Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Πρ. Πρόεδρος Υεμένης: Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Κατάρ πίσω από τους τζιχαντιστές


Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι εφηύρε και εξέθρεψε στο έδαφός της την Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος.

Σε συνέντευξή του στο
Russia Today, ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης αναφέρθηκε στα εγκλήματα του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη:

«Περισσότεροι από 8.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι. Και αναφέρομαι μόνο στις απώλειες του άμαχου πληθυσμού. Επιπλέον 27.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Όλοι αυτοί είναι θύματα της Σαουδικής Αραβίας».

«Αυτοί μας επιτέθηκαν, δεν τους επιτεθήκαμε εμείς», είπε στη συνέχεια ο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ. «Σκοτώνουν τις γυναίκες μας, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά μας.
 Γιατί;
Εμείς δεν είχαμε ποτέ θρησκευτικές συγκρούσεις. Εμείς έχουμε τις δικές μας θρησκευτικές πεποιθήσεις, εσείς έχετε τις δικές σας. Γιατί οι Σαουδάραβες σκοτώνουν τους Υεμενίτες, που είναι γείτονες και αδέλφια τους;».

Να σημειώσουμε εδώ ότι το σουνιτικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας επιτίθεται στους σιίτες της Υεμένης. Ωστόσο, μέσα στην Υεμένη σιίτες και σουνίτες συνυπήρχαν ειρηνικά, σε πολλές περιπτώσεις μοιράζονταν και τα ίδια τζαμιά. Μέχρι που εμφανίστηκε στην Υεμένη η Αλ Κάιντα να επιβάλλει τον δικό της «ιερό νόμο».

Αναφερόμενος στις τρομοκρατικές τζιχαντιστικές οργανώσεις, ο πρώην Πρόεδρος της Υεμένης είπε ότι όλες είναι δημιουργήματα της Σαουδικής Αραβίας και εξήγησε:
«Η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Νούσρα, είναι όλες παράγωγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (…). Όλες αυτές οι οργανώσεις είναι σαουδαραβικής εφεύρεσης. Αργότερα άρχισαν να τις χρησιμοποιούν το Κατάρ και η Τουρκία και να τις χρηματοδοτούν για τους σκοπούς τους. Καμία από αυτές δεν υπήρχε στην Υεμένη και οτιδήποτε εμφανίστηκε μάς ήρθε από τη Σαουδική Αραβία με διαφορετικά ονόματα, όπως Σαλαφιστές, Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αλ Κάιντα».

Ο Σαλέχ (φωτο) πιστεύει ότι ο εξόριστος πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, του οποίου οι δυνάμεις έχουν τη βάση τους στο Άντεν και υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, «δεν έχει καμία νομιμοποίηση» και θα έπρεπε να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου.

Ο Σαλέχ αποκάλυψε και τι συμβαίνει με το λιγοστό πετρέλαιο της Υεμένης:
«Ελέγχεται και πωλείται από την Αλ Κάιντα στη Χαντραμαούτ [μια περιοχή της Υεμένης στο νότιο άκρο της αραβικής χερσονήσου] και στη Σαμπουάχ [μια επαρχία της κεντρικής Υεμένης]. Το πουλάνε στην αγορά εντός της χώρας. Όλα τα χρήματα από το πετρέλαιο τα παίρνει η Αλ Κάιντα. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε απόλυτη γνώση του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Σαλέχ διέψευσε ότι το Ιράν βοηθά τους σιίτες της Υεμένης αν και δήλωσε ότι θα επιθυμούσε κάποια στρατιωτική βοήθεια από την Τεχεράνη.
«Θέλουμε να λάβουμε κάποια στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν. Αλλά δεν μας βοηθάνε. Ούτε ένα παραμικρό ιρανικό όπλο, ούτε ένας Ιρανός φαντάρος, δεν έχει βρεθεί στην Υεμένη. Εάν είχαν βρει κάτι θα το είχαν βάλει στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο σιίτης Σαλέχ, που ήταν πρόεδρος της Υεμένης επί 22 χρόνια, από το 1990 έως το 2012, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει και ότι τα βλέπουν όλα, εννοώντας ότι δεν υπάρχει δικαιολογία από την πλευρά τους ότι «δεν ήξεραν» για τις σχέσεις τζιχαντιστών, τρομοκρατίας και Σαουδικής Αραβίας.

Αναφερόμενος στον εαυτό του αποσαφήνισε ότι δεν έχει σκοπό να γίνει ξανά Πρόεδρος της Υεμένης. «Υπήρξα μέλος της ενεργούς πολιτικής επί 45 χρόνια. Είναι αρκετά για εμένα», είπε.

απο το Tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου