Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Σάββας Καλεντερίδης: Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε από τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία του Ερντογάν, όταν ο Πούτιν αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, αρχίζοντας τους βομβαρδισμούς τη νύχτα της 30ής Σεπτεμβρίου 2015, ήταν που εξεμάνη, και με μια μεγαλομανία άνευ προηγουμένου άρχισε τους λεονταρισμούς εναντίον της Ρωσίας, που
κορυφώθηκαν με την κατάρριψη του ρωσικού SU-24, στις 24 Νοεμβρίου, όταν οι Ρώσοι πιλότοι χτυπούσαν ανελέητα τους πράκτορες της Τουρκίας στο όρος Τουρκμέν της επαρχίας Λατάκεια.
Έκτοτε η Τουρκία, ένεκα των ρωσικών αντιποίνων, υπέστη πολλά πλήγματα, μεταξύ των οποίων η πτώση του τουριστικού συναλλάγματος, που μαζί με τις απώλειες από τις εμπορικές και τις άλλες συναλλαγές, μπορεί να ξεπέρασε τα δεκατέσσερα δισ. δολάρια, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Ερντογάν.



Το ίδιο διάστημα η Τουρκία είδε τους Κούρδους της Συρίας να ανοίγουν Γραφείο Πολιτικής Εκπροσώπησης στη Μόσχα, καθώς και το οπλοστάσιό τους να εμπλουτίζεται με σύγχρονα όπλα ρωσικής κατασκευής.

Μετά από όλα αυτά, και ενώ η Άγκυρα παρακολουθούσε με τρόμο την προέλαση των Κούρδων στον Κουρδικό Διάδρομο, με τη βοήθεια των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας, ο Ερντογάν αποφάσισε να κάνει τη μεγαλύτερη κυβίστηση όλων των εποχών, παρακαλώντας στην ουσία τη Ρωσία να δεχτεί την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.

Άρα, ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της κίνησης μέχρι στιγμής είναι η Ρωσία. Όσο για την Τουρκία, αυτή θα επιχειρήσει να ξαναφέρει τις οικονομικές σχέσεις ων δύο χωρών στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ μια ανοικτή «κόκκινη τηλεφωνική γραμμή» μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών θα αποτρέψει δυσάρεστα επεισόδια, όπως εκείνο της 24ης Νοεμβρίου.
Αυτό στο οποίο δεν αναφερθήκαμε είναι η πολιτική των δύο χωρών στη Συρία, η οποία είναι ακριβώς αντίθετη, με τη Ρωσία να καταγγέλλει δεκάδες φορές την Τουρκία για υποστήριξη των τζιχαντιστών και λαθρεμπόριο πετρελαίου, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι «αντιπολιτευόμενοι» που σκοτώνουν Ρώσους στρατιώτες και πιλότους στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ, εξοπλίζονται ΚΑΙ από την Τουρκία, αν δεν είναι οι ίδιοι αξιωματικοί των ειδικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού.

Εκεί ο Ερντογάν τα βρήκε και θα τα βρίσκει… μπαστούνια, αφού οι συμφωνίες για την επόμενη μέρα στη Συρία γίνονται σε άλλο επίπεδο, εκεί που δεν «παίζει» η Τουρκία.

Η συνάντηση στη Μόσχα Λαβρόφ-Κέρι, το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία, δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα.
Οπότε ο Ερντογάν και η Τουρκία, παρά τους εναγκαλισμούς της Πετρούπολης, δεν θα αποφύγουν το πικρόν ποτήριον στη Συρία...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου