Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Μπάιντεν: Η Τουρκία δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν, ότι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στην Τουρκία και συζητούν με τους Τούρκους εισαγγελείς και νομικούς δείχνει ότι οι ΗΠΑ δίνουν σημασία στο θέμα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, οι Μπάιντεν και
Γιλντιρίμ ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν πως οι Κούρδοι του PYD δεν πρέπει να περάσουν δυτικά της όχθης του ποταμού Ευφράτη, όπως ακριβώς ζητούσε η Τουρκία. Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως αν το PYD το κάνει, τότε δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.

Για την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Τζο Μπάιντεν διέψευσε τις φήμες ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν από προηγουμένως ή συνεργάστηκαν με τους πραξικοπηματίες, λέγοντας ότι οποιαδήποτε στήριξη θέλει η Τουρκία θα της την προσφέρουν. Η Τουρκία δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.


Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στην Τουρκία


Συγκεκριμένα στη συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος είπε ότι οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες εργάζονται αυτή τη στιγμή με τους Τούρκους συναδέλφους τους και μελετούν τα αποδειχτικά στοιχεία. “Αυτά τα έγγραφα πρέπει να παρουσιαστούν στα αμερικανικά δικαστήρια και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εκδώσουμε τον Γκιουλέν”, ανέφερε.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι τα αμερικανικά δικαστήρια πρέπει να μελετήσουν τα έγγραφα και με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκδοθεί ο Γκιουλέν. “Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Όσο παίρνουμε επιπρόσθετες πληροφορίες, θα τις επεξεργαζόμαστε. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν προστατεύουμε κανέναν, ειδικά κάποιον που έχει βλάψει το σύμμαχό μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με τους νόμους μας. Με βάση τους νόμους της Αμερικής, κανένας Πρόεδρος δεν έχει τη δύναμη να ενεργήσει έξω από τους νόμους”, επεσήμανε.

“Γνωρίζω ότι ο τουρκικός λαός είναι θυμωμένος αλλά να μην έχετε καμιά αμφιβολία, θα συνεργαστούμε με την τουρκική κυβέρνηση. Καμιά χώρα δεν δείχνει ανεκτικότητα σε τέτοιου είδους κινήματα”, ανέφερε.


Διέψευσε φήμες ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για πραξικόπημα


Για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη τα γεγονότα δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν οι εξελίξεις ήταν πραγματικές ή αν ήταν ένα διαδικτυακό παιχνίδι, ούτε αν ήταν σημαντικές ή όχι.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος είπε ακομα πως οι πραξικοπηματίες ήθελαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι είναι επίθεση εναντίον των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας.

“Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήθελε να έρθω σήμερα στην Τουρκία, πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις των δύο χωρών. Ό,τι βοήθεια θέλει η Τουρκία και ο τουρκικός λαός θα την προσφέρουμε. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν αμέσως το πραξικόπημα και ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν από τους πρώτους ηγέτες κρατών που στήριξαν τουρκική κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψή του στην τουρκική Βουλή, είπε ότι αν οι βόμβες έπεφταν μερικά μέτρα πιο πέρα ποιος ξέρει ποιοι και πόσοι θα ήταν οι νεκροί.

Για τις φήμες ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για το πραξικόπημα ή συνεργάστηκαν με τους πραξικοπηματίες, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν ποτέ για αυτό το επεισόδιο από προηγουμένως και πως οι ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός λυπούνται πολύ και αντικρίζουν την απόπειρα πραξικοπήματος με μίσος.

“Δεν γνωρίζαμε από προηγουμένως. Ποτέ δεν το στηρίξαμε. Αμέσως το καταδικάσαμε. Αισθάνομαι ένοχος που δεν ήρθα νωρίτερα εδώ αλλά είμαι περήφανος που ήρθα τώρα”, ανέφερε. Ο Τζο Μπάιντεν είπε ακόμα ότι η Τουρκία δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ, ο τουρκικός λαός δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ και πρόσθεσε: “Εμείς είμαστε μαζί πάντοτε για τις κοινές μας αξίες και την κοινή μας ασφάλεια.”


Για τον Φετουλάχ Γκιουλέν


Για την τρομοκρατία, είπε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος είπε ότι είτε είναι το ΡΚΚ, είτε το Ισλαμικό Κράτος είτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση που τους προσφέρει βοήθεια, δεν θα πετύχουν ποτέ. “Επειδή ο στόχος τους είναι να καταστρέψουν όλα όσα εμείς πιστεύουμε”, είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ευχαρίστησε την Τουρκία που συνεχίζει τον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι συμμαχικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να χτυπούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.


Ικανοποιημένος ο Γιλντιρίμ


Από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν ποτέ να επηρεαστούν αρνητικά οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω κάποιων γεγονότων που συμβαίνουν πότε - πότε.

“Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για έκδοση Γκιουλέν. Το γεγονός ότι έφτασε αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ και αξιολογούν το θέμα με τους Τούρκους εισαγγελείς και δικαστές δείχνει ότι δίνουν μεγάλη σημασία από την πλευρά τους. Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν ποτέ αυτό το κίνημα.”

Εάν επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης Γκιουλέν και αναπτυχθεί η συνεργασία των δύο χωρών η απογοήτευση του τουρκικού λαού θα μετατραπεί σε ικανοποίηση πολύ πιο γρήγορα, ανέφερε.

Στο θέμα της τρομοκρατίας, είπε ότι αξιολόγησαν τη συνεργασία τους και τόνισαν την αποφασιστικότητά του για αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και του ΡΚΚ.

“Η Τουρκία έχει δύο ευαισθησίες. Πρώτον να διατηρηθεί η εδαφική κυριαρχία της Συρίας. Δεύτερον, η Τουρκία δεν αποδέχεται ποτέ μια κουρδική οντότητα στα νότια σύνορα της,” πρόσθεσε.


Συμφώνησαν για κουρδικό PYD


Σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι συμφώνησαν στις σημερινές τους επαφές να μην περάσουν οι Κούρδοι του PYD( Κόμμα Δημοκρατική Ένωση (PYD) των Κουρδων της Συρίας) δυτικά του Ευφράτη. “Σε αυτό το θέμα είδαμε ξανά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ο οποίος υπενθύμισε πως το Ισλαμικό Κράτος είχε εγκατασταθεί στην πόλη Τζεραμπλούς αλλά ταυτόχρονα άρχισε να τους πολεμά το PYD τόσο από το βορρά αλλά και από την πόλη Άφριν.
Και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος είπε ότι το YPG(οργάνωση YPG, αδερφή οργάνωση του αριστερού και ηγετικού στον αγώνα της κούρδικης ανεξαρτησίας κόμματος PKK -Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, δαστηριοποιείται στα εδαφη της Τουρκίας) και οι συριακές δυνάμεις δεν πρέπει να περάσουν από την άλλη όχθη του ποταμού Ευφράτη και πως αν περάσουν δεν θα πάρουν ποτέ στήριξη από τις ΗΠΑ

απο το cytoday.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου