Σάββατο 22 Απριλίου 2017

ΟΔΗΓΟΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗΣ – Δείτε πώς θα γλιτώσετε φόρο έως 2.100 ευρώ!

Δείτε πώς θα γλιτώσετε φόρο έως 2.100 ευρώ!
Ποιες δαπάνες «χτίζουν» το αφορολόγητο: Ένας χρηστικός οδηγός για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες
 – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε μέσα από δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις.

Διαβάστε τον απόλυτα χρηστικό οδηγό με τη μορφή 10 ερωτήσεων και απαντήσεων για τις δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα που
μετράνε για το χτίσιμο του αφορολόγητου έτσι ώστε οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση παρουσιάζει το «Έθνος».

1) Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ;
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι κατ” επάγγελμα αγρότες (τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα).

2) Οι αγορές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα στο εξωτερικό «μετράνε» στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου;

Δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης παροχής υπηρεσιών που γίνονται είτε στην Ελλάδα είτε σε κράτη-μέλη της ΕΕ ή του ΕΟΧ και έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου.

3) Πόσες δαπάνες με πλαστικό χρήμα απαιτούνται για την έκπτωση φόρου;
Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων είναι ανάλογο με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.
Το ανώτατο ποσό αποδείξεων είναι 30.000 ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 1.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

4) Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό δαπανών με πλαστικό χρήμα θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο;
Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ, πραγματοποιεί το 2017 πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ. Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ.

5) Ποιες δαπάνες με πλαστικό χρήμα «χτίζουν» το αφορολόγητο;
Η λίστα με τις e-αποδείξεις για το 2017 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
• Λογαριασμοί ΔΕΚΟ
• Για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που είναι σε όνομα διαφορετικό από αυτού που που τους εξοφλεί, γίνονται δεκτές πληρωμές εφόσον ο καταβάλλων την δαπάνη είναι και ο πραγματικός χρήστης του ακινήτου.
• Κοινόχρηστα
• Στην περίπτωση δαπανών των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι εν λόγω δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

6) Ποιες δαπάνες εξαιρούνται;
Τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

7) Τι ισχύει για τις αμοιβές γιατρών και τα φάρμακα;
Για τα έξοδα αυτά προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.

8) Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων;
Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω (όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31/12/1947).
• Ατομα με αναπηρία 80% και άνω.
• Οσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
• Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
• Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
• Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
• Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος τους.
• Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
• Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία.
• Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
• Οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους.

9) Θα πρέπει να κρατάμε τις αποδείξεις;
• Οχι, δεν απαιτείται η συλλογή αποδείξεων. Για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο όπως:
• Κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement).
• Αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού.
• Αναλυτική εικόνα καρτών.
• Αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης.
• Αντίγραφο τερματικού μηχανήματος (POS).
• Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την απόδειξη της δαπάνης για απόκτηση αγαθών και λήψης υπηρεσιών φυλάσσονται από τους φορολογούμενους για 5 χρόνια.

10) Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση θα μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών του. Οταν ένας εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης πραγματοποιεί δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών αλλά δεν δικαιούται την προβλεπόμενη μείωση φόρου, το ποσό των δαπανών κατά την εκκαθάριση θα μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών του.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου