Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ή αθώωση των ομάδων ή υποβιβασμός

Μαρτυρίες - σοκ για το Ολυμπιακός - Βέροια 3-0!
Ξεκάθαρος τόσο για το αν προβλέπεται δυνατότητα αναψηλάφησης της υπόθεσης για το ματς του Ολυμπιακού-Βέροιας, αλλά και για τις ποινές με τις οποίες κινδυνεύουν οι εμπλεκόμενες ομάδες, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ, Ανδρέας Μαλάτος, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Κυριάκο Θωμαΐδη στην εκπομπή «Η Έφεση της Τρίτης».

Ο καθηγητής Αθλητικού Δικαίου έκανε λόγο για ένα αδίκημα -αυτό των στημένων αγώνων- το
οποίο δεν παραγράφεται και για αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί αναψηλάφηση της δίκης, κατόπιν προσφυγής από ομάδες που έχουν έννομο συμφέρον, αλλά και από τον ίδιο τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις ποινές με τις οποίες κινδυνεύουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, ο κ. Μαλάτος ήταν επίσης απόλυτα ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν μέσες αποφάσεις, αφού στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, προβλέπεται η αθώωση των ομάδων ή υποβιβασμός.



Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ανδρέας Μαλάτος στην εκπομπή «Η Έφεση της Τρίτης» και τον Κυριάκο Θωμαΐδη:

«Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο αδίκημα σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα δεν παραγράφεται, είναι δυνατή είναι η αναψηλάφιση της υπόθεσης, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία. Μπορεί να ζητηθεί αναψηλάφιση από τον οποιοδήποτε έχει έννομο συμφέρον και κυρίως από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου και να ανατραπούν τα δεδομένα.

Επειδή πρόκειται για πειθαρχικό αδίκημα, δεν είναι του Κώδικα Δεοντολογίας, η μόνη αρμόδια αρχή είναι το διαιτητικό δικαστήριο. Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει να κάνει με άλλου είδους παραπτώματα. Η υπόθεση πάει απευθείας στον γ' βαθμό αθλητικής δικαιοσύνης»
.

Για τις ποινές που προβλέπονται: «Δεν υπάρχει μέση λύση. Η αθώωση ή υποβιβασμός των ομάδων».

Για τη δικαιοσύνη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς αργούν πολλές αποφάσεις σημαντικών υποθέσεων: «Η κακοδαιμονία δεν οφείλεται στην αργόσυρτη δικαιοσύνη, αλλά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άνθρωποι που να ενδιαφέρονται για την εφαρμογή των νόμων. Τώρα έχουμε μια Επιτροπή Εξομάλυνσης που είναι στον "αέρα" και δεν μπορώ να καταλάβω πως ακόμα ένα σωματείο δεν έχει προσφύγει για τη σύνθεση αυτή. Πλέον, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να καταθέσω εγώ ο ίδιος προσφυγή, αν δω ότι κανένας δεν νοιάζεται για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου