Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

ΔΕΗ: Ετοιμάζει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου

Σενάρια αύξησης των λογαριασμών της ρεύματος καλλιεργεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ΔΕΗ και η επανεξέταση της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τη ΡΑΕ.
 Τα χρέη της επιχείρησης προς τρίτους διογκώνονται ως αποτέλεσμα της
τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα προβλήματα έχουν αγγίξει και τις θυγατρικές εταιρείες αφού η μητρική χρωστά σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ 1,3 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ διεκδικεί μέσω των ΥΚΩ ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ αναδρομικά για τα έτη 2012-2015. Αυτή η χρέωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ γίνεται για κάλυψη του επιπλέον κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών καθώς και των φθηνότερων ειδικών τιμολογίων ρεύματος, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το πολυτεκνικό κ.λπ.
Βάσει του σχετικού νόμου η ΔΕΗ θα πρέπει κάθε χρόνο να ανακτά τα ποσά που αντιστοιχούν για την κάλυψη του κόστους αυτού.

Το 2012 η χρέωση των ΥΚΩ δεν έχει αναθεωρηθεί με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να έχει απώλεια εσόδων, ειδικά το 2015. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ στο διάστημα 2012-2015 η εταιρεία εισέπραξε περί τα 600 εκατ. ευρώ λιγότερα, απ΄όσα κανονικά της αναλογούσαν.
Οι αποφάσεις της ΡΑΕ αναμένεται να ληφθούν ως τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, 829,2 εκατ. ευρώ απαιτεί ο ΑΔΜΗΕ και αφορά ποσό που η ΔΕH θα έπρεπε να πληρώσει για τη χρήση του δικτύου μεταφοράς καθώς και για τους παραγωγούς από ΑΠΕ.
Οι απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχονται στα 427,7 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (στα 257, 8 εκατ. ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών είναι συναλλαγές που γίνονται στο πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δηλαδή, η ΔΕΗ εισπράττει από τους λογαριασμούς του ρεύματος διάφορες χρεώσεις που αφορούν στα δίκτυα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και στη συνέχεια δίνονται σε ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ.
 Κάποια ποσά ο ΑΔΜΗΕ τα καταβάλει στο λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ.
Συνεπώς, η ΔΕΗ εισπράτει από τους καταναλωτές τις χρεώσεις, οι οποίες φουσκώνουν τους λογαριασμούς, ωστόσο δεν τα καταβάλλει.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου