Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

«Οικονομικός Αρμαγεδδών» το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία

  Η προσπάθεια «αποκαθήλωσης» του Ερντογάν έπληξε την οικονομία της γειτονικής χώρας.

«Οικονομικός Αρμαγεδδών» απεδείχθη, όπως φαίνεται, το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με τον ξένο Τύπο η προσπάθεια «αποκαθήλωσης» του Ερντογάν έπληξε την οικονομία της γειτονικής χώρας.
Πέρα από τις βαθιές κοινωνικές πληγές η Τουρκία βλέπει τεράστιες απώλειες και στην
οικονομία της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Bulent Tufenkci δήλωσε σήμερα ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα κόστισε 100 δισ. ευρώ (300 δισ. τουρκικές λίρες) στην τουρκική οικονομία!
Ίσως ο αριθμός να ακούγεται εξωπραγματικός.
Ωστόσο ο υπουργός αποκαλύπτει στην τουρκική εφημερίδα: «Πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, όπλα, βόμβες.
Τελικά, ίσως και να μην είναι μεγάλο το ποσό.
Θα μπορούσε να είναι και περισσότερα τα χρήματα», είπε, αναφερόμενος στη βαριά καταστροφή για τη νύχτα του πραξικοπήματος.

Ο υπουργός συμπλήρωσε και κάτι άκρως σημαντικό.

«Το πραξικόπημα έκανε την Τουρκία να δείχνει προς τα έξω σαν μια χώρα τριτοκοσμική. Κι αυτό δεν είναι καλό γιατί αποχωρούν επενδυτές. Η εικόνα με τα τανκ στους δρόμους και ο βομβαρδισμός του κοινοβουλίου ήταν καταστροφική».

Ο υπουργός επισημαίνει ωστόσο η κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία είναι υπό έλεγχο.
Αναφέρεται δε και στο Χρηματιστήριο και τον Τουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία στάθηκε δυνατή απέναντι σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
«Εάν το πραξικόπημα είχε συμβεί σε μια άλλη χώρα οι αγορές δεν θα είχαν ανοίξει νωρίτερα από μια εβδομάδα. Το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, αλλά οι αγορές στην Τουρκία άνοιξαν κανονικά το Σαββατοκύριακο. Τα επιτόκια δεν αυξήθηκαν εξωπραγματικά και οι απώλειες στο Χρηματιστήριο ήταν περιορισμένες. Το έθνος στάθηκε ακλόνητο».

Η εφημερίδα Hurriyet υπογραμμίζει ότι το βαρύ τίμημα στη γείτονα χώρα μπορεί να δώσει πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, ωστόσο επισημαίνεται ότι η τουρκική οικονομία παραμένει σταθερή.

απο το Πρώτο ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου