Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Πόλεμο με την Δικαιοσύνη ανοίγει η κυβέρνηση έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Πολιτικά εκτεθειμένος ο Ν. Παππάς, πανικός στο Μέγαρο Μαξίμου
Σοβαρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση και στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι ήταν ορατοί από την πρώτη στιγμή στο ύφος και τις εκφράσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, προκαλεί η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά με βάση τον
οποίο επιχειρήθηκε να «μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Με εμφανή εκνευρισμό και με επιχειρηματολογία που παραπέμπει σε ανοιχτή αντιπαράθεση της κυβέρνησης πλέον και με την Δικαιοσύνη, η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή απόφαση του ΣτΕ να σχολιάσει την κρίση του δικαστηρίου και να ανοίξει ένα νέο πεδίο σύγκρουσης, το οποίο πιθανώς θα διαμορφώσει και το σκηνικό στο οποίο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να ελιχθεί ή να «αντεπιτεθεί» τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα και με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ η λειτουργία των υφιστάμενων τηλεοπτικών σταθμών θα συνεχιστεί.
Πλην όμως, διαμορφώνονται νέες συνθήκες με την κυβέρνηση να έχει υποστεί μία πολιτική ήττα και τον Ν. Παππά να είναι πλέον πολιτικά εκτεθειμένος, καθώς όλο το στρατήγημα των τελευταίων μηνών έχει καταρρεύσει.
Αυτό που απομένει να φανεί είναι πώς θα εκδηλωθούν οι αντιδράσεις για τους πολιτικά επιζήμιους χειρισμούς του υπουργού Επικρατείας, οι οποίοι έχουν φέρει την κυβέρνηση σε θέση απολογούμενου.
Εκτιμάται δε ότι έπειτα και από την χθεσινή εξέλιξη και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας θα αναζητήσει τρόπους διαφυγής, εν όψει και του επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης και με δεδομένο ότι εσωκομματικά υπάρχουν πολλές φωνές που έχουν μέχρι στιγμής παρασκηνιακώς επικρίνει τις μεθοδεύσεις του κ. Παππά.
Με μία δήλωση η οποία εξέφραζε κατά μείζονα λόγο τις θέσεις και αντιλήψεις του υπουργού Επικρατείας, η κυρία Γεροβασίλη επιτέθηκε επί της ουσίας στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ» και «έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία».
Παράλληλα, δήλωσε ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται, τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής».
Σε μία αποκαλυπτική δε του εκνευρισμού που προκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έκρηξη λαϊκισμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιχείρησε να περιγράψει τις «συνέπειες που προκαλεί» η απόφαση του δικαστήριου, ως εξής: «Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών».
Επιπλέον, με μία φράση που φάνηκε να αγνοεί την απόφαση του ΣτΕ περί της συνταγματικής προϋπόθεσης ύπαρξης του ΕΣΡ, η κυρία Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι η «η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» και προανήγγειλε νέα νομοθετική πρωτοβουλία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου