Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Πώς να θωρακίσετε τα χρήματά σας

Στροφή σε άλλους είδους επενδυτικά – ασφαλιστικά προϊόντα τα οποία προσφέρουν εγγυημένη απόδοση και υψηλότερο επιτόκιο κάνουν οι Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους. 

Πλέον οι καταθέσεις όψεως έχουν συμβολικό επιτόκιο αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Φεβρουάριο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,31% σε σχέση με
τον προηγούμενο μήνα.
Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 0,67%.

Η υποχώρηση του επιτοκίου των καταθέσεων έχει ανοίξει το δρόμο και σε άλλα προϊόντα τα οποία έχουν πολλαπλάσιες αποδόσεις.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι εγγυημένες αποδόσεις 1,5% – 1,7% κατά μέσον όρο προσφέρουν τα ασφαλιστικά προϊόντα τα οποία ανταγωνίζονται τις προθεσμιακές καταθέσεις, τα επιτόκια των οποίων δεν ξεπερνούν το 0,7% με προοπτική μάλιστα να υποχωρήσουν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να μην χάσουν «πελατεία» προσελκύουν το επενδυτικό κοινό, μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες, που «φωτίζουν» τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων καταθετικών λογαριασμών.
 Πλέον οι τράπεζες, δεν μπορούν καν να υποσχεθούν τις αποδόσεις που υπερβαίνουν τη μία ποσοστιαία μονάδα και τις οποίες έδιναν μέχρι τις αρχές του έτους, για νέα κεφάλαια που μπαίνουν στο σύστημα.

Στόχος των τραπεζών είναι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων να σταθεροποιηθούν κοντά στο 0,5% μέσα στο 2017, προχωρώντας σε περαιτέρω μειώσεις εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ανακοπεί η εκροή καταθέσεων που σημειώθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους.
 Τα χαμηλά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις καθιστούν τις πραγματικές αποδόσεις αρνητικές εάν συνεκτιμηθεί ο πληθωρισμός στη χώρα μας, που επανήλθε σε θετικό έδαφος έπειτα από μακρά περίοδο.

fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου