Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Πού ποντάρουν 45 θεσμικοί επενδυτές για το 2017 – Μαζική στροφή στις μετοχές

Με τις θέσεις τους σε μετοχές στα υψηλά έξι μηνών καλωσορίζουν οι επενδυτές το νέο έτος, και όλα αυτά χάρη στον...
Donald Trump και την πολιτική του ατζέντα η οποία υπόσχεται να ωθήσει υψηλότερα την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Τα σχέδια του Trump να
μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες έχουν στείλει την Wall Street σε επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς οι επενδυτές συσσωρεύονται σε πληθώρα κλάδων που αναμένεται να ευνοηθούν, από τις τράπεζες έως την ενέργεια και τις πρώτες ύλες αλλά και σε μετοχές εταιρειών του κλάδου των υποδομών.
Όλα αυτά σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον 45 fund managers και επικεφαλής επενδύσεων σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Ιαπωνία.

Πιο αναλυτικά, οι θέσεις σε μετοχές των θεσμικών επενδυτών διεθνώς, έχουν σκαρφαλώσει στο 45,3% στο μέσο χαρτοφυλάκιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, μετά από ένα περιπετειώδες έτος που είδε μια σημαντική στροφή παγκοσμίως προς τον λαϊκισμό, μεγάλους κινδύνους τους οποίους οι αγορές ξεπέρασαν με εντυπωσιακή ηρεμία και - σε πολλές περιπτώσεις... ευφορία, αλλά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τις αναδυόμενες αγορές.
Παράλληλα, η έκθεσή τους στις μετοχές των ΗΠΑ αυξάνεται στο 41% , το υψηλότερο από το Σεπτέμβριο, στις βρετανικές μετοχές στο 11,3% που είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο, ενώ οι θέσεις των θεσμικών επενδυτών στις ευρωπαϊκές μετοχές αγγίζουν το 45,8% που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015.

Ενδεχομένως η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η νίκη του μεγιστάνα
Donald Trump, του οποίου η οικονομική και εμπορική πολιτική θα διαμορφώσει το επενδυτικό τοπίο της επόμενης χρονιάς.
'Τα Trumponomics θα είναι το μεγάλο θέμα των αγορών το 2017 ', όπως σημειώνει ο Matteo Germano, επικεφαλής επενδύσεων στην Pioneer Investments.
'Αν εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τις δαπάνες υποδομών, την δημοσιονομική χαλάρωση και τις φορολογικές περικοπές, το αμερικάνικο ΑΕΠ, ο πληθωρισμός και η εταιρική κερδοφορία θα ενισχυθούν, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις μετοχές ', όπως προσθέτει.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν πως αν τελικά ο Trump απογοητεύσει και δεν προχωρήσει στις εξαγγελίες του, αυτό μπορεί να προκαλέσει μεταβλητότητα, και σε αυτό το σημείο θα εφαρμοστεί η στρατηγική του stock-picking, δηλαδή οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές.
'Να είστε έτοιμοι να αγοράσετε σε πιθανές βουτιές της αγοράς ', όπως σημειώνει ο Trevor Greetham, επικεφαλής επενδύσεων στην Royal London Asset Managmenet (RLAM). Όπως προσθέτει η αύξηση του λαϊκισμού που κυριάρχησε στο πολιτικό και το οικονομικό τοπίο το 2016 θα συνεχίσει να επηρεάζει και το 2017, και η μεταβλητότητα θα αυξηθεί.
'Αυτό θα δημιουργήσει καλές ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε μετοχές, αλλά επίσης θα ωθήσει στην μείωση της έκθεσης των επενδυτών όταν τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται πολύ... καλά για να είναι αληθινά ', όπως τονίζει.

Παράλληλα, οι fund managers 'μπαίνουν ' στη νέα χρονιά με σημαντικά μειωμένες τις θέσεις τους στη ρευστότητα, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 1% και στο 5,4% του μέσου χαρτοφυλακίου, το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο, αντανακλώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι το ράλι έχει δρόμο ακόμη.

Εκτός από τον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών που σχετίζονται με τις πολιτικές του Trump, οι fund managers βλέπουν επίσης ευκαιρίες στα εμπορεύματα, τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τον κλάδο της άμυνας, της τεχνολογίας και τις μετοχές 'αξίας ' το 2017.
Σε ότι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών Trump αλλά και της πολιτικής της Fed, και αυτές αντικατοπτρίζονται στις τοποθετήσεις των θεσμικών, οι οποίοι προχώρησαν σε μείωση των θέσεών τους στις μετοχές αναδυόμενων αγορών καθώς και τα ομόλογα.
Ενώ οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι οι μετοχές δεν φαίνονται πλέον φθηνές, ορισμένοι fund managers υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να προσφέρουν καλύτερη αξία από τα ομόλογα, και αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2017.

Η δύναμη του δολαρίου

Παρόλο που το δολάριο αγγίζει υψηλό 14 ετών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed, μόνο μια μικρή πλειοψηφία επενδυτών, το 52%, εκτιμά ότι η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα σπάσει κάτω από την απόλυτη ισοτιμία το 2017. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τελευταία φορά που σημειώθηκε απόλυτη ισοτιμία ήταν το 2002.
Αρκετοί επενδυτές εκτιμούν πως οποιαδήποτε πτώση κάτω από την απόλυτη ισοτιμία θα είναι βραχύβια, όπως ο Jan Bopp, στρατηγικός αναλυτή της Bank J, Safra Sarasin, ο οποίος εκτιμά ότι οι εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές θα αντισταθμίσουν την αδυναμία του ευρώ.
Όπως σημειώνει ο Ryan Boothroyd, αναλυτής στην Henderson Global Investors, 'προς τα μέσα του έτους υπάρχουν περιθώρια για ένα πιο αδύναμο δολάριο και ένα ισχυρότερο ευρώ καθώς μερικοί από τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κινδύνους θα ξεθωριάσουν, η συζήτηση για tapering από την ΕΚΤ θα επιστρέψει και το πρόγραμμα της πολιτικής του Trump θα βρεθεί στο επίκεντρο '.

Σε ότι αφορά τη στερλίνα, την οποία το Brexit βύθισε κατά 16% έναντι του δολαρίου, το 60% των επενδυτών εκτιμά ότι τα χειρότερα πέρασαν για το βρετανικό νόμισμα.
Σύμφωνα με τον Raphael Gallardo, στρατηγικό αναλυτή της Natixis Asset Management, η πτώση της στερλίνας έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η απώλεια της πρόσβασης στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα υλοποιηθεί μέχρι το 2019-2020. 'Οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στην προοπτική του Brexit ', όπως τονίζει.

απο το 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου