Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ξεκινά σήμερα και επίσημα το Brexit - Ποια είναι η διαδικασία

Tο Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας αναμένεται να ενεργοποιήσει σήμερα στις Βρυξέλλες η Μ. Βρετανία, σηματοδοτώντας επίσημα την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 2.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ο
μόνιμος αντιπρόσωπος της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, Τιμ Μπάροου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για να του παραδώσει την επιστολή που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για το Brexit και την οποία υπέγραψε χθες το απόγευμα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι στο γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο.
Μόλις παραλάβει την επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ο κ. Τουσκ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.
Στη συνέχεια, έχει στη διάθεσή του 48 ώρες, προκειμένου να παρουσιάσει στα 27 κράτη-μέλη της EE το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Τουσκ, στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να καθορίσουν τη θέση τους στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το Brexit.

Ειδικότερα, οι '27' θα υιοθετήσουν τις 'κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων' για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν λεπτομερείς 'οδηγίες διαπραγματεύσεων'.
Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα ξεκινήσουν μερικές εβδομάδες μετά τη σύνοδο της 29ης Απριλίου. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει μια διαπραγματευτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Μία περίοδος, κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας και να καταλήξουν σε μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μορφή της μελλοντικής του σχέσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταξύ τους εμπόριο.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου