Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας τρεις πρώην πρυτάνεις του ΑΠΘ

Τρεις πρώην πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, για
ανείσπρακτες εισφορές -ύψους 37 εκατ. ευρώ την 15ετία 1999-2014- υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος, από καθηγητές που ασκούσαν ελεύθερα επαγγέλματα.

Η παραπάνω κατηγορία στρέφεται εναντίον των πρυτάνεων εκείνης της περιόδου, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Αναστάσιο Μάνθο και Γιάννη Μυλόπουλο, ενώ με το ίδιο αδίκημα βαρύνονται οι τότε πρόεδροι και αντιπρόεδροι των διοικήσεων του ΕΛΚΕ του ΑΠΘ.

Συνολικά στο κάδρο της δικογραφίας βρίσκονται πάνω από δέκα πρόσωπα, τα οποία το προσεχές διάστημα θα κληθούν να λογοδοτήσουν σε ειδικό ανακριτή.
Την σε βάρος τους ποινική δίωξη, η οποία είναι με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, παρήγγειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης.
Η υπόθεση των εισφορών στο ΕΛΚΕ από καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελίες που προηγήθηκαν.

Με βάση αυτές και χρονικό ορίζοντα την ίδια 15ετία, οι διωκτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης έκαναν φύλλο και φτερό τα τρία ανώτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης, δηλαδή το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία (ΠΑ.ΜΑΚ.) και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ (Α-ΤΕΙ).

Για τους υπόχρεους καθηγητές το θέμα έκλεισε ποινικά με νόμο του Λοβέρδου, ωστόσο παρέμεινε η ενοχική τους υποχρέωση να δώσουν τα χρήματα που όφειλαν και αντιστοιχούσαν στο 15% των ακαθάριστων εσόδων τους από την ιδιωτική απασχόληση.
 Η δε υποχρέωση διεκδίκησης των οφειλών και κίνησης πειθαρχικών διαδικασιών ανήκει στους επικεφαλής των Ιδρυμάτων και τα προεδρεία του ΕΛΚΕ.

Σε ό,τι αφορά το ΑΠΘ, από το πόρισμα του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας στο οποίο στηρίχθηκε η παραπάνω δίωξη, προέκυψε ότι την επίμαχη περίοδο, υπόχρεοι να καταβάλουν το ποσό των 37 εκατ. ευρώ, ήταν περίπου 1.200 καθηγητές, ανάμεσα στους οποίους γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.
Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της έρευνας για το ΑΠΘ, δεκάδες καθηγητές με οφειλές που προσεγγίζουν τις 150.000 ευρώ εξετάστηκαν ως μάρτυρες και φαίνεται ότι επιβεβαίωσαν τα χρωστούμενα ποσά.
Όσον αφορά στα άλλα δύο Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας Διαφθοράς είχε παραγγείλει το προηγούμενο διάστημα διώξεις σε βάρος των υπευθύνων κατά το νόμο για την είσπραξη των ποσών υπέρ του ΕΛΚΕ.
 Για το ΠΑ.ΜΑΚ. η ανείσπρακτη οφειλή την εξεταζόμενη 15ετία ανέρχεται σε 640.000 ευρώ, ενώ για το Α-ΤΕΙ το αντίστοιχο ποσό εκτιμάται σε 2,7 εκατ. ευρώ.

απο το koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου