Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Δραματικά στοιχεία για την πραγματική ανεργία που αγγίζει το 30%

Δραματικά είναι τα στοιχεία για την πραγματική ανεργία στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται στο κατώφλι του 30% και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μείωσή της. 
Η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος του
προβλήματος, μια ανοικτή πληγή που δεν μπορεί να κλείσει.

Στην ετήσια οικονομική έκθεση αναφέρεται ότι η πραγματική ανεργία βρίσκεται στο 29,6% και οι αναλυτές χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τη συνέχιση της λιτότητας. 'Η συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας δεν δημιουργεί συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής και η πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές είναι μικρή, δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία: Το 68,9% των εργαζομένων με μερική απασχόληση δηλώνει ότι ο λόγος για τον οποίο απασχολείται με αυτή τη μορφή εργασίας είναι ότι δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση. Η μακροχρόνια ανεργία την ίδια ώρα, συνεχίζει να κινείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.
Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται ότι το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες (27,2%) σε σχέση με τους άνδρες (18,9%), αλλά και στις νεότερες ηλικίες σε σχέση με τις γηραιότερες.
Ειδικότερα, η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών βρίσκεται στο 44,2%, στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών στο 33,2%, στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών στο 21,5%, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών στο 18,5% και τέλος στην ηλικιακή ομάδα 65-74 στο 13%.

Μικρή η πιθανότητα εξόδου στις αγορές
Κατά το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές είναι μικρή, δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου.
Αυτό οφείλεται, όπως αναλύει, στο γεγονός ότι η υπερφορολόγηση δεν δημιουργεί βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η εύθραυστη και αβέβαιη τάση μεγέθυνσης της οικονομίας δεν δημιουργεί διατηρήσιμες προσδοκίες δημο­σιονομικής φερεγγυότητας.
'Η ένταξη της οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα διευκόλυνε την έξοδο της χώρας στις αγορές, δεν θα είχε όμως προσδιοριστικό ρόλο στην ανάκτηση της φερεγγυότητας της χώρας' προσθέτει επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου