Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα Μεσογαίας Νικόλαου: «Η παγκόσμια οικονομία έχει αποτύχει, οι χωρίς τον αληθινό Χριστό θρησκείες αυτοδιαψεύδονται»

«Χωρίς πίστη και  προσέγγιση ο εορτασμός των Χριστουγέννων είναι ο,τι πιο κούφιο, ο,τι πιο ψεύτικο υπάρχει» αναφέρει στο μήνυμά του για τα  ο .
Αποτέλεσμα εικόνας για μεσογαίας νικόλαος

Αναλυτικά το μήνυμα:
Προς
Τους ευσεβείς χριστιανούς της καθ᾿ ημάς ῾Ιεράς Μητροπόλεως
Αγαπητοί μου αδελφοί, ΧΡΟΝΙΑ σας ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ!
«Ευφραίνεσθε δίκαιοι, ουρανοί αγαλλιάσθε, σκιρτήσατε τα

όρη Χριστού γεννηθέντος», ψάλλει πανηγυρικά η Εκκλησία μας.
Μέτοχοι της επιγείου χαράς και της επουρανίου δόξης, γιορτάζουμε ως Εκκλησία και φέτος την εορτή της Θείας ενανθρωπήσεως.
  Με τις ιστορικές αναφορές και ευαγγελικές περιγραφές της Γεννήσεως του Κυρίου, με θεολογικές αναλύσεις των φωτισμένων Πατέρων της Εκκλησίας μας, με τις υπέροχες και θεόπνευστες πραγματικά ακολουθίες, με τα τόσο όμορφα έθιμα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα όπου συναντιούνται η αλήθεια με τη χαρά, η ιστορία με τη θεολογία, ο Θεός με τον άνθρωπο, ο ουρανός με τη γη, προσπαθούμε όχι να κατανοήσουμε το «ξένον και παράδοξον μυστήριον», αλλά να γιορτάσουμε το δώρο της σωτηρίας και λύτρωσής μας•
 «λύτρωσιν απέστειλε Κύριος τω λαώ αυτού», ψάλλουμε στο κοινωνικό της εορτής.
Τι μεγαλύτερη ευλογία, ποια μεγαλύτερη ευεργεσία, ποιο σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία! 
Ο Ίδιος ο Θεός έρχεται στον κόσμο μας, εισέρχεται στην ιστορία, ενδύεται την ανθρώπινη φύση, «επί της γης ώφθη και τοις ανθρώποις συνανεστράφη» (Βαρούχ γ΄ 38).
 Έρχεται ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Κύριος, η Σοφία και Δύναμις, ο Σωτήρας Ιησούς (Φιλιπ. γ΄ 20), ο Μεσσίας Χριστός, ο «Εμμανουήλ, ο εστι μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός» (Ματθ. α΄ 23). 
Γιορτάζουμε την παρουσία του Θεού ανάμεσά μας, τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους, τον φωτισμό μας: «Επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών, Ανατολή ανατολών και οι εν σκότει και σκιά εύρομεν την αλήθειαν, και γαρ εκ της Παρθένου ετέχθη ο Κύριος».
Έρχεται ανάμεσά μας ζώντας ως άνθρωπος, «διδάσκων και κηρύσσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν ασθένειαν» (Ματθ. δ΄ 23, θ΄ 35), πάσχων και εκουσίως δι’ ημάς υπομένων σταυρόν και θάνατον, προσλαμβάνοντας τη φύση μας, προκειμένου να μας καταστήσει «κοινωνούς της δικής Του θείας φύσεως» (Β΄ Πετρ. α΄ 4). Αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρώπου που όμως έρχεται ως αποτέλεσμα της άπειρης αγάπης του Θεού και ως αντανάκλαση της θείας δόξης.
 Όταν οι άγγελοι ψάλλουν «δόξα εν υψίστοις Θεώ», αυτό ακριβώς ομολογούν ότι, αν απόδειξη της δόξης του Θεού είναι η δημιουργία του κόσμου και η πλάση του ανθρώπου, κορύφωσή της είναι η εναθρώπηση του Θεού και Λόγου και η ανάπλαση του ανθρώπου.
Αυτό δε το μοναδικό γεγονός της θείας ενανθρωπήσεως επιτελείται με δύο επίσης μοναδικά σημεία: πρώτον «εκ Παρθένου», δηλαδή με υπερφυσικό τρόπο και απόλυτη καθαρότητα και δεύτερον «εν τω σπηλαίω», δηλαδή αφανώς και με άκρα ταπείνωση. Αυτή η καθαρότητα και η ταπείνωση αποτελούν και τον δρόμο της δικής μας μετοχής στην ευλογία των Χριστουγέννων.
Καιρός, αγαπητοί μου, να ζήσουμε τα Χριστούγεννα με ανοιχτά τα μάτια της ψυχής μας, με ελεύθερους τους ορίζοντες της διανοίας μας, με προευτρεπισμένη την καρδιά μας.  
Χωρίς πίστη και θεολογική προσέγγιση ο εορτασμός των Χριστουγέννων είναι ο,τι πιο κούφιο, ο,τι πιο ψεύτικο υπάρχει• είναι γιορτή που στο τέλος της αφήνει την πικρή γεύση ενός επαναλαμβανόμενου κενού. 
Το βλέπουμε γύρω μας• η ασέβεια αυξανόμενη ξεσκεπάζεται, το κύμα της αμαρτίας διογκώνεται, η παγκόσμια οικονομία έχει αποτύχει, τα πολιτικά συστήματα καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, οι κοινωνίες εκφυλίζονται, οι δημοκρατίες αυτοκαταργούνται, οι χωρίς τον αληθινό Χριστό θρησκείες αυτοδιαψεύδονται, οι άνθρωποι εντελώς πλέον απαξιωμένοι δυστυχούν.
Αντίθετα, τα Χριστούγεννα της ευλαβείας και της πνευματικής κατάνυξης χαρίζουν την εμπειρία της αγάπης του Θεού, μας καθιστούν αποδέκτες της ειρήνης του αγγελικού ύμνου, προσφέρουν τη χαρά των εξ ανατολών μάγων και οδηγούν στη δοξολογία των απλοϊκών ποιμένων. Είναι κρίμα να χάσουμε τα φετινά μας Χριστούγεννα. Αυτή την αδικία δεν πρέπει να την επιτρέψουμε στον εαυτό μας.
Εύχομαι εκ βάθους καρδίας, «ο εν σπηλαίω γεννηθείς και εν φάτνη ανακλιθείς διά την ημών σωτηρίαν Χριστός ο αληθινός Θεός» να χαρίζει σε όλους σας κάθε χαρά, ευλογία και ευτυχία, προσωπική και οικογενειακή, υλική και πνευματική και κυρίως να ξυπνήσει μέσα μας την αγάπη Του και να μας προσφέρει τον φωτισμό Του.
ΧΡΟΝΙΑ σας ΠΟΛΛΑ, αδελφοί μου!.
Μετά πολλής της εν Χριστώ τεχθέντι αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου