Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Βαρουφάκης στο Metropolis: «Καταστροφική η πολιτική των μνημονίων»

Ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φιλοξενήθηκε στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Παρέμβαση» του Κώστα Παπαζαφειρίου και αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που αφορούν τη χώρα μας. 

Ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής του την περίοδο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, χαρακτήρισε αδιέξοδη την πολιτική των μνημονίων και εξαπέλυσε εκ νέου βολές κατά της κυβέρνησης.

Αναλυτικά όσα είπε:


Για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση: «Δεν υπάρχει κάτι νέο. Από το 2010 το ίδιο πράγμα συμβαίνει. Το 2010 καλώς ή κακώς το ελληνικό Δημόσιο χρεοκόπησε. Τότε η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έπεσαν πάνω στην ελληνική κυβέρνηση και αποφάσισαν να κουκουλώσουν την χρεοκοπία με νέο μη βιώσιμο δανεισμό, ο οποίος παρέχεται υπό όρους λιτότητας που συρρικνώνει τα εισοδήματα. Ακόμη και ένας 10χρονος καταλαβαίνει πως όλη αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη. Προφανώς θα πάμε και σε 4ο και σε 5ο μνημόνιο, πιθανώς με άλλη ονομασία».

Για το πώς συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντίθεσή του στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: «Από το 2012 ξεκίνησα να συζητώ με πολιτικούς όλων των κομμάτων και κατέθετα αυτήν την άποψη. Ότι η επιμήκυνση της χρεοκοπίας, προσποιούμενοι ότι την ξεπεράσαμε είναι εθνικά καταστροφική. Τις απόψεις αυτές τις συζήτησα και με ανθρώπους του Μητσοτάκη, στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης εξαγριώθηκα. Συνέγραψα άρθρο στο οποίο έλεγα ότι το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε στον λαό είναι δάκρυα, αίμα και ιδρώτα για να απελευθερωθούμε από το καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας. Τότε θεώρησα ότι έληξε η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Νοέμβριο του 2014 έγινε μια νέα συζήτηση μαζί τους, μου ζήτησαν να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση και έθεσα τους όρους μου, οι οποίοι έγιναν πλήρως αποδεκτοί. Μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτό που έλεγα ότι πρέπει να γίνει και θεώρησα ηθική υποχρέωση να το προσπαθήσω».

Για όσους τον κατηγορούν πως το κόστος της διαπραγμάτευσης επί των ημερών ήταν 80 δις: «Αυτοί μπορούν να με κατηγορούν και για την κατοχή του ’40. Δεν με αγγίζει. Από τρία νούμερα χαρακτηρίζεται η θητεία ενός Υπουργού Οικονομικών. Από το χρέος που παρέλαβε και παρέδωσε. Από το ΑΕΠ και τα ταμειακά διαθέσιμα. Το χρέος ήταν ελάχιστα λιγότερο από αυτό που παρέλαβα, το ΑΕΠ λίγο πολύ το ίδιο και τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν ελάχιστα υψηλότερα».

Για τη μείωση καταθέσεων: Από τον Οκτώβριο του 2014 υπήρχε η επιχείρηση περιορισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν φαινόταν ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές ο Στουρνάρας σε ομιλία του είχε αναφέρει την ανησυχία του για την ρευστότητα στις αγορές. Δεν υπάρχει πιο εύκολο για ένα bank run από το να βγαίνει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και να προβλέπει πρόβλημα ρευστότητας. Η ΕΚΤ προσπάθησε να δημιουργήσει τη φυγή καταθέσεων γιατί ήξεραν ότι θα τους ζητούσα αναδιάρθρωση χρέους. Δείτε τι συνέβη στο Χρηματιστήριο το 2015. Την επομένη που ήρθε εδώ ο Ντάισελμπλουμ και με απείλησε με κλείσιμο των τραπεζών πήγα στο Λονδίνο και συνάντησα χρηματιστηριακούς παράγοντες. Τους εξέφρασα την πολιτική που θα εφαρμόσω μόνο και μόνο για να τους πάρω μαζί μου. Την επόμενη μέρα το χρηματιστήριο ανέβηκε 13% και οι μετοχές των τραπεζών 21%. Ξέρετε τι συνέβη την επόμενη μέρα; Ο κ. Ντράγκι απέσυρε τη ρευστότητα αφαιρώντας το waiver. Ήθελαν να μας βάλουν εμπόδια για να μην προχωρήσουμε, το είχα προβλέψει αυτό. Είχα και το αντίδοτο απλά δεν με άφησαν να το εφαρμόσω».

Για το τι πρέπει να γίνει: «Το Δημόσιο έχει καταφέρει να μπορεί να πληρώνει τα τρέχοντα έξοδά του από τους φόρους, οι οποίοι είναι ασύλληπτοι. Δανειζόμαστε όχι για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις, αλλά το μη βιώσιμο χρέος, το οποίο δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Το Ιούλιο πρέπει να πληρώσουμε 4 δις για την ΕΚΤ. Ομόλογα παρελθόντων ετών που η ΕΚΤ τα αγόρασε από τραπεζίτες και σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν κουρευτεί κατά 90%. Καλούμαστε να επωμιστούμε ένα χρέος για να καλυφθεί ένα λάθος. Ουσιαστικά παίρνουν λεφτά από μια τσέπη τους και τα βάζουν σε μια άλλη. Καθε φορά που μας δίνουν μια δόση μας ζητούν νέα μέτρα. Ασκώ κριτική γιατί όλα αυτά είναι γραμμένα στο μνημόνιο που συμφώνησαν και ψήφισαν τον Αύγουστο του 2015».

Για τους υψηλούς φόρους: «Είχα συμφωνήσει με τον Τόμσεν για μείωση φόρων. Όταν το είπα αυτό στους ανθρώπους μας στο Μπράσελς Γκρουπ με πήραν μετά από λίγες μέρες και μου είπαν ότι οι δανειστές όχι απλά δεν λένε κάτι τέτοιο αλλά επιμένουν στο 24% ΦΠΑ. Την επόμενη φορά που συνάντησα τον Τόμσεν, μου είπε “σου δίνω τη μείωση ΦΠΑ, μου δίνεις τα εργασιακά;”. Αυτό είναι τσίρκο, όχι διαπραγμάτευση. Αυτό που έμαθα αργότερα είναι ότι το ΔΝΤ είχε αυτήν την άποψη για τους φόρους, αλλά έβαλε βέτο το Βερολίνο. Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να πούμε “δεν υπογράφουμε, φεύγουμε”, αν δεν βρούμε τον τρόπο να έχουμε τη δική μας ρευστότητα, αν φοβόμαστε και τον ίσκιο μας, θα τα βρουν αυτοί μεταξύ τους και θα μας επιβάλουν το χειρότερο μνημόνιο, όπως και κάνουν, δηλαδή».

Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών: «Το 2011-12 η ΕΚΤ είχε εκπονήσει το γνωστό Plan Z για την εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ. Όταν ο Σόιμπλε μου έχει πει επανειλημμένα για έξοδο από το ευρώ, είναι ηθική υποχρέωση του ΥΠΟΙΚ να έχει σχέδιο για το τι κάνεις αν σε πετάξουν από το ευρώ. Με εντολή του πρωθυπουργού εκπόνησα συγκεκριμένο σχέδιο με ορισμένους συνεργάτες μου. Όταν είσαι σε μια ευρωζώνη υπό κατάρρευση πρέπει να έχεις ένα σχέδιο για την κατάρρευση. Δεν σημαίνει ότι την επιδιώκεις. Είχαμε δημιουργήσει παράλληλο σύστημα πληρωμών σε ευρώ, όχι για έξοδο από το ευρώ».

Για την διαπραγμάτευση αναφορικά με το χρέος: «Τους κατέθεσα συγκροτημένη πρόταση. Επί της ουσίας ήταν τέσσερις προτάσεις για ανταλλαγή χρέους. Σπάσαμε το χρέος σε τέσσερα κομμάτια. Το χρέος προς τον ESM, τους εταίρους, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και καταθέσαμε τέσσερις προτάσεις που θα είχαν μειώσει το χρέος κατά 1/3 σε μελλοντικής αξίας τιμές. Αποδέχτηκαν πλήρως την πρόταση όχι στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, αλλά της Ουκρανίας».

Για το αν υπάρχει περίπτωση κουρέματος καταθέσεων: «Με καθεστώς capital controls νομίζω πως όχι. Αυτό που κινδυνεύει είναι η βιωσιμότητα. Έχουμε πτωχευμένο δημόσιο, πτωχευμένες επιχειρήσεις και τράπεζες. Όταν μας έλεγαν θα σας πετάξουμε από το ευρώ δεν φοβόμουν. Ήταν μια κούφια απειλή που θα κόστιζε 1 τρις ευρώ σε εκείνους. Το ομολόγησε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2015 όταν ερωτήθηκε αν ήταν πραγματική η απειλή και είπε όχι γιατί θα κόστιζε πολλά. Εγώ έκανα ό,τι μπορούσα. Ασκήθηκε βέτο στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης, μειοψήφισα, το όχι του δημοψηφίσματος έγινε ναι και παραιτήθηκα. Πίστευα ότι θα υπήρχαν τουλάχιστον 40-50 βουλευτές πέραν της αριστερής πλατφόρμας που θα αντιδρούσαν σε νέο μνημόνιο. Έκανα λάθος».

Για το αν θα δημιουργηθεί Ευρώπη πολλών ταχυτήτων: «Και επισήμως την έχουμε ήδη όταν η Ελλάδα είναι εκτός ποσοτικής χαλάρωσης, που υποτίθεται έγινε για να χτυπηθεί ο αποπληθωρισμός. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που έχει αποπληθωρισμό».

Για τους Τραμπ και Μέρκελ: «Ο Τραμπ είναι επικίνδυνος και βρίσκεται στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ λόγω της αποτυχίας του εκεί κατεστημένου να αντιμετωπίσει την κρίση του 2008. Η Μέρκελ θα μείνει στην ιστορία ως η καγκελάριος που έχασε την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου