Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

CNBC: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προετοιμάζονται για οικονομικό πυρηνικό χειμώνα

Για το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί ως το τέλος του 2016 προετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με το CNBC, που επικαλείται πηγή μεγάλης επενδυτικής τράπεζας.

 Σύμφωνα με αυτό, οι τράπεζες μπορεί να
βρεθούν αντιμέτωπες με έναν “οικονομικά πυρηνικό χειμώνα”, υπό την πίεση δυσμενών εξελίξεων, όπως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ή δημοψηφίσματα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που θα οδηγούσαν σε διάλυση του ευρώ ή συρρίκνωση της αξίας της στερλίνας στα 1,20 δολάρια. “Οι τράπεζες είναι έτοιμες για τα πάντα τώρα”, αναφέρει τραπεζική πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι, το πρώτο εξάμηνο του 2016 έμοιαζε με “τρενάκι του τρόμου” για τις αγορές. Ο συνδυασμός της αβεβαιότητας γύρω από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα χειρότερα του αναμενόμενου εταιρικά αποτελέσματα στην περιοχή φανερώνει ότι ακολουθεί ένα εξίσου δύσκολο β’ εξάμηνο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ειδικότερα, αντιμετώπισαν ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο, καθώς τα σοκ και η μεταβλητότητα μετά το Brexit έριξαν τις μετοχές του τραπεζικού τομέα.
Μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank και η Credit Suisse, είδαν τις μετοχές τους να κάνουν “ελεύθερη πτώση” μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η RBS επλήγη περισσότερο από όλες, με τη μετοχή της να κάνει “βουτιά” άνω του 30% από τις 24 Ιουνίου

Η πηγή εξήγησε περαιτέρω πως η πρόκληση του 2016 δεν συγκρίνεται με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και πως αυτή τη φορά ο τραπεζικός κλάδος είναι πολύ πιο ανθεκτικός. “Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα και φέτος οι εξελίξεις έχουν δυστυχώς δημιουργήσει πολύ μυστήριο ως προς το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια”.

απο το bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου