Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Ισπανία: Οι ανεύθυνοι λαϊκιστές δεν κατάφεραν να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους - Νίκη του Ραχόι, ήττα των Podemos

Ισπανία: Νίκη του Ραχόι, ήττα των Podemos
Την εντολή διακυβέρνησης ζητά ο Μαριάνο Ραχόι μετά την πρωτιά του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) στις νέες ισπανικές εκλογές, από τις οποίες κανένα κόμμα δεν βγήκε -ξανά- αυτοδύναμο. 
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές του PSOE που κατάφεραν να κρατήσουν τη
δεύτερη θέση, απογοήτευση στο Podemos που κατέληξε πάλι τρίτο. Έτοιμο για συνομιλίες με στόχο τη συγκυβέρνηση δηλώνει το Ciudadanos, το οποίο ωστόσο παραμένει σε μειονεκτική θέση. 

Με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο, στη Βουλή των 350 εδρών, με όριο αυτοδυναμίας τις 176 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται πλέον στις 137 έδρες (ή στο 33%, ενισχυμένο κατά 14 έδρες από το Δεκέμβριο), οι Σοσιαλιστές του PSOE υπό τον Πέδρο Σάντεθ στις 85 έδρες (στο 22,6%, αποδυναμωμένοι κατά 5 έδρες), η συνεργασία Podemos-IU στις 71 έδρες (21,1%, ενισχμένοι κατά μόλις 2 έδρες) και οι Ciudadanos του Ριβέρα στις 32 (στο 13,05% αποδυναμωμένοι κατά 8 έδρες). 

Στη Γερουσία των 208 μελών, το PP έχει 130 έδρες, το PSOE 43, ενώ αρκετά πίσω βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα (οι Podemos-IU στις 8, μετά το καταλανικό ERC, και οι Ciudadanos στις 2).
«Κερδίσαμε τις εκλογές, και απαιτούμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε» είπε ο Μαριάνο Ραχόι τη νύχτα προς Δευτέρα, σε μία εμφάνιση σε πανηγυρικό κλίμα -κλίμα που τον παρέσυρε σε μία σχετικά σπάνια για εκείνον «έκρηξη συναισθήματος», φιλώντας τη γυναίκα του. 

Το μήνυμα του Ραχόι ήταν δηλαδή ότι θα δεχθεί την διερευνητική εντολή, ως επικεφαλής του πρώτου κόμματος, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο: Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, όταν η δυναμική στη Βουλή ήταν ανάλογη με την τωρινή, ο αρχηγός του PP είχε προσπεράσει την εντολή για να «παίξει» άμυνα, αφήνοντάς την να περάσει στα χέρια του PSOE με άκαρπη κατάληξη.

απο το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου