Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Οι 3+1 κίνδυνοι που δεν αφήνουν την Ευρώπη να ησυχάσει


Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και ο γερμανικός κολοσσός της Deutsche Bank είναι εδώ για να υπενθυμίσουν στους Ευρωπαίους πως μπορεί αν έχουν περάσει 4 χρόνια από την ιστορική φράση του Draghi και το 'whatever it takes ', ωστόσο η ευρωζώνη κάθε άλλο παρά έχει σωθεί.

 Το μήνυμα που
λαμβάνουν δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρο: Η επόμενη φάση της κρίσης της ευρωζώνης είναι ήδη εδώ και είναι πιο τοξική από πότε.

Ιταλία: Νέοι φόβοι για την Monte dei Paschi

Η Ιταλία με δυσκολία σημειώνει ανάπτυξη με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι θα επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα στα μέσα της δεκαετίας του 2020, η τραπεζική κρίση που βιώνει κινδυνεύει να γονατίσει ολόκληρο το ευρωσύστημα, ενώ πλησιάζει το δημοψήφισμα του φθινοπώρου που θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Την περασμένη εβδομάδα, οι φόβοι φούντωσαν γύρω από την παλαιότερη τράπεζα της χώρας, την Monte dei Paschi, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσει να βρει τα 5 δισ. ευρώ σε μετρητά για να 'ξεφορτωθεί ' τα 28 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, ένα αρκετά πολύπλοκο deal το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές κινδυνεύει να αποτύχει λόγω της εξαιρετικά αδύναμης επενδυτικής ζήτησης.
Παράλληλα, έντονοι είναι και οι φόβοι ότι η Monte dei Paschi di Siena θα ζητήσει τελικά κρατική βοήθεια. 'Υπάρχει σαφής κίνδυνος να μην γίνει όπως προβλέπεται το σχέδιο διάσωσης ', δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters, ο οποίος πρόσθεσε ότι μια λύση θα ήταν η 'προληπτική ανακεφαλαιοποίηση από το ιταλικό κράτος ', μέσω της οποίας θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό που ενδεχομένως θα προκύψει.
Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΒΑ δήλωσε πως το πρόβλημα τραπεζών με κόκκινα δάνεια θα έπρεπε να επιλυθεί γρήγορα και πως αν η κρατική διάσωση μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί.
Οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν βουτιά και οδηγήθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ενώ τα ομόλογά της άγγιξαν χαμηλά 8 μηνών.
Σύμφωνα με την
Citigroup, η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της Ευρώπης, καθώς η χωρά είναι αντιμέτωπη με ένα δημοψήφισμα που μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησής της, ενώ το τραπεζικό της σύστημα αντιμετωπίζει πρωτοφανή προβλήματα, λόγω του βουνού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά το πακέτο διάσωσης για τις πιο αδύναμες τράπεζές της.

Ο 'πονοκέφαλος ' των ισπανικών τραπεζών

Την ίδια στιγμή, οι κίνδυνοι αυξάνονται και για τις ισπανικές τράπεζες οι οποίες είναι αντιμέτωπες με το σοβαρό πρόβλημα της κατακόρυφης μείωσης της κερδοφορίας, με την Παρασκευή οι μετοχές τους να κοκκινίζουν τα ταμπλό, πραγματοποιώντας ισχυρό sell-off.
Ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει στον κλάδο σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ μεταφράζονται σε εκμηδενισμό της κερδοφορίας τους, όπως επισημαίνει η Exane
BNP Paribas.
Παράλληλα, στην τελευταία έκθεσή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε ότι 'η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων των εγχώριων επιχειρήσεων είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα '.
Όπως τόνισε, το σημερινό περιβάλλον επιτοκίων, δημιούργησε 'πρόσθετες προκλήσεις για τις τράπεζες, όπως η διατήρηση της συνετής διαχείρισης στην επέκταση της πίστωσης σε ποσοστά που αντισταθμίζουν επαρκώς τον κίνδυνο που προκύπτει '.
Τις ανησυχίες ακόμα και για 'κανόνια ' εντείνουν και οι κινήσεις πολλών ισπανικών τραπεζών, οι οποίες προχωρούν σε δυναμικές περικοπές των θέσεων εργασίας και των καταστημάτων τους, με τελευταίο τον ισπανικό κολοσσό Banco Popular ο οποίος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας και το κλείσιμο 300 υποκαταστημάτων για να βελτιωθεί η κερδοφορία.

Νέα μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία

Και τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν συνεχίζουν εκεί. Η ανάπτυξη στην Πορτογαλία επιβραδύνεται και το ίδιο ισχύει για τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση. H χώρα έχει επίσης τεράστια προβλήματα με το χρέος το οποίο σύμφωνα με την Barclays θα αυξηθεί από 130% του ΑΕΠ το 2015 σε 132% το 2016, ενώ η συνεχιζόμενη τραπεζική κρίση σε συνδυασμό με την γενικά αρτηριοσκληρωτική της οικονομία, απειλούν να εξελιχθούν στον νέο μεγάλο πονοκέφαλο της ευρωζώνης.
Εντωμεταξύ, οι φόβοι για υποβάθμιση της χώρας από τον μοναδικό οίκο που την αξιολογεί με επενδυτικό βαθμό, την DBRS, εντείνουν τις ανησυχίες για 'αποκλεισμό ' από το QE της ΕΚΤ, κάτι που θα κλείσει τις στρόφιγγες της ρευστότητας για τις τράπεζες της χώρας και θα απειλεί με έναν νέο πακέτο διάσωσης και επιστροφή στα μνημόνια μετά από την 'ηρωική ' έξοδο τον Μάιο του 2014.
Το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά και την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα.
Όπως τόνισε, σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της οικονομίας της, η Πορτογαλία θα δυσκολευτεί να επιτύχει φέτος τους 'φιλόδοξους ' δημοσιονομικούς στόχους της, αν δεν υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας.

Η 'επικίνδυνη '
Deutsche Bank

Μετά τις 3 χώρες, σειρά παίρνει ο τραπεζικός γίγαντας της Deutsche Bank, συμπληρώνοντας το καρέ των ανησυχιών.. Από τις αρχές του καλοκαιριού η γερμανική τράπεζα σφυροκοπείται έντονα, με την μετοχή της να αγγίζει ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ χθες σημείωσε νέο sell-off κοντά στο 3%.
 Μετά και το τελευταίο χτύπημα που δέχθηκε με το πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολ. στο αμερικάνικο δημόσιο οι φόβοι έχουν κορυφωθεί, φτάνοντας ακόμη και τα κλειστά meetings των Γερμανών πολιτικών.

Όπως ανέφέρε το Bloomberg, σε μια κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών αυτή την εβδομάδα, τα οικονομικά της Deutsche Bank, ήρθαν στο προσκήνιο.
Την ίδια στιγμή, η αρχή ασφάλισης καταθέσεων των ΗΠΑ (US Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC), χαρακτήρισε την Deutsche Bank την πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, ο δείκτης μόχλευσης της γερμανικής τράπεζας διαμορφώνεται στο 2,68%, στο μισό δηλαδή και περισσότερο από το αντίστοιχο δείκτη των αμερικανικών τραπεζών.
 Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της FDIC, Thomas M. Hoenig, προειδοποίησε ότι η Deutsche Bank είναι σε χειρότερη θέση από ότι ήταν οι αμερικάνικες τράπεζες λίγο πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου