Ένας σχετικά μικρός αριθμός αυτών των προσφύγων, ίσως όχι περισσότεροι από 300.000, έχουν διαμοιραστεί ανάμεσα στα 26 στρατόπεδα που η Άγκυρα έχει δημιουργήσει σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα.

Η πλειοψηφία τους, έχει επιλέξει, αντί για αυτά, να εγκατασταθούν στα αστικά κέντρα σε όλη την χώρα. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης, καθώς και η ανεργία και η έλλειψη εγκαταστάσεων σωματικής και ψυχικής υγείας, κάνουν την ζωή δύσκολη για τους Σύριους που κατοικούν σε πολλές γειτονιές μεγάλων πόλεων.

Σύμφωνα με τις καταγραφές της ίδιας της τουρκικής κυβέρνησης, πάνω από 150.000 μωρά που γεννήθηκαν από Σύριους πρόσφυγες έχουν καταγραφεί εντός των συνόρων της χώρας από το 2011. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά δεν θα λάβουν αυτόματα την τουρκική υπηκοότητα, υπουργοί και σχολιαστές υπονοούν εύκολα ότι ένας σημαντικός αριθμός αυτών των παιδιών, και φυσικά τα μέλη της οικογένειάς τους, ποτέ δεν θα επιστρέψουν στην Συρία.

Επίσης, οι  Σύριοι έχουν ιδρύσει χιλιάδες επίσημες και ανεπίσημες επιχειρήσεις σε πόλεις και κωμοπόλεις κοντά και μακριά από τα σύνορα. Σε μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς και σε επαρχιακές πόλεις, οι μετανάστες έχουν αρχίσει να εκδίδουν εφημερίδες και άλλες μορφές μέσων ενημέρωσης στην αραβική γλώσσα.

Σύμφωνα με μια μελέτη της κυβέρνησης, ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανήκουν σε Σύριους εταίρους αυξήθηκε από 30 σε 1599 μεταξύ 2010 και 2015. Δεκάδες αραβόφωνα σχολεία έχουν ανοίξει˙ χιλιάδες εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις τροφοδοσίας σε τοπικούς Σύριους έχουν ανοίξει επίσης. Πλέον ένας αριθμός «Μικρών Συριών» μπορεί τώρα να βρεθεί σε όλη την Τουρκία.

Πηγή:premium.paratiritis.gr