Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Μόντσι: Ο Μίδας του ισπανικού ποδοσφαίρου

Ραμόν Ροντρίγκεθ Βερντέχο ή κατά κόσμο Μόντσι
Γι' ακόμα μία μεταγραφική περίοδο η Σεβίλλη, αποδεχόμενη πλήρως τον τίτλο του "selling club" προχώρησε στην πώληση δύο πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών της, του
Γκρέγκορζ Κριχόβιακ (Παρί Σεν Ζερμέν) και του Κεβίν Γκαμεϊρό (Ατλέτικο Μαδρίτης) έναντι 33.200.000 και 32.000.000 ευρώ αντίστοιχα.

ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΦΘΗΝΑ, ΠΟΥΛΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ

Η πολιτική των Σεβιγιάνων είναι γνωστή και άκρως αποδοτική: αγοράζουν φθηνά και πουλάνε ακριβά. Όμως, όπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις πίσω από ένα απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο κρύβεται (ή υπάρχει) ένας επίσης επιτυχημένος παράγοντας.

Ο λόγος για τον Μόντσι, ο οποίος είναι ο Τεχνικός Διευθυντής της ισπανικής ομάδας από το 2000. Εκείνη την περίοδο η Σεβίλλη αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό στη Segunda Division.
Δεκαέξι χρόνια αργότερα, η Σεβίλλη έχει κατακτήσει 5 Europa League εκ των οποίων τα 3 τις τελευταίες ισάριθμες σεζόν. Ένα σπουδαίο κατόρθωμα αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι το 2000 οι Σεβιγιάνοι είχαν πανηγυρίσει συνολικά 4 τρόπαια στην ιστορία τους.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει ο Ισπανός παράγοντας σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, η μεθοδολογία που ακολουθεί περιέχει αρκετό scouting report και πολλές ώρες παρακολούθησης αγώνων σε διαφορετικές συνθήκες (εντός έδρας, εκτός έδρας, φιλικά, επίσημα, αγώνες εθνικών ομάδων) προκειμένου να πειστεί πως ο ποδοσφαιριστής που βρίσκεται στα ραντάρ του μπορεί να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο.
Παρά τις σημαντικές απώλειες που έχει η ισπανική ομάδα σε κάθε μεταγραφική περίοδο, παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστική και επιτυχημένη. Ο Μόντσι έχει βρει τη μαγική φόρμουλα προκειμένου να συνδυάζει αρμονικά τις αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών με τις εκάστοτε προσθήκες, συνήθως, άσημων ποδοσφαιριστών, οι οποίο όμως σε βάθος χρόνου θα μετατραπούν στους νέους πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι back-to-back αγωνιστικές επιτυχίες ήρθαν παράλληλα με πωλήσεις βασικών ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα, από το καλοκαίρι του 2013 και ύστερα αποχώρησαν οι Αλβάρο Νεγρέδο, Χέσους Νάβας, Γκάρι Μεδέλ, Ιβάν Ράκιτιτς, Αλμπέρτο Μορένο, Φεντερίκο Φάτσιο, Κάρλος Μπάκα και Αλέις Βιδάλ. Πάντα όμως βρισκόταν ο τρόπος ο επόμενος να είναι καλύτερος ή έστω ισάξιος με τον προκάτοχό του.

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΕΣ

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Ντάνι Άλβες. Ο Βραζιλιάνος άσος της Γιουβέντους αποκτήθηκε για μόλις 550.000 ευρώ και πωλήθηκε στην Μπαρτσελόνα ύστερα από 5,5 σεζόν έναντι 35.500.000 ευρώ.
Ήτοι... 6355% περισσότερα χρήματα απ' όσα δαπανήθηκαν για χάρη του. Οι μοναδικοί παίκτες που έβαλαν "μέσα" τη Σεβίλλη, αλλά παρόλα αυτά προσέφεραν τα μέγιστα ήταν οι Φρεντερίκ Κανουτέ και Λουίς Φαμπιάνο.
Ο πρώτος αποκτήθηκε για 6.500.000 ευρώ κι αποχώρησε ως ελεύθερος για ομάδα της Κίνας, ενώ για τον δεύτερο δαπανήθηκαν 10.000.000 ευρώ και πωλήθηκε έναντι 7.600.000 ευρώ στη Σάο Πάολο. Βέβαια, τρεις από τις δέκα μεγαλύτερες πωλήσεις του Μόντσι προέρχονται απ' τις ακαδημίες της ομάδας.
Συγκεκριμένα, οι Σέρχιο Ράμος, Χέσους Νάβας και Χοσέ Αντόνιο Ρέγες έφεραν 67.000.000 ευρώ στα ταμεία του συλλόγου. Είναι φανερό πως ό,τι αγγίζει ο Μόντσι γίνεται... χρυσός. Γι' αυτό άλλωστε και το προσωνύμιο "Μίδας".

Το φετινό καλοκαίρι ο Ισπανός παράγοντας βρέθηκε μία "ανάσα" από την αποχώρησή του από το Σάντσεθ Πιθχουάν, καθώς αρκετοί σύλλογοι ενδιαφέρθηκαν να συνάψουν συνεργασία μαζί του. Παρόλα αυτά, οι διοικούντες τη Σεβίλλη δεν το σκέφτηκαν ούτε λεπτό, ειδικά απ' την στιγμή που το υπάρχον συμβόλαιο ολοκληρώνεται το 2020.

απο το contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου