Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Mea culpa από Δ. Παπαδημητρίου για παράλληλο νόμισμα

Αποστάσεις από τις μέχρι και πριν μια εβδομάδα δηλώσεις του αλλά και από τις εκθέσεις του Ινστιτούτου Levy του οποίου προεδρεύει αναφορικά με την ανάγκη ύπαρξης ενός παράλληλου νομίσματος προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα, κράτησε ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας κατά την διάρκεια την τελετής παραλαβής των καθηκόντων του από
τον απερχόμενο υπουργό Γ. Σταθάκη δήλωσε πίστη στο ευρώ και στις ιδιωτικές επενδύσεις ενώ απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr αν καλείται να παίξει έναν κόντρα ρόλο σε σχέση με αυτά που έλεγε προ ολίγων ημερών, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ακαδημαϊκός. Οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πολλά πράγματα αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει ίσως να είναι λάθος". Ενώ τόνισε πως "δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον με αυτή την Κυβέρνηση".

Νωρίτερα ο ίδιος ανέφερε πως τα Investments, οι επενδύσεις είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. "Θα εστιάσουμε λοιπόν στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων πάντα στο πλαίσιο του Ευρώ και με σεβασμό στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς οικοδομώντας βαθμιαία την εμπιστοσύνη στους επενδυτές και τη βεβαιότητα ότι αυτή η Κυβέρνηση διάκειται φιλικά και η οικονομικά είναι ανοικτή στο επενδυτικό κοινό".
Τονίζοντας παράλληλα πως "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων είναι πως ως μέλος της Ευρωζώνης παρέχει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τη δυνατότητα εύκολης διοχέτευσης εγχώριων παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, την πολλαπλάσια διαπραγματευτική ισχύ στις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες, καθώς επίσης την ασφάλεια και προστασία των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών που για τους πολίτες αλλά και τους επενδυτές αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη σταθερά.”

"Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε τη σκληρή δουλειά", είπε ο νέος υπουργός.

"Θα προσπαθήσουμε” είπε ο ίδιος "να μειώσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας.”

Σημειώνοντας παράλληλα πως "σε αυτή την προσπάθεια σε στενή συνεργασία με τα παραγωγικά υπουργεία και την επενδυτική κοινότητα είμαι πεπεισμένος ότι θα συνδράμουν το μέγιστο." Η δίκαιη ανάπτυξη της χώρας είπε ο νέος υπουργός Οικονομίας "δεν μπορεί παρά να να αποτελέσει ένα κοινό σκοπό.” "Φιλοδοξώ να υπηρετήσω την πατρίδα και την Κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις μου και με την συμπαράστασή σας θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας."

Ο νέος υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας, αν και όπως τόνισε οι Θεσμοί δεν το θέλουν. Σημειώνοντας πως τα βήματα είναι να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση και μετά θα δούμε (σ.σ. αναφερόμενος στην Αναπτυξιακή Τράπεζα).

Από την πλευρά ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει το υπουργείο Οικονομίας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία με τον νέο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας να δηλώνει: "από την επιτυχία του υπουργείου αυτού εξαρτάται το πόσο γρήγορα ο ελληνικός λαός θα αρχίσει να ανακουφίζεται. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να πετύχουμε τον στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων.” 

απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου