Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο 2017 - Τί σημαίνει για την Ελλάδα

Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως το Δεκέμβριο του 2017 αποφάσισε πριν απο λίγο το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 Πηγές της ΕΚΤ τόνισαν στο
ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως το Δεκέμβριο του 2017 που αποφάσισε στην συνεδρίαση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική για την Ελλάδα καθώς αυξάνεται η προθεσμία ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση έως το Δεκέμβριο του 2017 αντί του Μαρτίου του 2017 που έληγε το τρέχον πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΕΚΤ θα επεκτείνει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017, τις αγορές ομολόγων ως το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μειώνοντας όμως το μηνιαίο όριο των αγορών στα 60 δισ. ευρω από 80 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Σημειώνεται ότι μεχρι το Μάρτιο του 2017 το μηνιαίο όριο των αγορών ομολόγων θα παραμείνει στα 80 δισ. ευρω.
Παράλληλα η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω παράταση του προγράμματος και πέραν του Δεκεμβρίου του 2017, καθώς υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι 'το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έως τον Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο'.

Επιπρόσθετα τονίζεται ότι 'εάν στο μεσοδιάστημα, οι προοπτικές καθιστούν λιγότερο θετικές ή οι χρηματοοικονομικές συνθήκες καταστούν δύσκολες, το διοικητικό συμβούλιο έχει πρόθεση είτε να παρατείνει τη χρονική διάρκεια του προγράμματος είτε το συνολικό ύψος των μηνιαίων αγορών που πραγματοποιεί η ΕΚΤ'.
Όσο για τα επιτόκια, όπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΚΤ τα διατήρησε αμετάβλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου