Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

Μακεδονία Παλάς: Το 'παλάτι' της Θεσσαλονίκης μεταμορφώνεται


Η ιστορία του Μακεδονία Παλάς είναι πλούσια και με έναν τρόπο σηματοδοτεί εκείνη της συμπρωτεύουσας καθ' όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.
Το πρώτο ξενοδοχείο πολυτελείας της Θεσσαλονίκης, που κατασκευάστηκε με εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεσπόζει στην παραλία της πόλης τα τελευταία 45 χρόνια, γνώρισε ένδοξες ημέρες, αλλά και
στιγμές μαρασμού και σήμερα, έχοντας περάσει στα χέρια του ομίλου DIMERA, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη δέχεται το πιο ριζικό REMAKE του από την κατασκευή του και ατενίζει το μέλλον με δυναμισμό και αισιοδοξία.

Το NEWS 247 βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε την ευκαιρία να περπατήσει στα πρώτα δωμάτια του ξενοδοχείου που έχουν ήδη ανακαινιστεί, αλλά και να μιλήσει με τους υπεύθυνους του REMAKE, τους εργαζόμενους του Μακεδονία Παλάς και εκπροσώπους των εταιριών που ανέλαβαν το δύσκολο έργο της ριζικής ανανέωσής του.
 

Η έκταση όπου χτίστηκε το Μακεδονία Παλάς το 1960.
Η ιστορία ενός θρύλου

To MAKEDONIA PALACE είναι το πρώτο ξενοδοχείο κατηγορίας πολυτελείας της Θεσσαλονίκης και σχεδιάστηκε εξ' αρχής για αυτόν τον σκοπό. Η έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας έγινε το 1966, ενώ τα εγκαίνια του πελώριου και πολυτελούς κτιρίου πραγματοποιήθηκαν το 1972.  Η αρχιτεκτονική του είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των 70’s, το οικόπεδο είναι 14.500 τ.μ., ενώ ο καθένας από τους 8 ορόφους του ξενοδοχείου έχει εμβαδόν 1604 τ.μ.
 Πρώτος ιδιοκτήτης του χρίζεται το Ταμείο Αρωγής και Πρόνοιας του ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ), που αργότερα εντάχθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η προνομιακή του θέση στη Νέα Παραλία το αναδεικνύει πολύ γρήγορα σε σύμβολο της πόλης, με πελάτες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
 
Ακόμα και ο Ντιέγκο Μαραντόνα έχει περάσει από τις σουίτες του πέμπτου ορόφου, όταν με την αποστολή της Νάπολι βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να παίξει με τον ΠΑΟΚ. Οι πολυτελείς δεξιώσεις, τα γκαλά και τα χριστουγεννιάτικα δείπνα που δίνονται στις αίθουσές του μένουν στην ιστορία. Μάλιστα, μετά την κατάρρευση του ξενοδοχείου «Μεντιτερανέ» από τον σεισμό του ’78, μένει μόνο του να συμβολίζει τη μεγαλοπρέπεια και την πολυτέλεια στη Θεσσαλονίκη.
 
Στην αυγή της μεταπολίτευσης, τη δεκαετία του '70, το Μακεδονία Παλάς παραχώρησε τα μπαλκόνια του στις δύο εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εκεί εκφώνησε την πρώτη μεγάλη του ομιλία προς το λαό της Θεσσαλονίκης το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αμέσως μετά την πτώση της Χούντας.
Ομιλία Καραμανλή
Στην ιστορία έχει μείνει όμως και η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου, στα χρόνια της παντοκρατορίας του και πριν τις εκλογές του 1985, τις οποίες και κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το ΠΑΣΟΚ.
Ομιλία Παπανδρέου Παλάς
Από τότε, πέρασαν πολλά χρόνια, πολλά από αυτά δύσκολα και καταστάσεις που έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη λειτουργία του. Σε αρχιτεκτονικό επίπεδο, έχουν γίνει αρκετές μετατροπές και επεμβάσεις. Οι περισσότερες περιορίστηκαν σε επίπεδο τελειωμάτων και διακοσμητικών στοιχείων. Η λειτουργική οργάνωση και τα αρχικά δομικά χαρακτηριστικά και στοιχεία του κτιρίου παρέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους ως έχουν.

Η είσοδος Σαββίδη και το όραμα για ανανέωση

Το 2013, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις της νέας διοίκησης προβλεπόταν, εκτός από τη λειτουργία της επιχείρησης φυσικά, επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ. Τελικά, η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 12.400.000€, καθιστώντας το έργο αυτό ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανακαίνισης ξενοδοχείου που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η διαδικασία ριζικής ανανέωσης του ξενοδοχείου, με στόχο να παραμείνει σημείο αναφοράς στον τομέα του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.
 
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης όχι μόνο διατηρείται το σύνολο των σημερινών θέσεων εργασίας που είναι κάτι παραπάνω από 210, αλλά εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 70 επιπλέον θέσεις εργασίας που θα στελεχώσουν τις πρόσθετες εγκαταστάσεις (Spa, εστιατόρια και μπαρ).

Ένα REMAKE που σέβεται την ιστορία

Η αρχιτεκτονική πρόταση στόχευσε στον σεβασμό της αρχιτεκτονικής του και την ανάδειξη των σημαντικότερων στοιχείων που το κάνουν ξεχωριστό.
 Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις γίνονται με στόχο να εκσυγχρονιστεί, χωρίς να παραβιαστούν οι στόχοι του αρχικού αρχιτέκτονα μελετητή και χωρίς την πρόθεση το κτίριο να μοιάζε σε κάτι άλλο, παρά μόνο στον εαυτό του, διατηρώντας αυτά που το κάνουν ξεχωριστό.
Επτά διακεκριμένες στον τομέα της η κάθε μια, εταιρίες, συνεργάστηκαν ώστε να προκύψει το όραμα και να ξεκινήσουν οι εργασίες της ανακαίνισης από τις αρχές του 2016.
 
REMAKE
Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι κυρίως το μάρμαρο, το ξύλο, το μέταλλο και το γυαλί σε διαφορετικές εκδοχές τους και σε συνδυασμούς που θα ποικίλλουν από χώρο σε χώρο. Με στόχο την ποιότητα της κατασκευής, την αντοχή, την μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά και την ασφάλεια κατά την χρήση, η τεχνολογία των υλικών που θα χρησιμοποιηθεί είναι η πιο εξελιγμένη, πάντα προσανατολισμένη σε κτίρια ειδικού τύπου, όπως το MAKEDONIA PALACE.

Το νέο bar, όπως και κάθε παρέμβαση, στρέφει το βλέμμα του προς τη θάλασσα
ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ;

Το REMAKE προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή στα δωμάτια, σε συνεδριακούς χώρους και εγκαταστάσεις αναψυχής, δημιουργώντας ένα ξενοδοχείο πολλαπλών καθηκόντων που δίνουν αίγλη στη θέση και στην κληρονομιά του και που θα εξυπηρετεί ιδανικά όλα τα είδη των τουριστικών προϊόντων.
 Θα δημιουργηθούν νέα ευρύχωρα και μοντέρνα δωμάτια, περιοχές με κήπο και ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις SPA. Ένα υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με σκοπό να φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις και μια σειρά από εστιατόρια και μπαρ για τους κατοίκους και ακόμα περισσότερα για την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης.
 Η εσωτερική διακόσμηση των χώρων θα ακολουθεί την αρχιτεκτονική οργάνωση των διαφορετικών λειτουργιών σε ζώνες, προσδιορίζοντας και ένα διαφορετικό ύφος ανά ενότητα - συνεδριακά, lobby υποδοχής, εστίαση - με στόχο να εξυπηρετείται αποτελεσματικά η παράλληλη ανάπτυξη όλων των διαφορετικών πεδίων δραστηριότητας.
 Οι διαφορετικές, ωστόσο, διακοσμητικές απόψεις, που θα επικρατούν σε κάθε λειτουργική ενότητα, θα έχουν έναν κοινό παρονομαστή, αυτό της λιτής πολυτέλειας, με design που θα είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και διαχρονικό.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Στόχος είναι η εναρμόνιση της εσωτερικής διακόσμησης των κοινόχρηστων χώρων με την γενικότερη αρχιτεκτονική του κτιρίου. Τα υλικά και οι γεωμετρίες θα υπηρετούν τη λειτουργία κάθε χώρου, για την δημιουργία ενός φιλόξενου και ευχάριστου περιβάλλοντος
  • Πλήρης ανακαίνιση χώρων reception & lobby εισόδου
  • Μερική αναδιάταξη και εκσυγχρονισμός των συνεδριακών χώρων, με ενίσχυση του συνεδριακού χαρακτήρα του ξενοδοχείου, αλλά και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο επίπεδο της διεξαγωγής εκδηλώσεων υψηλών απαιτήσεων.
  • Δημιουργία ζώνης χώρων pre-function για αποκλειστική παράλληλη υποστηρικτική λειτουργία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και ανάπτυξη τους, με απρόσκοπτη λειτουργία των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου
  • Μετάθεση του χώρου εστιατορίου και bar σε μία υψηλού αισθητικού επιπέδου ενότητα που θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής, προσαρμοσμένες στα διεθνή standards, αλλά πάντα εστιάζοντας στις ανάγκες της πόλης της Θεσσαλονίκης.
  • Αναβάθμιση του υπαίθριου χώρου και της πισίνας και συνδυασμένη χρήση του με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου

Τα βαριά έπιπλα και οι σκουρόχρωμοι τόνοι, δίνουν τη θέση τους σε πιο ξεκούραστα, αλλά εξίσου ποιοτικά υλικά, χρώματα και διακοσμητικά στοιχεία
ΤΑ ΝΕΑ ΦΡΕΣΚΑ ΔΩΜΑΤΙΑ


Λιτές γραμμές, χρωματική ισορροπία, διαχρονικές γραμμές και γεωμετρίες, ζεστά και γήινα υλικά, θα δημιουργούν έναν καμβά χαλάρωσης και λιτής πολυτέλειας με στόχο τη δημιουργία ενός ζεστού και οικείου περιβάλλοντος με χρήση ζεστών υλικών και βασικών χρωμάτων.

Δίνεται μεγάλη σημασία στην λειτουργική αναβάθμιση, τόσο των τυπικών δωματίων, όσο και των σουιτών, με στόχο ο κάθε πελάτης να αισθάνεται μοναδικός.

Η ιδιαίτερη θέση του ξενοδοχείο, που του προσφέρει αυτή τη μοναδική επαφή με τη θάλασσα, αλλά και την πόλη, συνδυασμένη με το εκσυγχρονισμένο εσωτερικό περιβάλλον των δωματίων θα αποτελεί χώρο ξεκούρασης, ανανέωσης, αλλά και ένα πολύτιμο παρατηρητήριο της συγκλονιστικής θέας από κάθε δωμάτιο.
  Όσοι βρεθήκαμε στο Μακεδονία Παλάς και περπατήσαμε στα νέα δωμάτια, εντυπωσιαστήκαμε όμως, πέραν της αρχιτεκτονικής και της πολυτέλειας και από την υψηλή τεχνολογία που συναντήσαμε στα νέα δωμάτια.
Για παράδειγμα, ο πελάτης, θα έχει τη δυνατότητα στο νέο ξενοδοχείο να ελέγχει το φωτισμό, αλλά και τον κλιματισμό του δωματίου του από το έξυπνο κινητό του τηλέφωνο.
 Και οι καινοτομίες δεν σταματούν εκεί...

Πότε θα ολοκληρωθεί το REMAKE;

Οι εργασίες όπως αναφέραμε έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ όσοι βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Ιουνίου, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα νέα δωμάτια, όπως αυτά ανακαινίστηκαν στον όγδοο όροφο του κτιρίου.
Το ξενοδοχείο θα παραμείνει κλειστό για την αποπεράτωση των εργασιών του από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Απρίλιο, όπου θα ξεκινήσει πλέον κανονικά η λειτουργία του. Παρόλα αυτά, ως το τέλος του 2016, το ξενοδοχείο θα λειτουργεί κανονικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου