Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Πόσα θα χάσουν οι εισηγμένες από το haircut της Μαρινόπουλος

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», αποτελεί για πολλές εταιρείες η περίπτωση της Μαρινόπουλος, αφού από τη μία αν διασωθεί θα αναγκαστούν να ξεχάσουν τουλάχιστον το 50% των χρημάτων που τους οφείλει η αλυσίδα, ενώ από την
άλλη - στην περίπτωση που υπάρξει κανόνι - θα εγγράψουν διπλάσιες ζημιές στους ισολογισμούς τους.

Οι τελευταίες πληροφορίες για έγκριση του σχεδίου εξαγοράς της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης με απαραίτητη προϋπόθεση το haircut των υποχρεώσεων της προς τους προμηθευτές κατά 50%, προκαλεί εκ νέου πονοκέφαλο στην αγορά και στα στελέχη των εισηγμένων εταιρειών.
Αν και στο σχέδιο που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο η διοίκηση της Μαρινόπουλος δεν προέβλεπε κούρεμα των οφειλών προς τους προμηθευτές, αλλά την σταδιακή αποπληρωμή τους, εντούτοις οι πιστώτριες τράπεζες έχουν συμφωνήσει ότι για να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας, θα πρέπει να υπάρξει haircut των οφειλών τουλάχιστον κατά 50%.
AdTech Ad

Από τις εισηγμένες, απαιτήσεις ύψους 10 περίπου εκατ. ευρώ (επί συνόλου 18,7 εκατ. ευρώ) περίπου θα αναγκαστεί να διαγράψει ο Όμιλος MIG, ενώ μεγάλο είναι το οικονομικό πλήγμα που θα δεχτεί και η Καραμολέγκος η οποία θα εγγράψει ζημιές 5,5 εκατ. ευρώ περίπου επί συνολικών απαιτήσεων ύψους 10,82 εκατ ευρώ.
Περί τα 2,2 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 4,4 εκατ. ευρώ) θα στοιχίσει στη Νίκας, ενδεχόμενο haircut 50% προς τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος.
Το πλήγμα θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό για την αλλαντοβιομηχανία λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Ζημιές 2,25 εκατ. ευρώ θα αναγκαστεί να εγγράψει η Κρι Κρι και περί τα 4,3 εκατ. ευρώ η αλλαντοβιομηχανία Creta Farm.

Μικρότερες, ανερχόμενες σε μερικές χιλιάδες ευρώ, θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για άλλες εταιρείες όπως η Εβροφάρμα, η Παπουτσάνης και το Κτήμα Λαζαρίδη.

Για πολλές εισηγμένες εταιρείες, οι συνολικές απαιτήσεις των οποίων ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, ο μεγάλος πονοκέφαλος δεν είναι μόνο η απώλεια τζίρου, αλλά η πιθανή ζημιά που θα αναγκαστούν να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους, επιβαρύνοντας περαιτέρω την χρηματοοικονομική τους θέση.
Για κάποιες κάποιες εξ αυτών θα υπάρξει μεγάλο θέμα κυρίως στη ρευστότητα, ενώ «πλήγμα» θα δεχτεί η καθαρή τους θέση.
Πολλές μάλιστα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις και σε δραστική μείωση των λειτουργικών τους εξόδων.

Μεγαλύτερο θέμα πάντως φέρεται να υπάρχει με τις οφειλές προς τις ελληνικές εταιρίες, θυγατρικές πολυεθνικών, οι οποίες  είναι πολύ μεγαλύτερες.
Προς το παρόν οι διοικήσεις τους δεν έχουν πάρει θέση επί τους θέματος, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται σε επίπεδο μητρικής.

απο το insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου