Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Τι αλλάζει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Σε νέες βελτιωτικές ρυθμίσεις προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το Τιμολόγιο Πολυτέκνων.
Με διάταξη που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου για τις «Τροποποιήσεις διατάξεων της
δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», το οποίο θα συζητηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής:

Απαλλάσσεται από τη χρέωση ΥΚΩ το σύνολο των καταναλώσεων των δικαιούχων του ΚΟΤ(Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) και του Τιμολογίου Πολυτέκνων μέχρι τα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης, που ισχύουν για κάθε κατηγορία δικαιούχων.
Μέχρι σήμερα η απαλλαγή από τις χρεώσεις ΥΚΩ(νησιά,κοινωνικό τιμολόγιο,πολύτεκνοι κ.λ.π )μόνον για τις καταναλώσεις ημέρας είχε ως αποτέλεσμα να μην επωφελούνται οι δικαιούχοι του KOT, που διέθεταν και μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης, από τις προβλεπόμενες εκπτώσεις στο σύνολο της κατανάλωσης τους.

Η νέα διάταξη του ΥΠΕΝ, που εφαρμόζει ενιαία προσέγγιση ως προς τη μη επιβάρυνση με χρεώσεις ΥΚΩ ανεξάρτητα από το χρόνο (ημέρα ή νύχτα) που πραγματοποιούνται οι καταναλώσεις, κρίθηκε επιβεβλημένη και δίκαια, γιατί το βασικό κριτήριο ένταξης στα συγκεκριμένα εκπτωτικά τιμολόγια αφορά ευπαθείς ομάδες καταναλωτών. Επιπλέον, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, μέσω της μεγαλύτερης δυνατής ελάφρυνσης των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών συνιστά πάγια επιδίωξη του ΥΠΕΝ.
Για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα τροποποιεί προγενέστερη ΥΑ του 2010.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για το ΚΟΤ. Έτσι, θα ακολουθήσουν, με την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης:
Συμπερίληψη και της νυχτερινής κατανάλωσης στην τιμολόγηση του Κ.Ο.Τ., εφόσον η συνολική κατανάλωση (ημερήσια και νυχτερινή) δεν υπερβαίνει τις μέγιστες kWh που έχουν οριστεί για κάθε κατηγορία δικαιούχου.
Κατάργηση της απένταξης από το KOT σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης. Με το νέο πλαίσιο, στις περιπτώσεις αυτές οι ευπαθείς ομάδες δεν θα απεντάσσονται, αλλά θα τιμολογούνται με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μόνον για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.
Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης των δικαιούχων και εφόσον ο δικαιούχος τιμολογείται και με νυχτερινό τιμολόγιο, χρέωση της υπερβάλλουσας ενέργειας με βάση το νυχτερινό τιμολόγιο (για τη νυχτερινή κατανάλωση) και εφαρμογή των ανταγωνιστικών χρεώσεων ημέρας μόνο για την υπερβάλλουσα ενέργεια που απομένει.

Σήμερα οι δικαιούχοι του ΚΟΤ αντιστοιχούν σε 645.262 μετρητές. Το Τιμολόγιο αυτό παρέχεται από όλους τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς, όλοι οι δικαιούχοι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο ΚΟΤ μέσω της ιστοσελίδας του ΔΕΔΔΗΕ, ανεξάρτητα του Προμηθευτή που έχουν επιλέξει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου