Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Καρτέλ εργολάβων: «Καμπάνες» ρεκόρ σε ελληνικές τεχνικές εταιρίες

Οι συνεννοήσεις γίνονταν είτε μέσω τακτικών συναντήσεων, είτε ακόμη και μέσα από τη σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών, τα οποία εντοπίστηκαν κατά την έρευνα της ΕΑ
Βαρύτατες «καμπάνες» και πρόστιμα ρεκόρ στο καρτέλ των «εθνικών» εργολάβων που «άρμεγε» το Δημόσιο επί δεκαετίες, καταλόγισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η τελευταία επέβαλε πρόστιμα, συνολικού ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ, στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, ωστόσο
αφήνει-προς το παρόν- στο «απυρόβλητο» τις ξένες τεχνικές εταιρίες που εμπλέκονται στην υπόθεση του καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα ρεκόρ-τα μεγαλύτερα σε σχέση με παρόμοιες υποθέσεις στην Ευρώπη, στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρίες (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ και Intrakat), αφήνοντας εκτός «τιμωρίας»-τουλάχιστον στην παρούσα φάση- τους ξένους τεχνικούς κολοσσούς, που αποδεδειγμένα εμπλέκονταν σε συγκεκριμένα έργα και όχι μόνο…
Οι ξένοι πολυεθνικοί κολοσσοί, αρνήθηκαν να προσέλθουν στη διαδικασία διευθέτησης που έγινε υπό την «αιγίδα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην… ανάπτυξη αντίστοιχων καρτέλ στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, στις εν λόγω περιπτώσεις, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έσπευσε να τιμωρήσει παραδειγματικά-με υψηλά πρόστιμα-, τις ξένες πολυεθνικές των κατασκευών, οι οποίες εξασκούν σε ευρεία κλίμακα και επί δεκαετίες τις πρακτικές καρτέλ.

Η.. ατιμωρησία των ξένων εταιριών και οι ισορροπίες στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο
Η στάση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφορικά με τους ξένους πολυεθνικούς κολοσσούς δημιουργεί ερωτήματα, που χρήζουν σκέψης και.. διερεύνησης.
 Συνάμα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που εν πολλοίς θα διαμορφώσει τις ισορροπίες στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο, καθώς ενδεχόμενη «ατιμωρησία» των ξένων τεχνικών εταιριών, θα ενδυναμώσει τη θέση τους στην ελληνική αγορά και θα τους δώσει ισχυρό προβάδισμα-έναντι των ελληνικών εταιριών- στην ανάληψη των νέων μεγάλων έργων στη χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού και αυτό που προκύπτει βάση παλαιοτέρων πεπραγμένων της, φέρεται λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά στην περίπτωση των ξένων πολυεθνικών.
Για παράδειγμα σε ανάλογες υποθέσεις καρτέλ, όπως στη Τσεχία, όπου μεταξύ άλλων εμπλέκονται εταιρίες όπως η γαλλική Vincsi, η αυστριακή Strabag, η σουηδική Skanska, κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 61 εκατ.ευρώ.
Στα 25,5 εκατ.ευρώ ανήλθε το πρόστιμο που επιβλήθηκε στις διεθνείς πολυεθνικές, σε αντίστοιχη πρόσφατη περίπτωση στην Ουγγαρία.

 Οι σικέ διαγωνισμοί
Από την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχε προκύψει ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις συνεννοούνταν και προαποφάσιζαν για την έκβαση κάθε διαγωνισμού.

Ειδικότερα, συναποφάσιζαν:
α) Ποιος θα αναδειχθεί μειοδότης και θα πάρει το έργο διαγωνισμό.
β) Τι εκπτώσεις θα προσφερθούν και με ποιο συμβατικό τίμημα θα γίνει η ανάθεση.
γ) Ποιοι εργολάβοι δεν θα μετάσχουν στον διαγωνισμό και θα πάρουν οικονομικά ανταλλάγματα από τον ανάδοχο του έργου
δ) Εταιρείες που συμμετείχαν σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα και κατέθεταν ξεχωριστές προσφορές, να μοιρασθούν τελικά το έργο
Οι συνεννοήσεις γίνονταν είτε μέσω τακτικών συναντήσεων, είτε ακόμη και μέσα από τη σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών, τα οποία εντοπίστηκαν κατά την έρευνα της ΕΑ.

απο το sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου