Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Οίκοι Αξιολόγησης υποβάθμισαν την Τουρκία στα «σκουπίδια» – Σκάει η φούσκα

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας υποβαθμίστηκε εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η υπό κατάρρευση οικονομία της χώρας θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφική οικονομική ζημιά και στην Ευρώπη, μεταδίδει η βρετανική Express.

Ο Οίκος Moody’s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την τουρκική οικονομία σε «σκουπίδια», πράγμα που
αποτελεί τεράστιο χτύπημα στη χώρα που τελεί υπό καθεστώς πολιτικής, οικονομικής, στρατιωτικής, προσφυγικής και εμφυπολεμιακής κρίσης.
Ο Moody’s προειδοποιεί ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας θα συνεχίσει να χειροτερεύει για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια καθώς οι επενδυτές φοβούνται από όσα συμβαίνουν στη χώρα και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι στάσιμες.

Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα εύθραυστο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και για αυτό η εξωτερική της ευπάθεια έχει αυξηθεί, τόσο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών και περισσότερο πρόσφατα ως αποτέλεσμα των απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων και της ανασφάλειας που προκαλούν όλα αυτά στους επενδυτές.
«Αυτό έχει πιστωτικές επιπτώσεις για την Τουρκία, λόγω της εξάρτησής της από το ξένο κεφάλαιο», αναφέρει ο Moody’s.
«Ο κίνδυνος μιας αιφνίδιας, αποδιοργανωτικής αντιστροφής στις ροές ξένων κεφαλαίων, μια πιο ταχεία πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και, στη χειρότερη περίπτωση, μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών έχει αυξηθεί», τονίζει ο Moody’s.

Η αλήθεια είναι ότι και άργησαν να πουν την αλήθεια για την οικονομία «φούσκα» της Τουρκίας.
Μιας χώρας που έχει εμπλακεί σε ανταρτοπόλεμο στο εσωτερικό της με τους Κούρδους, έχει εισβάλει στη Συρία και στο Ιράκ, βίωσε στα μέσα του καλοκαιριού μια απόπειρα πραξικοπήματος που εξελίσσεται σε εμφυλιοπολεμική κατάσταση και να μην παραβλέπουμε την κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία που της προκάλεσε τεράστια ζημιά στον τουρισμό και στις εξαγωγές.

Στην ίδια κατηγορία των «σκουπιδιών» υποβάθμισαν την Τουρκία η Standard & Poor’s και ο Fitch που την αξιολόγησε BBB-.
Σοβαροί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια χώρα τόσο φτωχή και τόσο μεγάλη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Ευρώπη.
Ο Έλμαρ Μπροκ, Γερμανός δεξιός ευρωβουλευτής (της παρέας Μέρκελ – Σόιμπλε), επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιστός στη γραμμή του προαιώνιου γερμανοτουρκικού άξονα (ο οποίος αφορά μόνο τα γερμανικά συμφέροντα και όχι τα ευρωπαϊκά), σε δηλώσεις του έδωσε την εντύπωση ότι κάποιοι (γερμανικοί;) κύκλοι θέλουν οπωσδήποτε αυτή τη νεο-οθωμανική Τουρκία στην Ευρώπη.
«Από τη γεωστρατηγική μας άποψη, είναι πιο σημαντικό να είναι η Τουρκία με το μέρος μας παρά στο στρατόπεδο κάποιου άλλου», είπε.
«Οι σχέσεις μας είναι ισχυρές και πρέπει να τις εμβαθύνουμε», συμπλήρωσε.
Είναι γνωστό ότι εάν κάποιος υπερασπίζεται με σθένος την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας είναι η Γερμανία.
Τουρκία και Γερμανία έχουν τα όνειρά τους, να ανασυστήσουν τις αυτοκρατορίες που έχασαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε που Γερμανία και Τουρκία ήταν δύο αυτοκρατορίες σύμμαχοι που πολεμούσαν ενάντια στις δυτικές δυνάμεις.
Η υποβάθμιση της Τουρκίας έρχεται μετά την επίσκεψη της Φεντερίκα Μογκερίνι και του Γιοχάνες Χαν στην Άγκυρα.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και o Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση συζήτησαν με τους Τούρκους για το Κυπριακό, για το θέμα της βίζας και σχετικά με την υποψηφιότητα της ισλαμιστικής νεο-οθωμανικής χώρας στην ΕΕ.
Η Τουρκία εκβιάζει από το 2015 την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις προσφυγικές ροές και ζητά ανταλλάγματα. Οι γερμανοκρατούμενες Βρυξέλλες, υπακούοντας στις εντολές του Βερολίνου, διαπραγματεύονται με την Τουρκία δήθεν στο όνομα της Ευρώπης αλλά στην πραγματικότητα για τα συμφέροντα της Γερμανίας.

Διαβάστε εδώ και τι μεταδίδει το Reuters: Moody’s cuts Turkey’s credit rating to ‘junk’ after coup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου