παρίσι και πράγματι δεν μοιάζουν με καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση από την εποχή του De Gaulle.
Και τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβερνούν τη Γαλλία από τότε, έκαναν προκριματικές εκλογές για να αναδείξουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές, ενώ είναι πιθανό κανέναν να μην περάσει στον δεύτερο γύρο.
Μία σύνθεση των δημοσκοπήσεων που έκανε το Bloomberg δείχνει τον Macron στην πρώτη θέση με 24,5%, τη Le Pen δεύτερη με 22,5% και τον Fillon με τον Melenchon να ακολουθούν με 19,5% και 18.5%.
O Benoit Hamon που προέρχεται από το σοσιαλιστικό κόμμα του απερχόμενου προέδρου Francois Hollande, συγκεντρώνει μόλις 7%.
Ένα ακόμα γεγονός που μπορεί να μεγαλώσει την αβεβαιότητα των γαλλικών εκλογών ήταν η δολοφονία του αστυνομικού την Πέμπτη στο Παρίσι, με τον δράστη να πέφτει επίσης νεκρός.
Αν και το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, δήλωσε ότι ο δράστης ήταν Βέλγος, ενώ ο εισαγγελέας είπε ότι ήταν Γάλλος και δεν υπάρχουν ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησής του με το ισλάμ.
Ο Trump δήλωσε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι το περιστατικό ίσως να βοηθήσει τη Le Pen, ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης από τον Νοέμβριο του 2015.
Οι γαλλικές εκλογές μπορεί να είναι τόσο αμφίρροπες που στις 21:00 ώρα Ελλάδας μπορεί να μην είναι γνωστό ποιοι θα προκριθούν στον τελικό και αυτό να ξεκαθαρίσει μία και πλέον ώρα μετά.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Le Pen θα χάσει στον δεύτερο γύρο, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός της, ενώ ο Melenchon θα ηττηθεί από τον Macron, αλλά θα νικήσει τον Fillon αν αναμετρηθούν στον επαναληπτικό.
Οι Γάλλοι του εξωτερικού ψήφισαν το Σάββατο 22/4, όπως π.χ. στη Γουαδελούπη και στη Μαρτίνικα.
Στη μητροπολιτική Γαλλία οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 (9:00 ώρα Ελλάδας).
Στις 12 το μεσημέρι θα ανακοινωθούν οι πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμμετοχή στις εκλογές και στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) οι τελευταίες.
Στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) τα exit polls στις μεγάλες πόλεις θα αρχίσουν τη δική τους καταμέτρηση.
Στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) θα κλείσουν οι κάλπες και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ συνήθως αυτή την ώρα ανακοινώνονται και οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου