Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Επτασφράγιστο μυστικό το σχέδιο για το Grexit

Το σχέδιο της Κομισιόν για τις συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη που εκπονήθηκε το καλοκαίρι του 2015, φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό στο κτήριο του Μπερλεμόντ.

Και μυστικό θα παραμείνει, όπως προκύπτει από την επιστολή που
αποκαλύπτει η 'Καθημερινή της Κυριακής ' και απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici στην Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στο αίτημα της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ προς τον Jean Claude Juncker να βγει το σχέδιο στο φως.
Ο κ. Moscovici παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, αρνείται όμως να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε την σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.
'Το αίτημα σας περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει ', είναι το διά ταύτα της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου προς την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου τη δημοσιοποίηση του σχεδίου που είχε εκπονήσει η Κομισιόν το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Ράπισμα στους δραχμιστές

Η επιστολή Moscovici αποτελεί ηχηρό ράπισμα προς τους δραχμιστές εντός και εκτός των συνόρων που παίζουν με τη φωτιά του Grexit, καθώς, ανάμεσα στις γραμμές, υπονοεί ότι οι συνέπειες είναι τόσο τρομακτικές που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επέφερε ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στο σύνολο του οικοδομήματος του κοινού νομίσματος.
Σημειώνεται ότι η επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου είχε σταλεί στον απόηχο των δηλώσεων του Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής και της επαναφοράς των σεναρίων για Grexit από μερίδα του διεθνού Τύπου. Αλλά και με αφορμή δραχμικά σενάρια που φαίνεται, σύμφωνα με τις μετρήσεις, να κερδίσουν έδαφος σε μερίδα της κοινής γνώμης.
Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ είχε τότε υποστηρίξει στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι οι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τις συνέπειες της εξόδου από την ΟΝΕ.

Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου σχολιάζοντας την απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου αναφέρει ότι 'για εμάς το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα όταν οι πολίτες γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τα θέματα που αφορούν το μέλλον τους '. Και προσθέτει ότι 'όταν η γνώση λείπει, τότε καλλιεργείται η σπέκουλα, ο φόβος και ο λαϊκισμός και μένουμε να παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα το πριόνισμα του ευρώ και την άνοδο της υποστήριξης της δραχμής '.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της 'Καθημερινής ', μέρη του σχεδίου που είχαν παρουσιαστεί στη δραματική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, έκτακτα σχέδια ασφάλειας των συνόρων, έκτακτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της Ε.Ε. που θα εγκλωβίζονταν στη χώρα σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής που θα προκαλούσε το Grexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου