Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Πώς θα δουλεύει ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας-Ποιες συναλλαγές θα εξαιρούνται από τη διασταύρωση-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας, θα ελέγχει τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα
Μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, μέσω της οποίας τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων θα διασταυρώνονται σε χρόνο εξπρές με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, περιέγραψε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, το προσεχές διάστημα θα τεθεί σε
λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές-χρήστες:

1. Τα πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.
2. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται, ώστε όλα αυτά να μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών), με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, μέσω queries, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον για μας.

Το σύστημα, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, στα τέλη του περασμένου έτους είχε δοκιμαστεί σε πιλοτική λειτουργία στη βάση του 1.270.000 ΑΦΜ που προέρχονται από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανής φοροδιαφυγής, προκειμένου με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου να εντοπιστούν ακριβώς εκείνες οι περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες διάπραξης σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.
Το σύστημα δοκιμάστηκε και όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, από τη διαδικασία αυτή δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών.
Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις.

Ο κ. Πιτσιλής διευκρίνισε ότι οι μαζικές διαφορές συνιστούν την αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της Εφαρμογής από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων.

Το νέο σύστημα αναμένεται να παραδοθεί με επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ εντός των επομένων ημερών, διαμέσου ασφαλούς διασύνδεσής της με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα.
Μετά την πρώτη πιλοτική εκπαίδευση 131 ελεγκτών το φθινόπωρο του 2016, από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων από το ΕΚΔΔΑ για την ορθή λειτουργία και εφαρμογή του λογισμικού αυτού.

Γ. Πιτσιλής: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο φοροελέγχων


Το βάρος του σχεδιασμού μας πέφτει μοιραία στον περιορισμό των ανισοτήτων, τις οποίες προκαλεί η κατ’ επάγγελμα τακτική κάποιων να επιδιώκουν να είναι κερδοφόροι με το να μην πληρώνουν τους φόρους τους, τόνισε ο Γ. Πιτσιλής μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ και παρουσίασε τις προτεραιότητές του:
1. Έλεγχοι. Ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών η προτεραιοποίηση για το έτος 2017. Φέτος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, το 60% των ελέγχων μας θα αφορά νέες υποθέσεις, δηλ. υποθέσεις περιόδου 2012-2016.
Για φέτος σε σχέση με πέρυσι η προτεραιοποίηση γίνεται πολύ πιο έγκαιρα και γίνεται με εξειδικευμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ανά ελεγκτική υπηρεσία (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΦΑΕ, ΔΟΥ). Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ το 2016 πραγματοποιήθηκαν τελικά περισσότεροι έλεγχοι από όσους είχαν προβλεφθεί ενώ ακόμα πιο φιλόδοξος στόχος έχει τεθεί για το 2017, παρά τις διατάξεις της εθελοντικής αποκάλυψης, οι οποίες δεν απαγόρευσαν την κοινοποίηση οριστικών πράξεων από το Δεκέμβριο 2016 ως και τις αρχές Φεβρουαρίου 2017. «Άκουσα κάπου ότι στο ΚΕΦΟΜΕΠ το Γενάρη έγινε ένας έλεγχος. Κανονικά δε θα έπρεπε αλλά θα το ελέγξω. Έχουμε μία ένδειξη κάποιας ανταπόκρισης, πάμε κάπως καλύτερα απ’ ό, τι περιμέναμε σε αφορά την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων», σημείωσε.
Στο προσεχές διάστημα, θέτουμε σε λειτουργία την Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές –χρήστες. Ήδη, έχουμε τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις.
Ευελπιστούμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη έμμεση τεχνική ελέγχου για τις επιχειρήσεις (μικτού περιθωρίου κέρδους). Οι σχετικές εργασίες είναι σε προχωρημένο βαθμό και στο προσεχές διάστημα σχεδιάζουμε να τις προσομοιώσεις εφαρμογής της σε πραγματικά δεδομένα σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.
2. Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Το θέμα αυτό απασχολεί πολλές επιχειρήσεις και κυρίως υγιείς επιχειρήσεις. Η επεξεργασία των στοιχείων, που έχουμε στη διάθεσή μας έχει προχωρήσει σημαντικά και οι κεντρικές υπηρεσίες μας ετοιμάζουν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με έμφαση στην αξιοποίηση όλων των διατάξεων του εσωτερικού Δικαίου, του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, που οδηγούν στην παράκαμψη των καταχρηστικών πρακτικών των φορολογουμένων για φορολογικούς σκοπούς και την αποκάλυψη της πραγματικής συναλλακτικής συμπεριφοράς τους.
3. Λαθρεμπόριο. Το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για τους ελέγχους των καπνικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα του 2016 είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το 2015, καθώς πέρυσι, σε σχέση με το 2015, ο αριθμός των ελέγχων αυξήθηκε κατά περίπου 40% και το ποσό βεβαίωσης αυξήθηκε κατά 125,4% (357,8 εκατομμύρια ευρώ το 2016, έναντι 158,7 μόνο εκατομμυρίων ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία).
Από τις αρχές του 2017, έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου καυσίμων στο οποίο προβλέπεται αύξηση του αριθμού των ελέγχων με εκτεταμένο αριθμό δειγματοληψιών, σε συνεργασία των χημικών και τελωνειακών υπηρεσιών. Περιμένουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι.
4. Καθημερινή φοροδιαφυγή. Σχεδιάζουμε ένα πανελλαδικό σύστημα επιτόπιων ελέγχων, το οποίο θα ασχολείται τόσο με την καθημερινή φοροδιαφυγή, με διαρκείς ελέγχους – στοχευμένους και μη – και ακόμα πιο εντατικούς από όσους πραγματοποιούνται σήμερα, όσο και με πιο σοβαρές υποθέσεις κυκλωμάτων φοροδιαφυγής στο εμπόριο και στις υπηρεσίες.
5. Διαφάνεια. Η φορολογική διοίκηση οφείλει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτή προς τους φορολογούμενους. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν όχι μόνο το πολύ απλό, δηλαδή τι πληρώνουν και γιατί το πληρώνουν, αλλά και το σκεπτικό των αποφάσεων, τις οποίες λαμβάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου