Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Σοκ από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για Καλογρίτσα και Τράπεζα Αττικής

Κόλαφος για την Attica Bank και τις πρακτικές της διοίκησής της είναι η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας της να
διερευνήσει «την τέλεση ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων», όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής».
Στο πόρισμά της η ΤτΕ κάνει λόγο για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.

Μεταξύ άλλων, από τον κοινό έλεγχο που πραγματοποίησαν η ΤτΕ και ο SSM, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν χορηγήσεις προς πελάτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, με επιτόκια όμως πολύ χαμηλότερα από αυτά που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας.
Καταγράφηκαν μάλιστα 528 περιπτώσεις πελατών με διαβάθμιση ΝΤ (η χαμηλότερη), οι οποίοι έλαβαν δάνεια με μέσο επιτόκιο 7,46%, όταν βάσει τιμολογιακής πολιτικής θα έπρεπε να δανείζονται με 14,02%!

«Χορός» δανείων για τις εταιρείες Καλογρίτσα
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ, η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης ΑΕ του κ. Καλογρίτσα έλαβε συνολικά 39 δάνεια από το 2015. Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, η κατασκευαστική πήρε ομολογιακό δάνειο 11 εκατ. ευρώ, με ευνοϊκούς (οπισθοβαρείς) όρους αποπληρωμής.
Τον Απρίλιο του 2015 το πιστωτικό όριο της Τοξότης αυξήθηκε από 10 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14 Μαΐου του 2015 στα 100 εκατ. ευρώ!

Στην ίδια αναφορά γίνεται λόγος και για τα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια, κάτω του κόστους, με τα οποία η Attica δάνειζε την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Σε μία περίπτωση δε, δάνειο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ δόθηκε στην εταιρεία με επιτόκιο μόλις 2,6%, δηλαδή με απόκλιση 9,24% από το επιτόκιο που αντιστοιχούσε (11,84%) στην πιστοληπτική διαβάθμιση G της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου