Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

"Οδηγός 2017" για όσους παρακoλουθούν την κινεζική οικονομία


Κάθε Δεκέμβριο, οι ηγέτες της Κίνας συναντώνται για να σχεδιάσουν την οικονομική τους ατζέντα για το επόμενο έτος.
 Και κάθε Δεκέμβριο,  οι παρατηρητές της Κίνας κρέμονται από κάθε λέξη, περίπου σαν τους
Κρεμλινολόγους στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
 Αξίζει να θυμηθούμε ότι αυτές οι ανακοινώσεις προβλέπουν σπάνια σωστά και πως οι καλύτερες πηγές προβλέψεων για την οικονομία της Κίνας εντοπίζονται συνήθως αλλού. 

Ιδού ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να έχετε κατά νου το νέο έτος.

Δώστε έμφαση στα στοιχεία και όχι στους στόχους του νέου έτους
Πέρυσι, οι ηγέτες της Κίνας διατυμπάνιζαν ότι σχεδιάζουν απομόχλευση και μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς. Φέτος, "διαφημίζουν" ακόμη περισσότερα σχέδια για απομόχλευση και μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς. Στο μεταξύ, ο συνολικός υφιστάμενος δανεισμός έχει αυξηθεί από το 246% του ΑΕΠ σε περίπου 265% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Bloomberg Intelligence, Tom Orlik. Παρά το γεγονός ότι η συγκράτηση του δανεισμού είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση πολλών από τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας, η κυβέρνηση στοχεύει και πάλι σε ρυθμό ανάπτυξης 6,5% το επόμενο έτος, μεγάλο μέρος του οποίου θα στηριχθεί σε ακόμη περισσότερο χρέος. Οπότε δώστε λιγότερη προσοχή στις ανακοινώσεις και περισσότερη στα στοιχεία -ιδιαίτερα σε δείκτες όπως η πιστωτική επέκταση και οι τιμές ακινήτων.

Παρακολουθήστε την Fed
Η Κίνα παραμένει συνδεδεμένη με την οικονομία των ΗΠΑ, είτε το θέλει είτε όχι. Δυστυχώς, ό,τι είναι καλό για τις ΗΠΑ, δεν είναι απαραίτητα και για την Κίνα. Με την αγορά εργασίας των ΗΠΑ να "σφίγγει" και τον εκλεγμένο Πρόεδρο Donald Trump να υπόσχεται μέτρα στήριξης 1 τρισ. δολαρίων, είναι σχεδόν σίγουρο πως η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το 2017. Αυτό θα μπορούσε να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία της Κίνας, αλλά επίσης θα ασκήσει πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να αυξήσει τα δικά της επιτόκια ή αλλιώς να ρισκάρει να σπάσει τη μαλακή σύνδεση του γουάν με το αμερικανικό δολάριο. Τα υψηλότερα επιτόκια, με τη σειρά τους, θα αύξαναν το κόστος δανεισμού για τις υπερχρεωμένες κινεζικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν και να πτωχεύσουν. Το πόσο γρήγορα θα αναπτύσσεται η οικονομία των ΗΠΑ και το πόσες φορές θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed, θα μπορούσαν να έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.

Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν σημασία
Για χώρα που δίνει μεγάλη αξία στη σταθερότητα, η Κίνα θα ναι αντιμέτωπη με μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα την επόμενη χρονιά. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός Li Keqiang θα παραμείνει για δεύτερη πενταετή θητεία μετά το 19ο Εθνικό Συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου τα περισσότερα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν.
Ο Li, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, αναμενόταν να διατηρήσει τα καθήκοντά του, μαζί με τον Πρόεδρο Xi Jinping, μέχρι το 2022.
 Ωστόσο, τώρα όλο το Πεκίνο βουίζει πως ο Li θα αντικατασταθεί.
 Αυτό πιθανότητα αντιστοιχεί στην αγγελία θανάτου των μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς, τις οποίες υπερασπίζεται ο Li, όπως η αναμόρφωση των κρατικών επιχειρήσεων, και στέλνει σήμα ότι θα επικρατήσει η πιο συγκεντρωτική προσέγγιση που προτιμά ο Xi. Το αν ο Li θα παραμείνει ή θα φύγει, έχει μεγάλη σημασία για το οικονομικό μέλλον της Κίνας.

Η θεραπεία μπορεί να είναι χειρότερη από την ασθένεια
Η άνοδος των τιμών των περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα έδωσε ώθηση στα πάντα, από τις επιχειρήσεις άνθρακα και χάλυβα έως την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αλλά με τον κίνδυνο φούσκας να ελλοχεύει παντού, η κυβέρνηση δείχνει να προετοιμάζει το έδαφος για μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση των επιτοκίων, εφαρμογή νέων περιορισμών στο εμπόριο ή άλλους κανονισμούς σύσφιξης. Να θυμάστε ότι τέτοιου είδους μέτρα, παρότι αναγκαία, εγκυμονούν από μόνα τους κινδύνους. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι η Κίνα έχει από την πιο ακριβή στέγαση στον κόσμο σε σχέση με το εισόδημα, η μείωση του δανεισμού θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στις τιμές των ακινήτων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους υπερχρεωμένους κατασκευαστές στη χρεοκοπία ή σε μια ακόμη πιο ισχυρή κρατική παρέμβαση ούτως ώστε να αποφευχθεί μια ανώμαλη προσγείωση. Καθώς οι ρυθμιστικές αρχές θα προσπαθούν να "χαλιναγωγήσουν" άλλες τιμές περιουσιακών στοιχείων, έχετε το νου σας για ανάλογη διαταραχή στα ομόλογα και το γουάν.

Να περιμένετε το απροσδόκητο
Η Κίνα μαστίζεται εδώ και καιρό από κακής ποιότητας στοχεία, με τα παράπονα να προέρχονται ακόμη και από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τα οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την ανακριβή πληροφόρηση που λαμβάνουν από τις επαρχίες. Τα αναξιόπιστα στοιχείων καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη σωστή εκτίμηση του κινδύνου, αυξάνοντας την πιθανότητα κάποιου είδους εσωτερικού σοκ. Αυτό θα μπορούσε να προέλθει από την αγορά, ύψους σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων, των "θολών" προϊόντων διαχείρισης πλούτου.
Θα μπορούσε να προέλθει από την κοινωνική αστάθεια που συνδέεται με την κρυφή ανεργία.
Θα μπορούσε να προέλθει από κάτι εντελώς απροσδόκητο: Με την αγορά ομολόγων σε αναταραχή, τις ανησυχίες να διογκώνονται και τη ρευστότητα να στενεύει, υπάρχουν πολλοί τρόποι να προκληθεί πανικός.
Με αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε στην τελική σύσταση για το 2017.
Να θυμάστε ότι ο κίνδυνος είναι πιθανολογικός και όχι μηχανιστικός.
 Καθώς συσσωρεύονται οι αναγνωρισμένοι κίνδυνοι της Κίνας, αυξάνεται ταυτόχρονα η πιθανότητα κάποιο απρόσμενο γεγονός να έχει υπερμεγέθη επίπτωση.
Σε αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κανείς είναι να στηριχθεί σε προηγούμενες παραδοχές για να προβλέψει το μέλλον.

απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου