Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Τσόμσκι : Σύντομα μεγάλα γεγονότα από το 'Ναι' στον Ερντογάν

Ο Νόαμ Τσόμσκι σχολιάζει  το οριακό αποτέλεσμα επικράτησης του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Τουρκίας.

Αναφέρει πως δεν πρόκειται για το τέλος της δημοκρατίας, αλλά σίγουρα για μεγάλο πλήγμα εναντίον της και προβλέπει αντιδράσεις μεγάλης κλίμακας μέσα στο επόμενο διάστημα.
"H επικράτηση του ΝΑΙ στο Τουρκικό Δημοψήφισμα δεν σημαίνει το τέλος της Δημοκρατίας στη χώρα, αλλά συνιστά πλήγμα γι’ αυτήν.

Αν η συνέπεια αυτού του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Τουρκία ή
ένα νέο κίνημα (όπως εκείνο του Gezi Park) είναι κάτι που σύντομα θα το γνωρίζουμε" δήλωσε αποκλειστικά στο NEWS247, αμέσως μετά την καταμέτρηση των ψήφων στην Τουρκία και τις πρώτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, o Νόαμ Τσόμσκι.

Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Νόαμ Τσόμσκι μαζί με ακόμη 1.127 ακαδημαϊκούς από 89 χώρες συνυπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούσαν από την Άγκυρα να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές, επισημαίνοντας τον μεγάλο αριθμό αμάχων θυμάτων και καλούσαν την κυβέρνηση να ξαναρχίσει άμεσα τον ειρηνευτικό διάλογο.

Το κείμενο αυτό είχε εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν που είχε επιτεθεί προσωπικά στον διανοητή. Στη συνέχεια, ακολούθησε το τουρκικό πραξικόπημα και η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να προβεί σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο αποσκοπούσε να προχωρήσει σε ενδυνάμωση των εξουσιών του μετά από πιθανή του νίκη, όπερ και εγένετο. Θυμίζουμε πως στο χθεσινό δημοψήφισμα η μεγάλη έκπληξη έγινε από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στην Κωνσταντινούπολη το "Όχι" έλαβε 51,35%, στη Σμύρνη 68,78% και στην Άγκυρα 51.13%. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν πάντως εντυπωσιακή αφού έσπευσε να ψηφίσει το 85% των ψηφοφόρων. Παρόλα αυτά, πολλαπλές ήταν οι καταγγελίες για νοθεία, για να φτάσουμε στο τελικό 51,41% νίκης του Evet.

Η ενίσχυση του Ερντογάν

Αυτό που αναμένεται πλέον, είναι βάσει της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος Ερντογάν να συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ορίζοντας ο ίδιος τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και έναν ή δύο αντιπροέδρους.

Ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στον δικαστικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι αρμόδιο για να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς.
Το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα επτά μέλη.

Τα στρατοδικεία, που έχουν στο παρελθόν καταδικάσει σε θάνατο πολλούς αξιωματούχους μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές μετά το πραξικόπημα του 1960, θα απαγορευθούν πλην εξαιρέσεων.

Επίσης, το προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης ορίζει την 3η Νοεμβρίου 2019 ως ημερομηνία των επόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Ο πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετή θητεία και για δύο φορές το ανώτατο.
Πλέον δεν θα είναι υποχρεωμένος να παύει τις σχέσεις του με το κόμμα του.

Ο Ερντογάν, 63 ετών, εκλέχθηκε πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014 αφού διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας επί 12 χρόνια.
Η τρέχουσα θητεία του ως πρόεδρος δεν θα προσμετράται όταν αλλάξει το σύστημα. Οπότε, ο Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου