Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Πετρέλαιο: Προβληματισμός μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, εκτοξεύονται BP και Shell


Σε στενό εύρος κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά το πρώτο κύμα ενθουσιασμού που ακολούθησε της ιστορικής συμφωνίας των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι χθες οι χώρες του Οργανισμού κατέληξαν σε συμφωνία να
μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής  τους στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 33,2 εκατ. βαρέλια που ήταν τον Αύγουστο.
Πρόκειται για το πρώτο deal του καρτέλ για ταβάνι στην παραγωγή από το 2008, ωστόσο οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για τα όρια παραγωγής της κάθε χώρας ξεχωριστά, μένουν να καθοριστούν στην συνάντηση του Νοεμβρίου.
Η απόφαση – έκπληξη του ΟΠΕΚ πέραν του ότι σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής για τους μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς – από μια πολιτική προάσπισης του μεριδίου της αγοράς σε πολιτική στήριξης των τιμών – δείχνει και την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει ακόμα και οι κορυφαίοι παραγωγοί του πλανήτη από την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών.
Οι τιμές του αργού εκτοξεύτηκαν πάνω από 5% χθες, αλλά γρήγορα ο ενθουσιασμός συγκρατήθηκε μόλις την θέση του έλαβαν οι προβληματισμοί για το εάν οι χώρες του ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένες να τηρήσουν αυτή την συμφωνία, δεδομένου του ότι ιστορικά η ικανότητά τους να συνεργάζονται είναι "πτωχή".
Αυτή την ώρα το συμβόλαιο αργού τύπου WTI  παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύεται κατά μόλις 0,13% στα 47,18 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Globex. Οριακή άνοδο 0,06% σημειώνει το αργό τύπου brent στο ICE του Λονδίνου.
Στο μεταξύ, το deal έχει πυροδοτήσει ράλι τιμών στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου με τους πετρελαϊκούς γίγαντες Shell και BP να ενισχύονται κατά 6% και 5%, αντίστοιχα. 

απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου