Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Η Μέι στέλνει Κόρμπιν και... Βαρουφάκη στο ταμείο ανεργίας

Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Μέι

Για τους περισσότερους η απόφαση της Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Βρετανία ήταν απροσδόκητη.

Όμως η απόφαση της συντηρητικής πολιτικού είναι μάλλον εύκολα εξηγήσιμη. 

1. Ξεκινούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία οι ηγεσίες στις
μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης αλλάζουν. Στη Γαλλία εκλέγεται νέος πρόεδρος, τον Σεπτέμβριο γίνονται εκλογές στη Γερμανία στις οποίες ο σοσιαλιστής Σουλτς διεκδικεί την εξουσία από τη Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τερέζα Μέι δεν είναι εκλεγμένη. Επελέγη ως διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον από τους Τόρηδες αλλά δεν έγινε πρωθυπουργός έπειτα από εκλογική αναμέτρηση. Με τα σημερινά δεδομένα, η Μέι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει την εκλογή της στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Την στιγμή που όλη η Ευρώπη αλλάζει, η Μέι θα έχει επιτύχει να αναβαπτιστεί ως ηγέτιδα της Βρετανίας με πλήρεις πολιτικές εξουσίες να συζητήσει τις λεπτομέρειες του Brexit.

Έτσι, από τις 9 Ιουνίου, η Τερέζα Μέι θα έχει εντολή να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την κατάρρευση των Εργατικών. Για πολλούς, ο αδύναμος κρίκος της βρετανικής αντιπολίτευσης είναι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε περίπτωση νέας νίκης των Βρετανών συντηρητικών στις 8 Ιουνίου, οι Εργατικοί θα υποχρεωθούν σε αλλαγή ηγεσίας.

Η αναμενόμενη... συνταξιοδότηση του Κόρμπιν στις 9 Ιουνίου είναι ίσως το μοναδικό καλό που θα προκύψει για την πολιτική σκηνή της Βρετανίας από τις πρόωρες εκλογές. Όπως είναι φυσικό, μαζί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην έξοδο από το Εργατικό Κόμμα προς το ταμείο ανεργίας θα οδηγηθεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμβουλος σήμερα του ηγέτη των Εργατικών.

Σύμφωνα με όσα δείχνουν τα γκάλοπ, στη νέα βρετανική βουλή η Μέι αναμένεται να έχει άνετη πλειοψηφία από 70-120 έδρες.

3. Το Brexit, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τους Βρετανούς. Μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες και οργανισμοί αποφασίζουν τη φυγή από τη Βρετανία για άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέλη της ΕΕ.

Σε αυτό το περιβάλλον που τουλάχιστον την επόμενη τριετία προβλέπονται αρνητικές εξελίξεις για τους Βρετανούς, είναι περίπου αναμφισβήτητο ότι το εκλογικό σώμα που στηρίζει τους συντηρητικούς θα κλονιστεί. Κάνοντας εκλογές τώρα, η Μέι θα έχει υφαρπάξει -με ένα τρόπο- την ψήφο των Βρετανών, προτού η πλειοψηφία που επέλεξε το Brexit αντιληφθεί τα παρεπόμενα της επιλογής της.

απο το protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου