Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Phoenix Capital: Για 7 λόγους προετοιμαστείτε για το μεγάλο κραχ στις μετοχές - Σκάνε οι φούσκες

Το πραγματικό πρόβλημα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η φούσκα στα ομόλογα
Εδώ και επτά χρόνια, ο κόσμος λειτουργεί υπό την απόλυτη ψευδαίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταφέρει με κάποιον τρόπο να λύσουν την κρίση του 2008, αναφέρει η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital.

Κατά την Phoenix Capital, όλα τα επιχειρήματα που «στηρίζουν» αυτή την άποψη αψηφούν την
κοινή λογική.
Ακόμα και ένα 10χρονο θα έλεγε πως ένα πρόβλημα χρέους δε μπορεί να λυθεί με τη δημιουργία νέου χρέους.
Ομοίως, οποιοσδήποτε με μυαλό που λειτουργεί μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια ντουζίνα ακαδημαϊκών χωρίς πραγματική εμπειρία, εκ των οποίων κανένας δεν έχει ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση και δεν έχει δημιουργήσει μια θέση εργασίας, δε μπορεί να «σώσει» την οικονομία.
Ωστόσο, είναι εξαιρετικά πολλά τα χρήματα που διακυβεύονται μέσα σε αυτά τα ψέματα.
Ως εκ τούτου, επισημαίνει η Phoenix Capital, τα Μέσα και οι τράπεζες και οι πολιτικοί με μεγάλη προθυμία έχουν προμοτάρει αυτά τα ψέματα.
Πράγματι, θα μπορούσε κανείς με μεγάλη ευκολία να υποστηρίξει πως σχεδόν όλος ο πλούτος και η δύναμη από αυτούς στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας δημιουργήθηκε μέσω αυτών των ψεμάτων.
Οπότε, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κανείς δεν παραδέχεται τις αλήθειες: ότι η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες όχι μόνο δεν έχον ιδέα για το πώς να φτιάξουν το πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν και καμία τέτοια πρόθεση.
Λοιπόν, αυτοί είναι οι επτά λόγοι για τους οποίους οδηγούμαστε σε κραχ, υποστηρίζει η Phoenix Capital:

• Το πραγματικό πρόβλημα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η φούσκα στα ομόλογα. Το 2008, όταν ξέσπασε η κρίση, η φούσκα ήταν περίπου 80 τρισ. δολάρια. Από τότε έχει αυξηθεί σε πάνω από 100 τρισ. δολάρια.

• Η αγορά παραγώγων που χρησιμοποιεί τη φούσκα των ομολόγων ως εγγύηση έχει ξεπεράσει σε μέγεθος τα 555 τρισ. δολάρια.

• Πολλές από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, τις χώρες, ακόμα και τις περιφέρειες έχουν χρησιμοποιήσει τα παράγωγα για παρουσιάσουν ψεύτικα κέρδη και να κρύψουν χρέη. Κανείς δε γνωρίζει σε ποιο βαθμό έχει συμβεί αυτό, ωστόσο δεδομένου ότι το 20% των Διευθυντών Οικονομικών έχει παραδεχτεί το «μαγείρεμα αποτελεσμάτων» στο παρελθόν, τότε το ποσό είναι μάλλον μεγάλο.

• Ο βαθμός μόχλευσης των εταιρειών σήμερα είναι πολύ ενισχυμένος, σε σύγκριση με το 2007. Η μέση πιστοληπτική αξιολόγηση των αμερικανικών εταιρειών που έχουν εκδώσει χρέος είναι Junk. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι το 2008.

• Ο βαθμός μόχλευσης των κεντρικών τραπεζών είναι σε επίπεδα ίσα ή μεγαλύτερα με τον βαθμό μόχλευσης της Lehman Brothers όταν χρεοκόπησε. Η μόχλευση της Fed είναι 78 προς 1. Η μόχλευση της ΕΚΤ είναι 26 προς 1. Η μόχλευση της Lehman Brothers ήταν 30 προς 1.

• Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν καμία ιδέα για το πώς να βγουν από τις στρατηγικές τους. Τα πρακτικά συνεδρίασης του 2009 δείχνουν ότι η Janet Yellen ανησυχούσε όταν ο ισολογισμός της Fed ήταν 1,3 τρισ. δολάρια. Σήμερα είναι πάνω από 4,5 τρισ. δολάρια.

• Σήμερα, οι κεντρικοί τραπεζίτες συνολικά τιμωρούν τους καταθέτες και τους ομολογιούχους με αρνητικά επιτόκια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 13 δισ. δολάρια σε χρέος έχει σήμερα αρνητικά επιτόκια σε ονομαστικούς όρους, κάτι που σημαίνει ότι το ομόλογο έχει αρνητικό επιτόκιο όταν διαπραγματεύεται. Σε απλούς όρους, οι επενδυτές πληρώνουν για να διακρατούν αυτά τα ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου