Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Και τρίτος μνηστήρας για τη Σουρωτή


Ήταν να μην γίνει η αρχή. Λίγες ώρες μετά την επιστολή της Coca Cola Hellenic προς τους μετόχους της εταιρείας Σουρωτή με την οποία η πρώτη γνωστοποιούσε την πρόθεση της να προσφέρει 1 ευρώ/μετοχή για το ποσοστό που δεν ελέγχει στη Σουρωτή, στην κούρσα διεκδίκησης της βορειοελλαδίτικης εταιρείας έχουν μπει δύο ακόμη μνηστήρες.

Όπως αποκάλυψε  το

Capital.gr σφήνα στο εγχείρημα απόκτησης του μετοχικού ελέγχου της Σουρωτής από την Coca Cola HBC έχει μπει η Dimera Group του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εμφανίζεται να "ματσάρει” την προσφορά της πολυεθνικής εταιρείας.

Εκτός από την Dimera Group του Ιβάν Σαββίδη, το παρών στη διεκδίκηση των μετοχών της Σουρωτής φέρεται να εξετάζει και η First Athens. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ήταν μια από τους αρχικούς τρεις διεκδικητές του 15% της Σουρωτής που είχε εκπλειστηριάσει η Τράπεζα Πειραιώς στις 28 Σεπτεμβρίου, και το οποίο απέκτησε έναντι 0,71 ευρώ/μετοχή ή 1,7 εκατ. ευρώ η CCBC μέσω ολλανδικής θυγατρικής της.

Τότε η First Athens είχε προσφέρει 0,66 ευρώ ανά μετοχή και η Σουρωτή είχε προσφέρει 0,44 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα, με βάση τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά της First Athens, η τελευταία εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφέρει και αυτή με τη σειρά της 1 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση του "ελεύθερου” 85% της εταιρείας Σουρωτή.

Το ενδιαφέρον, πέραν φυσικά από το ποιος θα αποκτήσει τελικά τον έλεγχο της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας, είναι ποιοι και πόσοι μέτοχοι θα συναινέσουν στην προσφορά της CCHBC και αν η σφήνα Σαββίδη και First Athens ανεβάσει το τίμημα και πόσο. 

Πηγές κοντά στη διοίκηση της CCHBC μιλώντας στο Capital.gr, απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που θέλουν και άλλους επιχειρηματίες να διεκδικούν τη Σουρωτή περιοριζόμενοι να δηλώσουν: "είμαστε σε διαδικασία επαφών με τους μετόχους της Σουρωτής. 

Μας ενδιαφέρει στρατηγικά η επένδυση αυτή". 
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως "η Σουρωτή μπορεί να επωφεληθεί από αυτή τη συνεργασία όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και εκτός Ελλάδος".
 Επίσης κατέστησαν σαφές πως θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό "για να μπορούμε να επενδύσουμε στρατηγικά στην εταιρεία", όπως σημείωσαν.
 Ωστόσο απέφυγαν να προσδιορίσουν τι ποσοστό θέλουν να αποκτήσουν και αν προτίθενται να αυξήσουν την προσφορά τους προς τους μετόχους της Σουρωτής.

Σήμερα στην πολυμετοχική Σουρωτή συμμετέχουν 1.200 μικρομέτοχοι οι οποίοι ελέγχουν το 56% των μετοχών, ο Δήμος Θέρμης κατέχει το 16%, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 4,5% και, πλέον, η Coca-Cola το 15%.

Η Σουρωτή με μερίδιο 58% (πηγή: IRI) είναι leader στην αγορά του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού. Στο σύνολο της κατηγορίας του εμφιαλωμένου νερού, είναι ο 5ος μεγαλύτερος παίκτης με βάση τις πωλήσεις σε αξία, με την 3E να καταλαμβάνει την έκτη θέση (σ.σ. στοιχεία αγοράς 7μήνου).

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη πέρυσι οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν τα 11,599 εκατ. ευρώ από 12,374 εκατ. ευρώ το 2014, το μικτό αποτέλεσμα στα 4,35 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ το 2014 ενώ οι καθαρές ζημιές της περιορίσθηκαν στα 628.488 ευρώ από ζημιές 951.344 ευρώ που ήταν στη χρήση του 2014.

Η εταιρεία δεν έχει δανεισμό, η καθαρή λογιστική της αξία με ημερομηνία 31/12/2015 ήταν 9,177 εκατ. ευρώ, το σύνολο του ενεργητικού της την εξεταζόμενη περίοδο ήταν στα 17.061.255,9 ευρώ και το σύνολο της καθαρής της θέσης ήταν 12,242 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου