Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος , σε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε εφ' όλης της ύλης
Στην εκπομπή του Κώστα Παπαζαφειρίου «Παρέμβαση» μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης.

Ο Κώστας Παπαζαφειρίου έκανε μία ιστορική αναδρομή , αναφέροντας κατά σειρά τους πρωθυπουργούς και τις κυβερνήσεις που περάσανε τα τελευταία χρόνια .
Από τον Κώστα Σημίτη , τον Κωνσταντίνο Καραμανλή , τον Αντώνη Σαμαρά καταλήγοντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κύριος Βενιζέλος αφού χαιρέτησε τους
ακροατές του Metropolis 95,5, έκανε μία γενική περιγραφή από τα πρώτα του χρόνια στο πολιτικό σκηνικό :

«Εκλέχτηκα βουλευτής Θες/νίκης και έγινα Υπουργός Τύπου στη τελευταία κυβέρνηση του Ανδρεά Παπανδρέου , παραλάβαμε μία οικονομία με πληθωρισμό 14% και επιτόκια χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες ,στις επιχειρήσεις ως 25% . Ξεκίνησα τη θητεία μου στην κυβέρνηση και στη βουλή , αγωνιζόμενος για μία δημοσιονομική προσαρμογή .
Ο στόχος ήταν να μπούμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαικής Ένωσης . Οι στόχοι ήτανε πρωτίστως πολιτικοί και δευτερευόντως οικονομικοί για λόγους προστασίας της χώρας. Έτσι επικράτησε και η λογική της ένταξης στη ζώνη του ευρώ. Όλες οι χώρες την περίοδο 1998 – 2001 έκαναν δημιουργική λογιστική και εξωράιζαν τα στοιχεία τους. Μία χώρα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι η Ιταλία, καθώς χωρίς αυτή δε θα υπήρχε Ευρωζώνη.»

 Τι σχέση είχε η Ιταλία με την Ελλάδα;
“H Eλλάδα είχε καλύτερα στοιχεία και κάναμε μία προσπάθεια που μας έφερε σε καλύτερους αριθμούς απ’ ότι η Ιταλία. Η ένταξη της Ελλάδας ήταν προϋπόθεση για την ένταξη και της Ιταλίας στην Ευρωζώνη .»

Εάν δεν έμπαινε η Ελλάδα στην ΟΝΕ τι θα γινότανε με τη δραχμή: « Από τότε που ο Μαρκεζίνης το 1953 έκοψε τη δραχμή στη μέση σε σχέση με το δολάριο και έκανε την ισοτιμία , 1 δολάριο 30 δραχμές, πορευτήκαμε στην ίδια ισοτιμία μέχρι την πετρελαική κρίση του 1973 , την εισβολή στην Κύπρο , την επιστράτευση και τη μεταπολίτευση το 1974 .
Τότε η ισοτιμία ήταν 1 δολάριο 42 δραχμές. Όταν διαπραγματευτήκαμε την ισοτιμία με το ευρώ, την κλειδώσαμε στις 345 δραχμές .
Σε σχέση με το δολάριο ήταν στις 370 δραχμές. Αυτό είναι διολίσθηση 900% για τη δραχμή».

Για την αγροτική πολιτική: « Η ένταξη στην ΟΝΕ δεν επηρεάζει σε τίποτα την αγροτική πολιτική.  Οι χώρες που δεν είναι στην ΟΝΕ, όπως η Βουλγαρία ή η Σουηδία δεν είναι εκτός αγροτικής πολιτικής»

Εάν διαφωνεί ότι απ’ την περίοδο Σημίτη μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις απέτυχαν στον οικονομικό τομέα : «Ο στόχος ένταξης στην ΟΝΕ ήταν ένας στόχος που συνοδευόταν από τη δημοσιονομική ισορροπία που πετύχαμε και τη μακροοικονομική εξυγίανση την περίοδο έως το 2001 -2002 . Μετά η χώρα δεν απέκτησε στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο εντός του ευρώ. »

Για ποιο λόγο; «Υπήρξε μεγάλη χαλάρωση . Αρχικά το ΠΑΣΟΚ χαλάρωσε λόγω κόπωσης και προεκλογικών συγκυριών ενώ η μετέπειτα κυβέρνηση της Ν.Δ. επί έξι χρόνια , με άνεση κοινοβουλευτική , έδωσε το σύνθημα πως μπορούμε να καθόμαστε επάνω στις δάφνες μας έπειδή είμαστε στην ΟΝΕ, χωρίς να έχουμε διορατικότητα για τις αντοχές της οικονομίας και την μετέπειτα κρίση. »

Για το πρώτο μνημόνιο είπε: « Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ αλλάζουν οι καταστάσεις .Στην πραγματικότητα έπρεπε να χτίσουμε το κράτος και την οικονομία από την αρχή.
Η μεσαία τάξη έχει αποδεκατιστεί και η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου συνεχώς αυτήν χτυπάει.  Το 2010 πρότεινα στον Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην ψήφιση του μνημονίου. Για να θέσουμε και τη Ν.Δ. ως ένα κόμμα εξουσίας προ των ευθυνών της. Δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά μου»

Αρκετοί πίστευαν ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση σε 1-1,5 χρόνο και θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία. Η Κύπρος το κατάφερε σε 2,5 χρόνια , γιατί είναι μία χώρα με «ελαφριά» δομή και δεν είχε το έλλειμα και το χρέος που είχαμε εμείς».

Σχετικά με το ΕΕΤΗΣΕ : «Πήραμε μία δύσκολη απόφαση το Σεπτέμβριο του 2011 ως υπουργικό συμβούλιο στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. , διότι προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε το δεύτερο πρόγραμμα και το κούρεμα του χρέους , έπρεπε να δώσουμε ένα μέτρο που είναι δημοσιονομικά αξιόπιστο με υψηλή αποτελεσματικότητα , γιατί δεν το εισπράττεις μέσω του φορολογικού μηχανισμού , αλλά με άλλο τρόπο. Τότε έγινε μία συζήτηση για μεγάλες επιβαρύνσεις μέσω της Δ.Ε.Η. . Ήμουν προσωπικά αντίθετος σε αυτό, και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν διεκόπη η παροχή ρεύματος γιατί κάποιος δεν πλήρωσε ΕΕΤΗΔΕ. »

Το ΕΕΤΗΔΕ το είχα χαρακτηρίσει ως μία επιβάρυνση , η οποία θα ήταν ασφάλιστρο κινδύνου για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κακή συγκυρία στην οποία είμαστε.
Το μέτρο αυτό το ψηφίσαμε για μία μόνο χρονιά και η επιβάρυνση ήταν 1,6 δις . Δυστυχώς φτάσαμε στα 3,250 δις και μόνιμο μέτρο. »

Για τον κύριο Αλέξη Τσίπρα και τις συναντήσεις τους πριν την εκλογή του : “Αρχικά με είχε επισκεφθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών προεκλογικά και του εξήγησα ότι εάν κερδίσεις τις εκλογές , θέλω να ξέρεις τι θα συναντήσεις και τι δυσκολίες θα βρεις.
Φάνηκε αρκετά άνετος και χωρίς ιδιαίτερο ενδοιασμό .
 Στη δεύτερη συνάντηση πήγα στις 18 Φεβρουαρίου του 2015 στο Μέγαρο Μαξίμου , ενόψει της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015,  και του είπα να προσέχει και να πάει πάνω στη γραμμή που είχαμε χαράξει , κέρδισε ότι μπορείς περισσότερο , μη σπας το πλαίσιο μες στο οποίο κινήσε γιατί μπορείς να βγάλεις τη χώρα στην προληπτική πιστωτική γραμμή, δηλαδή έξω απ ΄το μνημόνιο.  Τελικά, ο κύριος Τσίπρας έξω είχε συμφωνήσει , μέσα παρίστανε τον αντιμνημονιακό ριζοσπάστη , ένα μεγάλο τμήμα των βουλευτών του δεν επρόκειτο να ψηφίσει , και δεν του ζήτησαν να ψηφιστεί. Έτσι πήγαμε στα capital controls και πέσαμε στα βράχια του Ιουλιόυ του 2015. »

Για το PSI είπε: « Ο κύριος Βαρουφάκης ήταν ο πιο μεγάλος οπαδός του PSI , χωρίς να θέλω να επεκταθώ αναλυτικότερα.
Το PSI είναι το κούρεμα πάνω στους ιδιώτες που είχαν ομόλογα . Το κούρεμα είναι χωρισμένο σε ονομαστικό κούρεμα και σε κούρεμα σε παρούσα αξία. Ονομαστικά το ελληνικό χρέος κουρεύτηκε 137 δισεκατομμύρια . Εδώ πρέπει να αφαιρέσουμε από αυτά ορισμένα που δαπανήσαμε για να πετύχουμε το εθελοντικό κούρεμα. Αυτά είναι 30. Τα 10 για επαναγορά ομολόγων και όσα κερδίσαμε απ΄ το PSI αφαιρούμε το ενδοκυβερνητικό χρέος , δηλαδή κούρεμα φορέων του δημόσιου τομέα , τα οποίο συμψηφίζεται λογιστικά. »

Για τους μικροομολογιούχους: «Είχα αγωνιστεί να εξαιρεθούν οι ομολογιούχοι , ιδίως οι μικροομολογιούχοι με ομόλογα ως 100 χιλιάδες . Όπως και οι εγγυημένες καταθέσεις στις τράπεζες. Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό , διότι για νομικούς λόγους έπρεπε να εξαιρεθούν και ομολογιούχοι οι αλλοδαποί και το eurogroup φοβότανε, ότι θα στραφούν οι ομολογιούχοι,  που δεν εξαιρούνται για να καταρρίψουν νομικά αυτό το πλαίσιο , επειδή θα παραβιαζότανε μία ρήτρα που εσείς την ξέρετε , το «παρί πασού». Τον Απρίλιο του 2012 τους φωνάξαμε , μαζί με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους , τον κύριο Χριστοδούλου , τους είπαμε ότι με το ρευστό που παίρνετε, αγοράστε ομόλογα.
Οι ίδιοι φοβηθήκαν και ήταν ανθρώπινο, καθώς δεν πίστευαν ότι θα είχαν τη βοήθεια που έπρεπε. Άλλοι κερδίσαν λεφτά, οι πιο ξύπνιοι. Μετά επέλεξαν οι ομολογιούχοι να ζητήσουν νομική προστασία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνανε προσφυγές με το αίτημα να κηρυχθεί παράνομη όλη η διαδικασία του κουρέματος. Απερρίφθη απ’ το συμβούλιο της Επικρατείας καθώς κι απ’ το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. »

O νόμος περί ευθύνης Υπουργών:  “ O νόμος περί ευθύνης Υπουργών είναι ο ίδιος από το 1844 και τον αλλάξαμε στο Σύνταγμα το 2001 με ομοφωνία κάνοντας αυστηρότερες διατάξεις. Αρχικά έγινε αυστηρότερη η συνταγματική διάταξη γιατι παρετάθει ο χρόνος στον οποίο μπορείς να ασκήσεις δίωξης , έγινε καλύτερη η σύνθεση του δικαστηρίου , διαχωρίστηκαν οι μέτοχοι , έφυγαν οι κατήγοροι βουλευτές και μπήκε εισαγγελέας και μετά ψηφίστηκε ένας νέος νόμος , από όλους, να μην εξαιρείται κανένας Υπουργός από πιθανές παραβάσεις πάσης φύσεως.»

Έχουμε δικαιοσύνη στην Ελλάδα:  “Υπάρχει κρίση βαθύτατη . Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τράπεζες και ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης δεν έχουμε σύστημα επίλυσης διαφορών. »

Για το θέμα με τα υποβρύχια ,  είπε:  « Το μόνο ατού της Ελλάδας στην ένταση με την Τουρκία είναι τα υποβρύχια.  Το επιχείρημα για να μην τα πάρουμε ήταν ότι γέρνανε . Ποτέ όμως δεν γέρνανε. Καταφέραμε να αποκτήσουμε την κυριότητα πέντε υποβρύχιων τα οποία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και είναι τα καλύτερα του ΝΑΤΟ και δε γέρνουν. Είναι το καμάρι του στόλου και είναι το μοναδικό επιχείρημα της κυβέρνησης για το θέμα της άμυνας της χώρας.  Έπρεπε όμως να έχουμε οκτώ , και έπρεπε να συνεχίσουμε τη σύμβαση »

Για τα θωρακισμένα αυτοκίνητα : «’Έχει η κυβέρνηση δύο αυτοκίνητα θωρακισμένα. Ποιοι πρέπει να τα έχουν;  Ένα ο Πρωθυπουργός και ένα ο Υπουργός Οικονομικών. Το αυτοκίνητο προϋπήρχε και ουδέποτε εγώ παρήγγειλα ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Αδίκως με κατηγορούν. Για λόγους ασφαλείας υπάρχουν και πλέον το έχει ο κύριος Δραγασάκης. »


Για το τραπεζικό σύστημα και αν λειτουργεί η δικαιοσύνη : « Δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη , και όταν λειτουργεί , λειτουργεί επιλεκτικά . Οι τράπεζες οδηγηθήκαν σε ανακεφαλαιοποίηση , όχι λόγω του κουρέματος των ομολόγων , αλλά λόγω της διαρροής καταθέσεων και λόγω των κόκκινων δανείων . »

Για την πιθανή νέα κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει εκλογές : «Δεν θέλει με τίποτα εκλογές , θέλει την εξουσία , αλλά πλέον δε θα μπορεί να δικαιολογήσει τα μέτρα και θα πρέπει να υπογράψει το 4ο μνημόνιο.
Η παραμονή της κυβέρνησης απαγορεύει την ανάπτυξη. Η επόμενη κυβέρνηση θα πάρει στα χέρια της μία καυτή πατάτα και θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί εκ νέου με τους ετέρους .
Εφόσον η κυβέρνηση είναι σοβαρή , αρχικά θα πρέπει να πάρουμε έναν δημοσιονομικό χώρο αναπνοής , αφού υποσχεθούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική. »

Για το πρωτογενές πλεόνασμα: « Από το 2013 ζητώ να μειωθεί ο στόχος   , γιατί και το 4,5 και το 3,5 είναι υψηλό. Τώρα είναι η στιγμή να ζητηθεί από μία σοβαρή κυβέρνηση .
 Για ποιο λόγο τώρα;
Γιατί τώρα δε συζητάμε για το χρέος ως ονομαστικό μέγεθος, αλλά συζητάμε για τις ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες.
Επειδή το χρέος έχει μειωθεί πολύ σε παρούσα αξία , οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι περιορισμένες . Εκεί φαίνεται το πραγματικό χρέος , στο ότι πληρώνουμε πολύ λίγους τόκους .  Αυτή τη στιγμή είμαστε μέσα στις τέσσερις χώρες που πληρώνουν πολύ μικρούς τόκους. »

Για το αν θα πάει στη Ν.Δ. :    «Ε όχι βέβαια. Αυτό είναι και λίγο προσβλητικό . Διάφοροι γράφουν ότι θα φύγω απ’ το ΠΑΣΟΚ . Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα,  που για επτά χρόνια παρέμεινε σταθερά στο μέτωπο χωρίς να παίξει το αντιμνημονιακό παιχνίδι του λαϊκισμού. Οι υπόλοιποι απλώς υιοθετήσανε την πολιτική αυτή. »

Για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ: « Τα στελέχη είχανε εκπαιδευτεί σε μία πελατειακή  αντίληψη και πιστεύανε θα βρούνε τον παράδεισο της μεταπολίτευσης που τους είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ. »

Για τον κύριο Ζουράρη : «Βλέπετε με τι μεγάλη προσοχή τοποθετούμαι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής . Δε θέλω να κάνω αντιπολίτευση στα θέματα αυτά. Έχει και μία ασυλία ειδική».

Για την Τουρκία : «O Ερντογάν πιέζεται και νιώθει ότι κινδυνεύει η πολιτική του ακεραιότητα . Ζητάει ειδική μεταχείρηση απ' την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και εφαρμόζει προληπτικά μέτρα .»

Για το αν μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για το πρώτο μνημόνιo: " Θα μπορούσε να έχει γίνει δημοψήφισμα ακόμα και εκλογές για το πρώτο μνημόνιο . Το λιγότερο έπρεπε να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία. "

 απο το metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου