Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Στο «σφυρί» τα διαμερίσματα

Κοντά στα επίπεδα του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2015 κρατήθηκαν φέτος, παρά τα capital controls, οι αγοραπωλησίες κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές στην αγορά, που έχουν υποχωρήσει ακόμη και στα 300 ευρώ ανά τετραγωνικό, έπεισαν πολλούς πολίτες ν’ αποκτήσουν ένα ακίνητο.

Αντίθετα, μεγάλο πλήγμα δέχτηκε το επαγγελματικό ακίνητο, με τις
πωλήσεις σε αυτή την κατηγορία να καταγράφουν μείωση της τάξης του 50%.

Διαμέρισμα πωλήθηκε προς 6.000 ευρώ

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων, που προέρχονται από τη βάση δεδομένων του κτηματομεσιτικού δικτύου Oikies Real Estate, η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη «κρατήθηκε» στο επτάμηνο του 2016, χάρη ακριβώς στις δελεαστικές τιμές.
 «Η μεγάλη μείωση των τιμών που σημειώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μείωση που συνεχίζεται, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν να πωλούνται διαμερίσματα στην τιμή ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.
Ενδεικτικά αναφέρεται καταγεγραμμένη πώληση διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη, στη τιμή των 6.000 ευρώ» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στον αντίποδα της χαμηλότερης τιμής πώλησης (300 ευρώ/τ.μ.), η υψηλότερη διαμορφώθηκε στο επτάμηνο στα 1.818 ευρώ/τ.μ.
Οι αγοραστές προτίμησαν τα μικρά και μεσαία ακίνητα, ενώ σημαντική ζήτηση (το 29% της συνολικής) εκδηλώθηκε και για τις πολύ μεγάλες κατοικίες, άνω των 150 τετραγωνικών.

Οι ενοικιαστές προτιμούν πλέον μικρά και παλιά ακίνητα ηλικίας έως και άνω των 50 ετών

Εξάλλου, στις ενοικιάσεις κατοικιών καταγράφηκε μικρή πτώση της τάξης του 5%. Η χαμηλότερη τιμή ενοικίασης διαμορφώθηκε στα 2,5 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη στα 5 ευρώ/τ.μ.
Στις ενοικιάσεις προτιμήθηκαν τα παλαιότερα ακίνητα, έως και άνω των 50 ετών, με το 56% των προτιμήσεων να συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα των δεκαετιών 1960-1980.
Τα παλαιότερα ακίνητα, της ίδιας περιόδου, προτιμήθηκαν και στις περιπτώσεις αγοράς κατοικιών και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στις ενοικιάσεις, αφού τα επέλεξαν 61% των αγοραστών.
Σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα, προτιμούνται προς ενοικίαση, όπως άλλωστε και προς αγορά, τα μικρά διαμερίσματα, 61 μέχρι 70 και 71 μέχρι 80 τετραγωνικών (14% και 16% της ζήτησης για ενοικίαση αντίστοιχα).

inlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου