Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Το δίλημμα εκλογές ή "ελικόπτερο"...

«Συνθηκολόγηση» ή εκλογές το δίλημμα πλέον του Τσίπρα


Σε μια επανάσταση, όπως και σε ένα μυθιστόρημα, το πιο δύσκολο είναι να βρεις ποιο θα είναι το τέλος.
Αλέξης Ντε Τοκβίλ, 1805-1859, Γάλλος πολιτικός φιλόσοφος

Στη στήλη δεν αρέσουν οι προβλέψεις, αλλά οι προεκτάσεις των δεδομένων που καταδεικνύουν μερικά από τα πιθανά μελλοντικά σενάρια. 
Η, για τρεις δεκαετίες σχεδόν, παρακολούθηση και σχολιασμός των αγορών  έχουν διδάξει αυτό που
έλεγε ο Αντρέ Κοστολάνι: Στις  αγορές 2 + 2 δεν κάνει ποτέ 4, αλλά 5 μείον 1...
Το ίδιο ισχύει σε όλες τις εκφάνσεις του βίου, της πολιτικής μη εξαιρουμένης.

Πριν από ένα χρόνο η κατάρρευση της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έμοιαζε απίθανο για όποιον έβλεπε την επιφάνεια των πραγμάτων.
Αν κοίταζε κάποιος την οικονομία όμως θα παρατηρούσε πως η δυναμική που είχε αποκτήσει αυτή από τη βελτίωση της περιόδου 2013-15 των "Σαμαρο-Βενιζέλο-Στουρναραίων" είχε αρχίσει να υποχωρεί.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχασε το στοίχημα με την οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν έκλεισε τις τράπεζες και έφερε τα capital controls. Τότε αποδείχτηκε "τοξική" για την οικονομία και η ιδιότητα αυτή δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ.

Ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κέρδισαν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου από κεκτημένη ταχύτητα όσων διατηρούσαν ακόμη την ψευδαίσθηση πως είχαν να κάνουν με φυσιολογικές καταστάσεις στα πλαίσια του πολιτικού γίγνεσθαι.
Αν κοιτάξει κάποιος όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, η καθίζηση ξεκινά από την επόμενη των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 κάτι που δεν συνέβη την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015.
 Σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε μπροστά...
Οι καθυστερήσεις των αξιολογήσεων αποτελούν την επιφάνεια της οικονομικής δυστοκίας.
Η αιτία της επιδείνωσης όλων των δεικτών πλην των εσόδων ήταν η καταστρεπτική οικονομική πολιτική που στηρίχτηκε στην εξωπραγματική φορολογία όσων πληρώνουν φόρους και εισφορές.
Η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιταχύνει τις εξελίξεις και απειλεί να τινάξει την οικονομία, μια ώρα αρχύτερα, στον αέρα.
Η κυβέρνηση καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης γιατί συναντά αντιστάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, όπως και οι περισσότερες που πέρασαν δεν αντιμετωπίζουν κανέναν δισταγμό όταν τίθεται το δίλημμα ή "καρέκλα"  και "κουτάλα" ή πολιτικές και ηθικές αρχές.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε αυτό έχει αποδειχτεί χειρότερη κυβέρνηση όλων όσων παρέλασαν στη μεταπολίτευση.
Η κυβέρνηση πιέζεται να κλείσει την αξιολόγηση γιατί αν παραταθεί η παρούσα κατάσταση, οι τράπεζες θα κλείσουν επ’ αόριστον και θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση ενώ η οικονομία θα καταρρεύσει ολοσχερώς.
Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να θέσουν στους βουλευτές το δίλημμα ψήφιση της αξιολόγησης ή Μητσοτάκης.
 Όπερ, ή ψηφίζετε ή πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Το δίλημμα το ανέπτυξε αναλυτικά  στο Capital πριν λίγες μέρες η Νίκη Ζορμπά στο άρθρο της: Το "γάντι" στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: "Μέτρα ή ...Μητσοτάκης"
Την ίδια μέρα όλως τυχαίως το Ρόιτερς δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: Σενάρια εκλογών στην Ελλάδα - Ο Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα ή αύριο…

Είναι φανερή η πηγή των σεναρίων και οι προθέσεις συσπείρωσης των βουλευτών της πλειοψηφίας που δεν μπορούν να καταπιούν και να ψηφίσουν μέτρα χειρότερα από εκείνα που κατήγγειλαν ωρυόμενοι μέχρι πρόσφατα.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, ψηφίσει δεν ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα τα μέτρα, είναι απίθανο να αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να κερδίσει μερικούς μήνες στην εξουσία.
Για την κυβέρνηση Τσίπρα το δίλημμα μέτρα ή Μητσοτάκης είναι ζήτημα χρόνου να μετατραπεί σε πρόωρες εκλογές ή "ελικόπτερο"...
Το "ελικόπτερο" συμβολίζει το μέσο άτακτης εξόδου από την εξουσία όταν η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε κοινωνικές εκρήξεις.
Ο κ. Τσίπρας εκτίναξε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4 στο 37% υποδαυλίζοντας το θυμό μιας κοινωνίας που έχανε το έδαφος κάτω από τα πόδια της όταν εξαντλήθηκε η περίοδος της ευημερίας με δανεικά.
Στη συνέχεια όχι μόνο δεν επανέφερε την κατάσταση στα προ χρεοκοπίας επίπεδα της ευημερίας με δανεικά όπως υποσχόταν ψευδόμενος, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση περαιτέρω.
Καθώς η κατάσταση με βάση τα δεδομένα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, (εκτός αν γίνει κανένα θαύμα και αρχίσουν από αύριο να έρχονται δεκάδες δισ. ευρώ επενδύσεις για 5-6 χρόνια) ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα εισπράξουν την κοινωνική οργή που επωάζει η εξαθλίωση της κοινωνίας.
Η κοινωνία προκειμένου να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για την κατάσταση που ζούμε και έπεται (γιατί φέρει μεγάλες ευθύνες και η ίδια) θα ψάξει κάποιον να φορτώσει ακόμη περισσότερες και από αυτές που του αναλογούν.

Καθώς ο Αρτέμης Σώρρας στάθηκε πιο τυχερός, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες.
Τα  ψέματα που είπαν ήταν κραυγαλέα οφθαλμοφανή και ως εκ τούτου αποτελούν καλό άλλοθι μετάθεσης της ευθύνης που φέρει ο λαός ως  κυρίαρχη πηγή εξουσίας στις δημοκρατίες…

Θα το καταλάβουν αυτό όπως αρχίζουν να καταλαβαίνουν σιγά σιγά πού έχουν μπλέξει… Αν τώρα "ζυμώνουν" το δίλημμα Μητσοτάκης ή μέτρα είναι ζήτημα χρόνου να θέσουν το δίλημμα  εκλογές ή "ελικόπτερο"… Ήδη ο αριθμός των στελεχών που αρχίζει να το αντιλαμβάνεται αυξάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

 Του Κώστα Στούπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου