Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Τι πραγματικά ψάχνει η Alibaba στην Ελλάδα

Τζακ Μα, ιδρυτής και τώρα Προέδρος της Alibaba με προσωπική περιουσία 25 δισ. δολαρίων. Είναι ο άνθρωπος που πίστεψε ότι το διαδίκτυο θα αλλάξει την Κίνα.
Κινεζικό αέρα φέρνει στην Ελλάδα ο παγκόσμιος κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου στο διαδίκτυο, Alibaba, υψηλόβαθμα στελέχη του οποίου ήρθαν στη χώρα μας  το μεσημέρι της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 για άμεσες επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης, φορείς, κοινωνικούς εταίρους καθώς και για b2b συναντήσεις με 600 επιχειρηματίες από τον χώρο των εξαγωγών και του τουρισμού.

Όπως δήλωσε στο
fortunegreece.com ο Πρόεδρος του Ελληνο-κινεζικού επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Γιαννίδης , οι Κινέζοι θα κινηθούν αναλόγως των οικονομικών δεδομένων και των προοπτικών που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, καθώς προσβλέπουν σε μια win-win συμφωνία και όχι σε επένδυση που δεν θα αποδώσει.
Πρόσθεσε δε πως ήδη η Alibaba δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω θυγατρικών που διαχειρίζονται συγκεκριμένες πλατφόρμες και έχει υπάρξει η πρώτη θετική επαφή με ελληνικές επιχειρήσεις. «Η αυριανή εκδήλωση θα είναι ενδεικτική αναφορικά με τα σχέδια των Κινέζων επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Η πορεία του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ενεργοποιηθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες. Δεν αρκεί μόνο η εγγραφή στο σύστημα, αλλά και η διαρκής χρήση του».
Παράλληλα, όπως επισημαίνει, έχει ζητηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό η έκδοση μιας πιστωτικής κάρτας από μέρους της Alibaba, εγχείρημα το οποίο όμως δεν είχε επιτυχία στην πράξη σε χώρες όπως η γειτονική Ιταλία.

Όσο για το αν μια τέτοια κίνηση, πέρα από τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, ανοίξει νέους ορίζοντες για τις εγχώριες επιχειρήσεις που διακατέχονται από αίσθημα εξωστρέφειας, ο κ. Γιαννίδης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος και δηλώνει πως θα βοηθήσει σημαντικά, αρκεί να γίνουν προσεκτικά βήματα.
«Οι επιχειρήσεις που θα εγγραφούν στην πλατφόρμα θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο κόστος της τάξης των 1.000-1.500 ευρώ ετησίως, ώστε να διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο ότι οι εταιρείες – μέλη είναι φερέγγυες και δεν θα προκύψουν συνεργασίες μαϊμού. Την ίδια έρευνα κάνουμε και εμείς ως Ελληνο-κινεζικό επιμελητήριο για τα μέλη μας. Στην αγορά της Κίνας έχουμε εξασφαλίσει 20 συμφωνίες με τοπικά επιμελητήρια. Ξέρουμε ποιες κινεζικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε «black list» και παράλληλα δίνουμε συστάσεις στους Κινέζους για ελληνικές επιχειρήσεις που είναι καλές σε αυτό που κάνουν».

Δημιουργείται απλώς ντόρος και υψηλές προσδοκίες

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς, εμπορικά επιμελητήρια άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και άνθρωποι που παρακολουθούν στενά το θέμα των εξαγωγών, κάνουν λόγο για προκαταρκτικές συζητήσεις που δεν οδήγησαν στο κλείσιμο κάποιας ουσιαστικής συμφωνίας, αλλά στη δημιουργία ντόρου και υψηλών προσδοκιών.

Επισημαίνουν δε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά την είσοδό τους στην κινεζική αγορά και τα φαινόμενα απάτης που μπορεί να τους κοστίσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Τα στελέχη πάντως της Alibaba φαίνεται να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και να εποπτεύουν στενά την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.
Πριν από λίγες ημέρες δε ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε δια στόματος τους Ιδρυτή του, Τζακ Μα, πως θα ενισχύσει τις επενδύσεις του και την υλοποίηση αναπτυξιακών εμπορικών δράσεων στις χώρες-μέλη του Συνδέσμου Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου