Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Αναψε και το δεύτερο φουγάρο της ΕΒΖ, στην Ορεστιάδα

Ο βασικός οικονομικός πνεύμονας στην περιοχή της Ορεστιάδας, το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ), άρχισε ξανά να λειτουργεί με το άναμμα του φουγάρου του το πρωί της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου.
Η ακριτική περιοχή της Ορεστιάδας που μαστίζεται από την ανεργία και τη μετανάστευση των νέων της στο εξωτερικό παίρνει πνοή από την
επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΕΒΖ, το οποίο σε πλήρη λειτουργία, δηλαδή τετράμηνη παραγωγή και τετράμηνη συντήρηση, μπορεί να απασχολήσει πάνω από 500 μόνιμους και εποχικούς υπαλλήλους.

evz_orestiada1

Η επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΕΒΖ σημαίνει και αύξηση των στρεμμάτων ζαχαρότευτλων που καλλιεργούνται από τους αγρότες της περιοχής. Σήμερα καλλιεργούνται 15.000 στρ. τεύτλων με προοπτική τα απόμενα χρόνια να αγγίξουν τα 60.000 στρ., ενώ πριν από το 2008 υπήρξαν χρονιές που έφταναν και τα 100.000 στρ.

«Πρέπει να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους»
«Στην Ορεστιάδα δεν… έχουμε ανεργία, γιατί οι νέοι μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό για δουλειά. Οι παλιές βιοτεχνίες κλείσανε, όπως και το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης το 2013, υπάρχει μεγάλη διαρροή κεφαλαίου προς Βουλγαρία, για ψώνια, βενζίνη, φάρμακα.
Η περιοχή μας είχε ανάγκη την επαναλειτουργία του εργοστασίου, γιατί το όφελος είναι πολλαπλό για την περιοχή», είπε στο dailythess.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, Πέτρος Χασανίδης.

evz_orestiada3

«Μέχρι το τέλος τους έτους οι αγρότες θα έχουν εξοφληθεί»
«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανό το μοναδικό φουγάρο της περιοχής, να μεγαλώσουμε την καμπάνια για 4 μήνες παραγωγής, που σημαίνει 8μηνες συμβάσεις για πάνω από 500 άτομα και να αυξηθούν οι στρεμματικές καλλιέργειες ζαχαρότευτλων.
 Οι αγρότες που έχουν δώσει την παραγωγή τους, θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για το 2015 και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί», ανέφερε στο dailythess.gr ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος.

evz_orestiada2

Το πρώτο του μεροκάματο έκανε την ημέρα που άναψε το φουγάρο του εργοστασίου ο 20χρονος Απ. Βαργεμελής, ο οποίος όπως ανέφερε, ελπίζει η ΕΒΖ να τον κρατήσει στον τόπο του, ενώ ο Κ. Καραγιάννης, εποχιακός υπάλληλος από το 1990, δήλωσε αισιόδοξος με πίστη στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του εργοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου